Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja stosuję wazelinę techniczną i olej wazelinowy. Ale jak ktoś nie posiada, to można sobie samemu zrobić dobry i delikatny smar. Trochę towotu i kilka kropel oleju silnikowego, wymieszać i takim lekko rozrzedzonym smarować.

Napisano

Smar Mikado w małej tubce przeznaczony do kołowrotków. Cena coś lekko ponad 3zł. Tubka wielkości superglue więc na jakieś trzy, cztery smarowania spokojnie wystarczy. W temperaturze ok 0 stopni nie zauważyłem zmiany w pracy kołowrotka. Nawet przy spławikówce, gdzie nie kręci się tyle co przy spiningu :)

Napisano

Nie naprawia się maszyny dopóki nie wykazuje objawów, że naprawa byłaby mile widziana.

Konserwacja to kontrola urządzenia po określonym okresie pracy i ewentualna wymiana zurzytych części lub smarowanie w punktach do tego przeznaczonych. Nieumiejętna konserwacja prowadzi do szybszego zurzycia elementów maszyny lub wręcz jej zniszczenia.

Podsumowując. Zanim wepchniesz w kołowrotek swoje rozemocjonowane łapki proponuję jak najwięcej poszukać i poczytać w necie o konserwacji kołowrotka, bo z praktyki wiem, że sam smar nie wystarczy. :) 

Gość ŁYSY0312
Napisano

Smary Penn 2 rodzaje, i oliwka tejże firmy. Z "budżetowych" mazideł dawno się wyleczyłem.