yinyang Posted May 26, 2015 Report Share Posted May 26, 2015 Witam. Jak w temacie poszukuję kołowrotka pod wędzisko okuma Black rock casting spinning 213cm 5-25g. Ma ono służyć do połowów z łódki lub brodzenia po wodzie. Opinie na temat bata są dobre i cena za jakość niewygórowana. Nastawiam się głównie na maks 4/5 kg sztuki. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 26, 2015 Report Share Posted May 26, 2015 Ma ono służyć do połowów z łódki lub brodzenia po wodzie. Wiele bym dał za taką jezusową umiejętność. Kijek fajny i zgrabny. Może warto byłoby wyposażyć go w Ryobi Zauber 4000 FD. A to kołowrotek legenda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted May 26, 2015 Report Share Posted May 26, 2015 (edited) RYOBI Arctica 3000 posiadam i złego słowa nie powiem Też lata na spinningu u mnie, jest to model w której o ile pamiętam Dragon zmienia rączke na tradycyjnie skręcaną. Bo w RYOBI zazwyczaj jest na przycisk co w kołowrotku spinningowym jest mało praktyczne gdyż szybko się wyrobi i będą luzy. + gwarancja 5 lat Link masz z przystępną ceną też brałem z tego sklepu który również mogę polecić trochę zakupów tam zrobiłem i zawsze bez problemów. Oryginalne RYOBI ma numer G201(początek) jest to oznaczenie Polskiego dystrybutora. W moim przypadku plecionkę układa bardzo dobrze (żyłki jeszcze nie widział). Często go używam z 4-5 wypadów w tygodniu I na razie nie daje oznak jakiego kołwiek zużycia ani nie miałem z nim żadnych problemów. Poza tym jest to kołowrotek morski według opisu, a więc powinien być trochę bardziej wytrzymały od zwykłego. Morze gorzej daje w "kość" młynką. Jedyny może minus to brak dodatkowej szpuli... Choć z dokupieniem nie ma problemu łatwo dostępne mi osobiście jedna szpula nie przeszkadza gdyż tylko jedna mi jest potrzebna. Poza tym w młynkach z tej półki druga szpula i tak zazwyczaj jest lichej jakości. (Grafitowa) bądz coś na podobę. Kosztów dodatkowej szpuli nie znam ale w tym sklepie co Ci link dodałem na pewno taka znajdziesz o ile Ci potrzebna Edited May 26, 2015 by RybakONB Link to comment Share on other sites More sharing options...
yinyang Posted May 29, 2015 Author Report Share Posted May 29, 2015 Chciałbym tylko dodać, że ten bacik jest wersją cast i klasyczne młynki nie wchodzą w grę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 29, 2015 Report Share Posted May 29, 2015 Sorry za moją pomyłkę, ale po wpisaniu gdzie trzeba wyświetliło mi To Wobec powyższego szukaj niskoprofilowego multika... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 30, 2015 Report Share Posted May 30, 2015 Radziłbym iść z wędziskiem do sklepu wędkarskiego i dobrać multika na miejscu. Zbyt lekki będzie powodował przeciążenie na szczyt wędki, za ciężki na uchwyt. Jedno i drugie to dyskomfort łowienia. Dobrze wyważony zestaw nie tylko nie męczy, ale generalnie ułatwia operowanie wędką. Na moje "wojtkowe oko" ciężar młynka powinien oscylować w granicach 200-250g, ale najlepiej zrobić przymiarkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 30, 2015 Report Share Posted May 30, 2015 Na moje "wojtkowe oko" ciężar młynka powinien oscylować w granicach 200-250g, ale najlepiej zrobić przymiarkę Nie krytykuję, nie jestem specjalistą ale według mojej wiedzy ciężar multika ma drugorzędne znaczenie. Każdy kij castingowy będzie leciał na twarz gdyż taka jego specyfika. Kołowrotka nie da się objąć a dłoń zawsze jest poniżej niego aby skutecznie operować multikiem. Sprawę mogłoby rozwiązać dociążenie dolnika ale wtedy całość z finezją nie będzie miała wiele wspólnego a nie da się ukryć, że casting ma finezję bocznego troka choć można łowić dość ciężko. W castingu stawiałbym na dość mocny nadgarstek, gdyż to on odwala większość roboty z kontrolą multika, pracą przynęty no i mocnym uchwytem samego wędziska jak i zacięcia. Może jeszcze mała uwaga. Tanie multiki nie mają hamulca magnetycznego ani odśrodkowego. Pełna kontrola szpuli odbywa się przy pomocy kciuka a zaniechanie jej prowadzi natychmiast do utworzenia "brody". Multiki z takimi hamulcami, dobrymi na co zawsze zwracamy uwagę przy doborze tradycyjnych młynków, są w cenie czterocyfrowej i tu nawet nie śmiem przekazywać rad/propozycji innych, bo to kosztowna odpowiedzialność za słowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 30, 2015 Report Share Posted May 30, 2015 Tanie multiki nie mają hamulca magnetycznego ani odśrodkowego. Pełna kontrola szpuli odbywa się przy pomocy kciuka a zaniechanie jej prowadzi natychmiast do utworzenia "brody". Mają taki hamulec - nawet te tanie multiki. Mam jeszcze takowy z końca lat osiemdziesiątych i już wtedy posiadały takie ustrojstwo. I wcale nie był rasowym multikiem. Tanie niskoprofilowe też posiadają. Ale wybór i doradzenie czegoś konkretnego, to faktycznie ryzykowna sprawa - zbyt duży wybór, coraz to nowsze rozwiązania - trzeba być z tym na bieżąco. Ja od ładnych kilku lat odstawiłem do lamusa casting - nieświeży już jestem w temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 30, 2015 Report Share Posted May 30, 2015 A ja będę się upierał, że nie mają. Mają zwykły hamulec pomocny przy holu ale odśrodkowego lub magnetycznego, wykorzystywanych wyłącznie podczas rzutu nie mają. No chyba, że chodzi Ci o hamulec magnetyczny montowany na stałe bez regulacji. To jednak "sztuka dla sztuki" i mimo wszystko bałbym się porównać te tanie mechanizmy z czymś właściwym. To tak samo jak porównanie hamulca z kołowrotka za 60zł i Zaubera albo jeszcze gorzej, bo nie ma regulacji. Pod koniec lat 80-tych to u nas jedynym producentem i dystrybutorem był Polsping. Jak miałeś multika to tylko "z zachodu", Baltony lub Pewexu i relatywistycznie tani on nijak być nie mógł, patrząc na uwczesny kurs dolara. Kantorów też przecież nie było a "zielone" lub bony to tylko u "konika". Kołowrotek z hamulcem to urządzenie, w którym ten hamulec można regulować. W multikach ta regulacja nie jest tak pokazowa jak w kołowrotkach o stałej szpuli, gdyż ma bardzo ograniczony zakres. Podobnie jest z ABS w samochodach, nie wbijesz pedału aby wpaść w poślizg ale też nie jedziesz na ciągle zaciągnietym ręcznym tak jak działa hamulec magnetyczny bez regulacji. Wbrew pozorom hamulec w multikach to dość skomplikowane urządzenie, nie tak proste jak płytki cierne, gdyż jego zadanie jest zupełnie inne. Najlepszy znany mi hamulec w multikach to bodajże Daiwy megaforce, czy coś takiego. Swoiste połączenie regulowanego hamulca magnetycznego i odśrodkowego w jednym. Niestety tanie te multiki nie są. Innym niskoprofilowcem o bardzo dobrych opiniach z nieszablonowym rozwiązaniem jest Daiwa Tatula w cenie ok. 600zł. W nim nie ma tego mechanizmu ale ma niezły regulowany magnetyczny. Właściwie dyskusję można zakończyć jednym stwierdzeniem - dobry niskoprofilowiec powinien mieć dobry regulowany hamulec magnetyczny. W takim przypadku może uda się takowy kupić nawet do 300zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 30, 2015 Report Share Posted May 30, 2015 (edited) A zatem raz jeszcze: Tanie multiki nie mają hamulca magnetycznego ani odśrodkowego. Pełna kontrola szpuli odbywa się przy pomocy kciuka a zaniechanie jej prowadzi natychmiast do utworzenia "brody". Mają zwykły hamulec pomocny przy holu ale odśrodkowego lub magnetycznego, wykorzystywanych wyłącznie podczas rzutu nie mają. Z naciskiem na podkreślone fragmenty! To, czego się nie dopatrujesz uparcie w muliplikatorach z niskiej półki cenowej, umownie nazwę "hamulcem bezwładności szpuli, na odblokowanym mechanizmie", a faktycznie "rzutowy". Od dawna nawet tanie multiki są w takowy wyposażone i nie ważne, czy akurat Ty dopatrujesz się tego "czegoś" czy też nie. Jak go zwał, tak zwał, ale jest i na dowód tego dodaję fotkę starego "parcha" (chyba nawet ruskiego?), a na niej specjalnie dla Ciebie Zbyszku zaznaczę pokrętła tego ustrojstwa. Tak, pokrętła bo w tym konkretnym są dwa, po obydwu stronach szpuli. Na fotce zaznaczyłem czerwonymi strzłkami i to jest właśnie hamulec bezwładności szpuli, przy zwolnionym mechanizmie. Na tych pokrętłach masz + i -, czyli regulację tej bezwładności szpuli. W zależności od ustawienia/docisku, szpula obraca się bardzo lekko, lekko i nieco ciężej, ale "na chama" nie da się skręcić. Zaznaczyć należy, że ten hamulec nie ma żadnego wpływu na główny hamulec i jest od niego niezależny! Ten właśnie hamulec zapobiega powstawaniu "brody". Czyli to, o czym napisałeś w dwóch kolejnych postach, upierając się, że takowego nie ma. A ten hamulec, którego zwykle używamy podczas holu, to to pokrętło o wielu ramionach, na osi z korbką... Edited May 30, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 30, 2015 Report Share Posted May 30, 2015 Jarku piszemy o tym samym. Dokładnie o tym samym i tu upieram się, że jest. Jest mnóstwo tanich multików, w których hamulec magnetyczny jest ale bez możliwości regulacji. Dystrybutor może w katalogach opisywać, że jest, ale biorąc do ręki próżno szukać pokrętła. A jeśli się wyszuka jakiś tani z pokrętłem, czyli regulowany, to nie powód do darcia szat lecz do radości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 30, 2015 Report Share Posted May 30, 2015 Jarku piszemy o tym samym. No! Zestroiły nam się częstotliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted May 30, 2015 Report Share Posted May 30, 2015 Przyznał bym Wam po małym punkciku, ale piszą mi że na dzisiaj limit wyczerpałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yinyang Posted June 1, 2015 Author Report Share Posted June 1, 2015 Dzięki za małą specyfikację multiplikatorów. Poszperałem trochę po internecie i znalazłem 2 interesujące modele CORMORAN BLACKSTAR JERK 100 oraz ABU GARCIA AMBASSADEUR BLACK MAX L. Z naciskiem na regulowany hamulec magnetyczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts