RybakONB Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 Witam. Czym smarujecie swoje kręciołki co polecacie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 Ja stosuję wazelinę techniczną i olej wazelinowy. Ale jak ktoś nie posiada, to można sobie samemu zrobić dobry i delikatny smar. Trochę towotu i kilka kropel oleju silnikowego, wymieszać i takim lekko rozrzedzonym smarować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splawik66 Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 Smar Mikado w małej tubce przeznaczony do kołowrotków. Cena coś lekko ponad 3zł. Tubka wielkości superglue więc na jakieś trzy, cztery smarowania spokojnie wystarczy. W temperaturze ok 0 stopni nie zauważyłem zmiany w pracy kołowrotka. Nawet przy spławikówce, gdzie nie kręci się tyle co przy spiningu Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted January 26, 2015 Author Report Share Posted January 26, 2015 Ok super Zobacze u nas w sklepach czy mają jakieś smary gotowe a jak nie to się pokombinuje A nowy kołowrotek warto przesmarować czy niech narazie chodzi na tym co jest ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted January 27, 2015 Author Report Share Posted January 27, 2015 Zakupiłem smar z KONGER też wielkości super glue 3,50zł i tak w sumie po obejrzeniu i właściwościach wygląda jak towot tylko chyba ceną się różni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Nie naprawia się maszyny dopóki nie wykazuje objawów, że naprawa byłaby mile widziana. Konserwacja to kontrola urządzenia po określonym okresie pracy i ewentualna wymiana zurzytych części lub smarowanie w punktach do tego przeznaczonych. Nieumiejętna konserwacja prowadzi do szybszego zurzycia elementów maszyny lub wręcz jej zniszczenia. Podsumowując. Zanim wepchniesz w kołowrotek swoje rozemocjonowane łapki proponuję jak najwięcej poszukać i poczytać w necie o konserwacji kołowrotka, bo z praktyki wiem, że sam smar nie wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ŁYSY0312 Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Smary Penn 2 rodzaje, i oliwka tejże firmy. Z "budżetowych" mazideł dawno się wyleczyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MultiFishing_pl Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Budżetowe specyfiki nie bardzo maja sens bo ich jakość również podlega mocnej dyskusji. Polecam olej wazelinowy bo znakomicie się sprawdza,tylko tego używam. Mazidło możesz wykonać sam jeżeli masz odpowiednie doświadczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts