orlo Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Dzien Dobry. Chcialbym sie cos dowiedziec o moim nowym kolowrotku Daiwa 400 RL. Wszystkie informacje mi potrzebne. Jezeli Ktos cos o nim wie to prosze o wiadomosc. Dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tammyy Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Dzień dobry! Nie łatwiej na google? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Automatyczna wiadomość Temat przeniesiony z forum "Ogólne Rozmowy " do "Sprzęt wędkarski dla początkujących Wędkarzy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Chcialbym sie cos dowiedziec o moim nowym kolowrotku Daiwa 400 RL. Z internetu więcej dowiesz się o UFO, niż o tym tajemniczym obiekcie, jakim jest ta Daiwa. Części do niego są, a to może jedynie (wg. mnie) sugerować jego awaryjność. Czy to jest jakiś nowy model, czy starszy? Dawno zakupiony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Tammy ma rację, wystarczy wpisać i już na pierwszej stronie pojawia się schemat. A z niego widać, ze to mechanizm z rozwiązaniami z lat 80-tych ubiegłego wieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ozet Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Jest to stary model Daiwy z lat 70-80-tych ub.w. Z epoki Rileh-Rex'ów, Forelle'k, czy Delfinów. Obecnie raczej dla kolekcjonerów starego sprzętu wędkarskiego, ale jeżeli jest nadal sprawny, nie widzę przeciwwskazań żeby go nadal stosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Nie jest z lat 70-tych, gdyż "takie" rozwiązanie, bardzo charakterystyczne, pojawiło się w latach 80-tych. Z dużym prawdopodobieństwem stawiam na lata 82-86 i było wykorzystywane do połowy lat 90-tych, kiedy to nastąpiła zmiana "tego" mechanizmu. Obecnie najprawdopodobniej również występuje w nieco zmienionej formie, w niektórych bardzo tanich maszynkach. Jeszcze kilka lat temu widziałem je w tańszych Dragonach. A przy okazji. Zakładam iż nieświadomie podałeś link do światecznej oferto-reklamy e-bay. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ozet Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Zakładam iż nieświadomie podałeś link do światecznej oferto- reklamy e-bay. Dobrze zakładasz. Gdyby zdjęcie powyższego kołowrotka znajdowało się w Twojej SSG, także bez wahania podał bym link. Możesz wierzyć lub nie ale z e-bay'em nic mnie nie łączy, może z wyjątkiem sieci. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Ozet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 20 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Chcialbym sie cos dowiedziec o moim nowym kolowrotku Daiwa 400 RL Hehehe! Aleś dał zgadywankę! Jak nowy jest ten kołowrotek? Tak jak ten poniżej? Klik Jeśli faktycznie to jest ten, to jest to moim zdaniem kołowrotek z lat siedemdziesiątych ub stulecia. Świadczy o tym choćby sam korpus metalowy i jego wykonanie w stylu "retro". I na potwierdzenie moich domysłów - bo przecież nie dałeś nawet fotki! - można zajrzeć mu w bebechy i przekonać się naocznie: KLIK Tak prymitywne rozwiązania pochodzą właśnie z lat 70tych. Potem przyszła moda na plastikowe i grafitowe konstrukcje. A dla przykładu link do mojego grafitowego kołowrotka kupionego w roku 1982: KLIK Prawda, że dzień, a noc? W 1990 roku kupiłem Daiwę, ale już wtedy były stosowane duże/większe rolki prowadzące żyłkę. Wstaw fotkę, chętnie popatrzymy i przypomnimy sobie tamte czasy. By nie mnożyć postów, dopiszę jeszcze, że kołowrotek, o którym jest mowa, nie posiada zbijaka kabłąka. Cały mechanizm zbijania polega na tym, że otwarty kabłąk uderza o ten "cyngiel" na nóżce i w ten sposób zostaje zamknięty. I to właśnie przekonuje mnie o przypuszczalnym okresie produkcji. Taki sam mechanizm napędu i posuwu szpuli stosowany jest do dzisiaj, jedynie w miejsca dawnych ślizgów dodaje się łożyska, z prymitywnej blokady biegu wstecznego wyrzucono zębatkę z zapadką, zwiększono średnicę rolki, usprawniono zawiasy kabłąka, zmieniono na długowieczną, sprężynkę w mechanizmie kabłąka, a sam kabłąk coraz częściej wykonuje się z cienkiej rurki. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi