Dawid22 Napisano 14 Lutego 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Witam mam Pewien dylemat.. Nie wiem co kupić Już teraz szykuje sprzęt na Czerwiec lipiec. Chodzi o Karpie potrzebuje 2 wędek i 2 kołowrotków w rozsądnej cenie. Do Wydania mam 1300 zł. I muszę za to kupić wędki + pokrowiec + Rod-pod + podbierak+ akcesoria w postaci zanęty haczyków ale to drobiazgi, najważniejsze jest na początku wędki i kołowrotki. Co możecie polecić ? Karpie w przedziale wagowym będą od 10 do nawet 25 kg. Te 25 kg sporadycznie bo jest ich mało. Co doradzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid22 Napisano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Witam Serdecznie chciałbym się zapytać, jaki sprzęt był by dobry do połowu karpia w granicy od 10 do nawet 20 kg ? Nie mam dużo kasy dysponować będę max 2 tyś złoty potrzebuje za tą sumę tak. Kołowrotki w liczbie 2 wędki w liczbie 2 pokrowiec rod pod oczywiście mate karpiową i odkażacz, podbierak no i cała reszta dupereli na koniec. Jakie kije polecilibyście ? Tak do 200 zł za kij i kołowrotek ewentualnie taniej jak da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość woldi Napisano 15 Lutego 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) Kołowrotki w liczbie 2 tica scepter, ale to koszt ok.300zł/szt. rod pod proponuję podpórki gwintowane, bo są bardziej uniwersalne, a do tego dużo tańsze odkażacz Ludzie, trzymajcie mnie! Po gwizdek? Nie popadaj w paranoje jak większość karpiarzy Co do wędzisk to nie pomogę, bo wypadłem z obiegu. Sam mam robinsona diaflex i jestem zadowolony choć to żaden super sprzęt.....jak mawiają fachowcy W podobnym temacie chcesz wydać 1500 na 3 wędki więc się zastanów dobrze czego chcesz Edytowane 15 Lutego 2015 przez woldi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid22 Napisano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Liczyłem na pomoc Nie na to jak odniesiesz się do odkażacza dla mnie to Podstawa, i tego nauczył mnie dziadek hmm czy jest w tym coś złego ? Lepiej nosić niż się prosić taka moja zasada:) Szanuje to co złapie i chce aby wróciło do wody w dobrym stanie. Miało być 3 wędki sorry po 1 Ręka w gipsie po drugie zmęczony po nocce wiec myślę ze mi wybaczysz. Widzę jednak ze mało osób chętnych do pomocy a to dziwne, bo myślałem ze jak jest to forum wędkarskie znajdę tutaj FACHOWĄ pomoc. W swoi zyciu natrafiałem na rożnych wędkarzy ale ci byli bardzo pomocni Podsumowując nie pomogłeś mi szkoda..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 16 Lutego 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Aha, a na forum samochodowym dowiesz się wszystkiego o każdym typie. Sprzęt karpiowy jest wyodrębnionym tematem wędkarskim o bardzo wąskiej specjalizacji. Tak się składa, że Woldi to jedyny "zatwardziały" karpiarz i jest w temacie obeznany. Nikt nie kupuje sprzętu co rok lub częściej, a jak sam zauważyłeś to forum wędkarzy a nie handlowców, którzy wrzucą Ci od razu ofertę z bonifikatą. Jestem przekonany, że dokładną odpowiedź uzyskasz na forum, którego użytkownicy to głównie karpiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 16 Lutego 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Widzę jednak ze mało osób chętnych do pomocy a to dziwne, bo myślałem ze jak jest to forum wędkarskie znajdę tutaj FACHOWĄ pomoc. W swoi zyciu natrafiałem na rożnych wędkarzy ale ci byli bardzo pomocni Podsumowując nie pomogłeś mi szkoda..... Stary, sorki ale umiesz czytać i rozumiesz słowo pisane?? @woldi odpowiedział Ci na 4 podstawowe pytania sprzętowe jeżeli chodzi o łowienie karpi a Ty masz jeszcze jakąś ansę?? Po gwizdek? Nie popadaj w paranoje jak większość karpiarzy Racja! Jeszcze nie zacząłeś na dobre łowić a nabrałeś "manier" karpiarzy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszkowiak Napisano 6 Kwietnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Wędki najlepiej z mistrala. Kołowrotki najlepiej duże i wytrzymałe - okuma. Nie musisz wydawać tyle kasy na sprzęt możesz kupić bardzo dobry i tani. Na tak duże karpie nie stosuj żyłki tylko plecionkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakerpk Napisano 6 Kwietnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Powiec na jakim głębokim łowiska będziesz łowić i czy nastawia się na dalekie wyrzuty? Myślę, że wędziska które mogę Ci polecić na początek to Daiwa Black Widow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakerpk Napisano 6 Kwietnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Ja stosuje żyłkę na takie karpie i jeszcze nigdy nie miałem problemu. A wyciągam karpie w przedziale 25-30 kg wszystko zależy od tego jaki masz sprzęt i jak holujesz rybę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Badziąg Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Potrzebuję kołowrotka do Jaxona Black Arrow Carp 3,60m 3,5 lbs koniecznie z wolnym biegiem , wędka ma być z założenia używana to połowu Karpi oraz planuję używać tego zestawu do łowienia na martwą rybkę . Budżet do 150 zł no chyba ,że coś na dekady to mogę dołożyć z bólem serca max 50 zł . Łowisko głębokość 2-8 metrów więc rzuty krótkie bo gdzie nie wyrzucę to spada na minimum 4 metry głębokości i dalej. Drugie 0,5-12 metrów , duża ilość zaczepów , aczkolwiek po 20 metrach od brzegu jest już koło 2 metrów i więcej więc coś tam już można połowić. No i żyłka wszystko jedno czy są jakieś dedykowane (nie tylko z nazwy) , spodziewam się karpi max 2kg ,a na żwyca nie wiem , ale jeżeli grubsza żyłka nie przeszkodzi w łowieniu 2kg karpi , a będzie gotowa na "megalodony" to bardzo chętnie Edytowane 5 Czerwca 2015 przez Michał Badziąg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 coś na dekady Okuma Travertine Baitfeeder. Niestety, to koszt około 200zł ale "będzie pan zadowolony" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Badziąg Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Okuma Travertine Baitfeeder. Niestety, to koszt około 200zł ale "będzie pan zadowolony" . A czym on się tak wyróżnia , dotychczasowe moje kołowrotki oscylowały w cenie 60-78 zł . Zapomniałem dodać ,że będę odwiedzał też Wisłę (okolice Toruń-Chełmno) Tutaj mam ten kołowrotek :Okuma Travertine Baitfeeder 55 tylko jaki rozmiar 40 czy 55 ? Bo różnica to 4 zł ... no i jaka żyłka ;P Edytowane 6 Czerwca 2015 przez hege link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 5 Czerwca 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 A czym on się tak wyróżnia , Mam taki i używam od paru lat, na karpiki, do ciężkiego gruntu, do żywcówki. Wszyscy których znam i posiadają takowy są zadowoleni. Co do wielkości to zależy od łowiska i rybek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi