Jump to content

pytanie dotyczace koła i znaczków

Recommended Posts

Witam. Jestem nowym użytkownikiem. I dzisiaj odebrałem kartę wedkarską oraz komplet dokumentów tj : Pozwolenie,rejestr,legitymacje.  Teraz jednak prosze Was koledzy o pomoc bo niewiem czy mogę legalnie iśc na ryby :( Otóż : Składki opłacone w kwocie 136 zł,składka członkowska 75 zł oraz wpisowe 25 zł.  Karte zdałem i opłaciłem w kole odległym od mojego miasta o 20 km. W moim miescie są jednak 2 koła, i one są przedmiotem mojego pytania.  Czy jesli mam pełną opłatę okręgowa to mogę łowić u siebie w miescie na stawach miejscowych kół czy tylko w łowiskach tam gdzie zdawałem kartę ?  Bo na jednym łowisu w moim miescie pisze że jest to woda okręgu do którego naleze jednak pisze ze opiekunem wody jest koło miejscowe. Chcę aby wszystko było legalnie dlatego pytam się czy musze iść do koła w swoim mieście po jakieś jeszcze opłaty i znaczki czy wystarczą mi dokumenty takie jakie mam teraz ?  Pozdrawiam i dziękuje serdecznie za odpowiedzi :)

Możesz łowić na wszystkich wodach okręgu, w którym wykupiłeś "znaczki". Generalnie jest tak, że każda woda okręgu ma swojego opiekuna, co nie wyklucza wędkowania na takiej wodzie członków innych kół okręgu, innych okręgów czy nawet niezrzeszonych w PZW o ile maja odpowiednie zezwolenia.

Czasem zdarza się, choć bardzo rzadko, że obwód rybacki jest przeznaczony do wyłącznego wędkowania dla członków koła - opiekuna. Ale bardzo rzadko, w moim okręgu jest tylko jedno takie łowisko. Poszukaj informacji na stronie swojego okręgu.

Dzięki wielkie Kolego ! :) Czyli jesli napotkam na kontrol to nie będa się czepiali że np przynalezność do koła mam w innym miescie okręgu a łowie w miescie gdzie mieszkam ? :)

No mam :) Numer napisany na tabliczce na łowisku odpowiada w rejstrze : Inne wody stojące w damym okręgu. Miałem juz dziś po odebraniu dokumentów iść ale zmartwił mnie stały bywalec tego stawu że dopiero w 1 piątek miesiąca musze kupic specjalny znaczek zeby łowić w kole w swoim miescie :(

Gdybyś się nie wstydził i napisał jakie to Koło, jaka woda i jaki Okręg, to mógłbym sprawdzić a tak...szklana kula mi się zacięła. ;)

A to składa pełna?

Powinieneś dostać książeczkę, a ten co dawał Ci zezwolenie winien ci powiedzieć gdzie możesz łowić. Tak przynajmniej u mnie było. 

Ale ja cie rozumiem, bo sam byłem zestresowany. A jak mnie pierwszy raz sprawdzali to nie wiedziałem czego mam się spodziewać- Ale nie taki diabeł straszny jak go malują.