Jump to content

Laik szuka pomocy przy wyborze wedki

Recommended Posts

Witam

Ostatnio byłem ze znajomym na rybach i nawet mi się spodobało. Teraz stoję przed dylematem czy będe sie jarał tym czy to tylko chwilowe, ale postanowiłem spróbować i własnie zamierzam kupić swoją pierwszą wędkę :D . Więc do rzeczy, chciałbym kupić wędkę uniwersalną a mianowicie chodzi mi o wędkę do spiningu jaki i do feedera. Mój budżet to 300zł.

Pozdrawiam

Obojętne co kupisz. Jest bardzo mało łowisk, gdzie będziesz mógł łowić bez karty wędkarskiej i licencji gospodarującego a to praktycznie niewymagające stawiki.

(...) chciałbym kupić wędkę uniwersalną a mianowicie chodzi mi o wędkę do spiningu jaki i do feedera. (...)

Według mojej skromnej wiedzy, nie ma wędzisk, które spełniałyby takie warunki. :(

Ps

Docio ma rację, pierwszy krok do wędkarstwa, to karta wędkarska i od tego zacznij... :)

Edited by Alexspin

To teraz zdecyduj się na metodę wędkowania. Chcesz wędzisko spinningowe, czy do feedera, a może dwa? Kołowrotek praktycznie może być jeden do obydwu metod, więc jeśli chciałbyś dwa wędziska + jeden kołowrotek, to jest to możliwe, żeby zmieściły się w Twoim budżecie, wybierając sprzęt ze średniej półki.

Edited by Alexspin

Po pytaniu odnoszę zupełnie inne wrażenie. Mam niejasne przeczucie, że Prezes naczytał się fantazji o zastosowaniu feedera jako spinningu UL a także zwykłej spławikówki. U niektórych występują w nocy sny, że feeder to magiczne wędzisko do wszystkiego :) a rano opisują te swoje sny na różnych forach a ludzie czytają i myślą, że jest tak naprawdę.

Alexspin jednak polemizowałbym co do półki. Budżet kolegi to 300zł, czyli zasoby na wszystko. Dwa wędziska i wspólny kołowrotek, to zdecydowanie dolna półka o ile wyskrobie jeszcze ze dwie-trzy stówki na żyłki, koszyczki, różne wabiki i dodatkowe akcesoria. Pozostając jednak przy całkowitym budżecie 300zł, patrząc na ceny i ogólny koszt akcesoriów w zdecydowanie ograniczonej ilości, to już nawet wybór bazarowy.

Po pytaniu odnoszę zupełnie inne wrażenie. Mam niejasne przeczucie, że Prezes naczytał się fantazji o zastosowaniu feedera jako spinningu UL a także zwykłej spławikówki. U niektórych występują w nocy sny, że feeder to magiczne wędzisko do wszystkiego :) a rano opisują te swoje sny na różnych forach a ludzie czytają i myślą, że jest tak naprawdę.(...)

Co do tego, zgadzam się z Tobą w pełni.

Zestaw za 300 PLN jest możliwy do "wyciśnięcia", przynajmniej na początek przygody z wędkarstwem:

KJ-ARM300M

WJ-EXJ27020 (mam w CW 3-15g i użytkuję z powodzeniem)

WJ-ARF330120 przyzwoite i niemal niezniszczalne,

to 284,44 PLN i zaliczyłbym je do średniej półki, mimo niskich cen.

Niestety, na plecionkę Z25B-012, lub nieco gorszą trzeba parę złotych dołożyć. Do tego dojdą błystki, woblery, gumy, ale ten budżet 300 PLN chyba przewidziany jest na wędziska i kołowrotek.

Edited by Alexspin