Jump to content

Co z tymi rybami na Zatoce Gdańskiej?

grzybek
 Share

Recommended Posts

Od miesięcy nie słyszę o dorszach łowionych w wodach Zatoki.

Czyżby to solanka?

A może jakieś ustrojstwa dla ochrony fok, morświnów?

Same zagadki, nietypowa historia.

Jeszcze nie zdarzyło mi się, żebym do tej pory nie łowił dorszy.

Na pełnym morzu ryby są.

Przy brzegu Zatoki bywają okresowo śledzie, szproty, trocie nawet łososie ale dorsza wcięło!

A to ciekawe, przecież dorsz to ryba typowo morska, "słonowodna".

Swoją drogą, to marnotrawstwo wypłukiwanie soli, zamiast jej wydobycia, ale widocznie bardziej uzasadnione ekonomicznie, ktoś wziął za opracowanie metody kupę forsy, podzielił się z odpowiednim urzędasem rodem z PO i mamy w Zatoce Morze Martwe... :angry:

Swoją drogą, to marnotrawstwo wypłukiwanie soli, zamiast jej wydobycia,

Akurat od kilku dziesięcioleci lub nawet już pół wieku, tylko tak wydobywa się sól na skalę przemysłową. :) 

Docio, czy hasło "Kłodawa" nic Ci nie mówi? Nie wspominając o zabytkowych kopalniach soli w Bochni i Wieliczce. Być może jest ekonomiczny sens pozyskiwania soli z Bałtyku, choć powszechnie wiadomo że jest to morze o stosunkowo niskim zasoleniu, w porównaniu do np. Morza Północnego.

Akurat od kilku dziesięcioleci lub nawet już pół wieku, tylko tak wydobywa się sól na skalę przemysłową. :)

Rozumiem, ale z tego co wyczytałem, oni tę sól wypłukują do Zatoki, a nie pozyskują... :wacko:

W tym roku saperzy odpalili kilka powojennych min w okolicy Gdyni odnalezionych niedawno w porcie.

Nie wiem, co sądzić o braku dorsza.

Polegam w tym zakresie na wiadomościach od kolegów, na szyprach jednostek komercyjnych.

Słyszałem opinię, że brak dorszy na Zatoce może być spowodowany zainstalowaniem jakiś elektronicznych odstraszaczy, które mają chronić gatunek morświna.

Nie wiem, na ile to może być prawdą.

Co by nie powiedzieć to dorsza brak a zezwolenia drogie, podrożały prawie 4-krotnie dla indywidualnych wędkarzy.

Nie podoba mi się to :(

Po kolei. :)

@Ozet jak sam piszesz - historyczne. Bochnia, Kłodawa, Wieliczka to fajne miejsca turystyczne ale górnicy jeśli tam są, to głównie jako przewodnicy. Jasne, że w Kłodawie i Bochni nadal jest wydobycie ale popyt na sól kamienną, gdyż nie zawiera jodu, który niektórym przetworom wręcz szkodzi, to obecnie ułamek wydobycia i naprawdę trudno nazwać to wydobyciem przemysłowym. Zauważ, że sól kamienna na opakowaniach ma treści mówiace o głównym zastosowaniu do przetworów. Istnieje też zarządzenie, bodaj ministerstwa zdrowia, o obowiązkowym jodowaniu soli spożywczej. Niejodowana, wypłukiwana/wydobywana spod ziemi może być jedynie przeznaczona do użytku przemysłowego, np mieszanek solnych sypanych zimą na drogi.

O pozyskiwaniu z Bałtyku soli nic nie wiem i zgadzam się, że niskie zasolenie tak jak i zanieczyszczenie eliminuje go ekonomicznie z takich działań.

@Alexspin odniosłem się wyłącznie do tego co napisałeś: "Swoją drogą, to marnotrawstwo wypłukiwanie soli, zamiast jej wydobycia". To właśnie wydobycie przemysłowe soli odbywa się przez jej wypłukiwanie z pod ziemi. :) Zgadzam się, że wywalanie solanki do morza to marnotrawstwo i negatywna ingerencja w środowisko ale patrząc na rachunki za gaz, im się to zdecydowanie nie opłaca, a póki co kary za zanieczyszczanie środowiska są śmiesznie małe i zapewne wzięli to pod uwagę.

(...) @Alexspin odniosłem się wyłącznie do tego co napisałeś: "Swoją drogą, to marnotrawstwo wypłukiwanie soli, zamiast jej wydobycia". To właśnie wydobycie przemysłowe soli odbywa się przez jej wypłukiwanie z pod ziemi. :) Zgadzam się, że wywalanie solanki do morza to marnotrawstwo i negatywna ingerencja w środowisko ale patrząc na rachunki za gaz, im się to zdecydowanie nie opłaca, a póki co kary za zanieczyszczanie środowiska są śmiesznie małe i zapewne wzięli to pod uwagę.

Masz rację, źle sformułowałem moje zastrzeżenia, niefortunny skrót myślowy, chodziło mi o wypłukiwanie solanki do Zatoki.

W Kosakowie pod Gdynią budują 10 zbiorników na gaz.

Wypłukują z ziemi sól i spuszczają z wodą do Zatoki Puckiej.

Sądzę, że taka ilość solanki będzie miała negatywny pływ na cały ekosystem Zatoki Gdańskiej.

Cały artykuł można przeczytać tutaj

W Kosakowie pod Gdynią budują 10 zbiorników na gaz.

Wypłukują z ziemi sól i spuszczają z wodą do Zatoki Puckiej.

Sądzę, że taka ilość solanki będzie miała negatywny pływ na cały ekosystem Zatoki Gdańskiej.

Cały artykuł można przeczytać tutaj

Trzeba by poobserwować kto z platformiastych urzędasów buduje się, albo kupił ostatnio wypasioną brykę, byłoby wiadomo kto podpisał zgodę na takie barbarzyństwo... :angry: