Jump to content

Zestaw spinningowy do 400zl

Recommended Posts

Witam

Poszukuje dobrej jakości wędziska, kołowrotka oraz żyłki lub plecionki.

Wędka będzie służyła do połowu głownie szczupaków i okoni.

W 80% będę łowił z pomostu lecz czasami zdarza sie wypłynięcie na jeziorko.

Czytałem dużo o 2 wędkach "CATANA CX" oraz "Okuma Black Rock"

Nie wiem rownież jaki powinienem wybrać CW

Co do kołowrotka to słyszałem dobre opinie o "Ryobi" oraz "Konger" ale nie znam konkretów.

Wiem ze jedni łowią na żyłkę inni na plecionkę, i już wiele razy słyszałem i czytałem ze to kwestia gustu.

W każdym bądź razie bardzo proszę o pomoc w złożeniu pełnego zestawu. Wiadomo ze jeżeli polecicie mi coś odrobine droższego ale o wiele lepszego to sie nic nie stanie. Będę bardzo wdzięczny. Bardzo by mi zależało na uargumentowaniu dlaczego akurat taki wybór polecacie.

Pozdrawiam

Połamania wędki.

Wiem ze jedni łowią na żyłkę inni na plecionkę, i już wiele razy słyszałem i czytałem ze to kwestia gustu.

Jeśli chodzi o plecionkę to wydaje się proste: na szczupaka plecionka, na okonia żyłka.

Jeżeli chodzi o zaufanie do Kongera i Ryobi to wolałbym wybierać ten ostatni.

Nie znam w/w wędek ale na brzeg wybierałbym dłuższe, rzędu 2,70m z CW do 15-25g.

Dużo zależy od wielkości przynęt i główki jigowej zakładając, że będziesz łowić na gumy.

Wędzisko model WJ-IMX27028.

Kołowrotek model KJ-MSX300.

Plecionka czarna, grubość minimalna 0,10mm (okoń) optymalna 0,12mm (okoń, sandacz), maksymalna 0,14mm (sandacz, szczupak).

Zestaw nieco przekracza podaną przez Ciebie kwotę, ale jest przyzwoity.

Edited by Alexspin

Czy ktoś ma jeszcze jakieś jeszcze propozycje?

Chyba samemu zapodałeś sobie najlepszą propozycję, a ja tylko mogę potwierdzić, że to doskonały wybór. ;)

Okuma Black Rock [...] Co do kołowrotka to słyszałem dobre opinie o "Ryobi"

I to są prawdziwe opinie użytkowników. A jak poszukasz na Alledrogo, to znajdziesz Zaubera FD w bardzo dobrej cenie. ;)

• 2 weeks later...

O ile pytasz o Zaubera, to ja osobiście radziłbym Ci 4000, a to dlatego, że 3000 i 4000 mają ten sam korpus, ale różnią się pojemnością szpuli. Mało tego! Różnica w wadze obydwu tych kołowrotków to jedyne 10 g, a więc żadna. ;)

O ile pytasz o Zaubera, to ja osobiście radziłbym Ci 4000, a to dlatego, że 3000 i 4000 mają ten sam korpus, ale różnią się pojemnością szpuli. Mało tego! Różnica w wadze obydwu tych kołowrotków to jedyne 10 g, a więc żadna. ;)

Szczerze to myślałem o 2000 z przewaga na 3000 . Swoją droga zwiększyłem trochę budżet i znalazłem

Ryobi Zauber CF 3000 i tam sie mieści 0.24 /200m natomiast w 4000 0.28 / 200m i różnica w cenie jest 10 zł.

Dobra to kołowrotek znaleziony!

Teraz "tylko" wedka i pleciona żeby było co nawinąć na ten młynek :(

Codziennie przeszukuje wszystkie fora, sklepy internetowe oraz stacjonarne, wszelkie testy sprzętu i nie mam pojęcia co wybrać.

Edited by Kozimaster

Codziennie przeszukuje wszystkie fora, sklepy internetowe oraz stacjonarne, wszelkie testy sprzętu i nie mam pojęcia co wybrać.

Czyli, znajdujesz się dokładnie w tym samym miejscu, w którym i ja się znalazłem niegdyś, wybierając pomiędzy Zauberem FD i CF. Ja jednak wybrałem FD z takiego powodu, że nie było jeszcze nigdzie żadnych opinii o tym CF, a o FD aż huczało w internecie i tylko same superlatywy. I dlatego zdecydowałem się na niego.

Co do plecionki, to najlepszymi opiniami cieszy się Power Pro, ale i plecionkę trzeba wiedzieć, gdzie kupić, by nie wciśnięto Ci podróbki. Ja od wielu lat Kupuję tutaj, gdyż ten gość z całą pewnością kitu nie wciska.

Cóż można więcej napisać? Wybierz, kup i pochwal się swoimi wrażeniami. I naturalnie - taaakiej ryby Ci życzę. ;)

Edited by Jotes

(...)Co do plecionki, to najlepszymi opiniami cieszy się Power Pro (...)

To wcale już nie jest powszechna opinia. Przereklamowane i drogie. Używam MIKADO Nihonto Octa Braid w grubościach 0,08-0,18 i uważam, że ustępują PP tylko ceną. ;)

Edited by Alexspin

Przereklamowane i drogie. Używam MIKADO Nihonto

Wcale nie przereklamowane, bo ja ją używam na kilku kołowrotkach i nie mam prawa złego słowa o niej powiedzieć. Każdy chwali to, na co go aktualnie stać. Łowiłeś na PP?...

Po trudnej batalii , dziesiątkach godzin spędzonych na wszelkich forach ,kilkunastu godzinach spędzonych na rozmowach z innymi kolegami oraz sam nie wiem ile czasu spędzonego w rożnego rodzaju sklepach wędkarskich i rozmowach ze sprzedawcami i organoleptycznycznemu sprawdzaniu wszystkiego UDAŁO SIĘ!!!!

Podwyższyłem jednak znacząco swój budżet.

Wiec tak:

Wędzisko:

Okuma Black Rock 5-25 2.75m

Młynek:

Ryobi Zauber CF 3000 (Niemiec)

Plecionka:

Power Pro 0.16

Główki jigowe:

Mustad Classic haczyk nr2 waga 15/12.5/5.5g

Kopytka:

Savagear, Mans predator 3i2 , i kongera.

Przyponik wolframowy Spinwal leader 20 cm do 4 kg

post-3025-0-06773100-1435595397.jpg

Dobry wybór na początek, oby wyniki były zadowalające. (...)

Tyle, że to nie zestaw łowi, tylko wędkarz. Zaczynałem od kijka leszczynowego i łowiłem na niego. Teraz po 50-ciu latach, jest znacznie lepszy sprzęt, ale ryb dużo mniej...

Połamania... ;)

Edited by Alexspin

Przypon masz troszkie słaby. W razie jak ci uderzy coś większego to możesz mieć niemiłe zdarzenie. Przy zaczepach możesz stracić przynętę. Przerabiałem to. Jak już wolframy to od 8kg ;) 

PS. a wędzisko i kręcioł masz już na lata

Przypon masz troszkie słaby. W razie jak ci uderzy coś większego to możesz mieć niemiłe zdarzenie. Przy zaczepach możesz stracić przynętę. Przerabiałem to. Jak już wolframy to od 8kg ;)

PS. a wędzisko i kręcioł masz już na lata

Przyponik już kupiony spiwal 9 kg

W przyszły weekend jadę na Mazury na rybki to sie pochwale wrażeniami i mam nadzieje ze jakaś zdobyczą .

Edited by Kozimaster

Tyle, że to nie zestaw łowi, tylko wędkarz. Zaczynałem od kijka leszczynowego i łowiłem na niego. Teraz po 50-ciu latach, jest znacznie lepszy sprzęt, ale ryb dużo mniej...

Połamania... ;)

W stu procentach sie z panem zgodze z roku na rok co raz mniej ryby a sprzęt co raz droższy ;c Słyszałem z opowieści starszych i bardziej doświadczonych wędkarzy jak sprzetu nie było łowiło sie tylko na jakieś pseudo samoróbki. A teraz przystało nam żyć w czasach gdzie wędkarze maja co raz mniej szans na połów dużych okazów. ;c Ale jak to sie mówi " Remanentu w wodzie nie przeprowadzimi" a szkoda.