KaIWuI Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 Witam, W najbliższych dniach planuje zakup zestawu spinningowego. Głównie będe łowił z łódki na jeziorach. Mam zamiar używac tego zestawu do połowu okoni na boczny trok jednak od czasu do czasu chciałbym połowic też szczupaki na nieduże kopyta i błystki. Powiedzcie czy taki zestaw będzie ok? Wędzisko :Jaxon Arcadia Spinning 2,40m cw 5-25 Kołowrotek: Okuma Trinity RD Żyłka: Mikado Tsubame Fluo 0,18 150M i żyłka na drugą szpulę do połowu szczupaka mikado sensei pike 0,28 Cena takiego zestawu to ok 130 zł Co ewentualnie można zmienic żeby zmieścic się do 150 zł. Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałośc gdyż dopiero zaczynam przygodę ze spinningiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 (edited) Po pierwsze, nie żyłkę, tylko cieńszą plecionkę 0,12, a na szczupaka też plecionkę - właśnie 0,18 i to maksymalnie. Poza tym żyłki MIKADO nie tworzą szału, są dobre ich plecionki Octa Brayd. Wędzisko na przyzwoitym poziomie, choć to niższa półka, ale mam takie i zdaje egzamin, pomyśl tylko czy nie lepiej 2,70m, łatwiej będzie Ci łowić z brzegu, a z łódki też nie będzie za długie. Ps Jeśli żyłka to DRAGON. Edited June 30, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 Jeżeli z łodzi to nawet weź 2.10 patrz. Wierz mi będzie Ci łatwiej wyciągnąć rybę. A kij hmm może coś lepszego. Aby miał szybszą pracę. Np Konger-a są do 100 PLN i to mocne blanki. Z Jaxona też coś znajdziesz. NA okonia musi byc pod okonia bardziej. Na poczny trok? będziesz łowił na rzece ?? A jak już chcesz żyłkę to lepiej Dragon Pike lub Dragon Perch - są droższe, ale bardzo wytrzymałe na węzłach. A co do plecionki, to kolega powyżej ma racje- ta mikado jest okey. Sam ją kupie na dniach. A mam Nihonto, ale mnie nie zadowala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaIWuI Posted June 30, 2015 Author Report Share Posted June 30, 2015 Myślałem nawet nad Kongerem Carbomaxem ale wydaje mi się że w tym przedziale cenowym różnica między nim a jaxonem będzie minimalna i nie warta wydania dodatkowych kilku złotych. Co do plecionki to raczej odpada łowiłem na plecionke i raczej mi nie podpasowała. Wydaje mi się że z moim budżetem lepsza będzie jakaś żyłka dobrej jakości, chyba skusze się na coś z dragona, dużo osób poleca ich żyłki. PS: NeoCM Dlaczego uważasz że boczny trok tylko na rzeke ? Wydaje mi sie że na jezioro ta metoda jest jak najbardziej ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 Przede wszystkim trudno pogodzić jedną wędkę do łowienia szczupaka i okonia. Okoń ma kruchy pyszczek i silna wędka go rozerwie. Max to 10g CW. Wędki na łódkę stosuje się raczej krótsze, do 2,4m ale nie jest to tak istotne. Dużo zależy od zasięgu ramion. Krótszymi z reguły łowi się na łodzi łatwiej. Na szczupaka preferuję plecionkę, na okonia żyłkę 016mm max. Na szczupłego wystarczy dobra 012. Nie zaliczając kamieni czy innych zawad na dnie wyjmiesz każdego. Na szczupaka konieczny przypon stalowy/wolframowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 Mam zamiar używac tego zestawu do połowu okoni na boczny trok jednak od czasu do czasu chciałbym połowic też szczupaki na nieduże kopyta i błystki. Sie nie da! Dla okonia kijek maxymalnie do 18 g i z wklejaną szczytówką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 1, 2015 Report Share Posted July 1, 2015 (edited) (...) Okoń ma kruchy pyszczek i silna wędka go rozerwie. Max to 10g CW.(...) Sie nie da! Dla okonia kijek maxymalnie do 18 g i z wklejaną szczytówką. Byłbym za wypośrodkowaniem, jako okoniówki używam "wklejanki" 240 cm, 3-15g i plecionki 0,08-0,10. Uważam, że optymalna długość to właśnie 240cm, zdaje egzamin zarówno przy brodzeniu, jak i z łódki. Z brzegu trochę brakuje. Mocniejszy spinning 270cm, 5-20g sandaczowy i plecionka 0,10-0,12 (zestaw najczęściej używany), łowię na niego głównie z brzegu i przy brodzeniu, na łódkę już za długi. Najmocniejszy 240 cm,10-40g szczupakowy i plecionka 0,12-0,14, przypon wolframowy 5-10 kg (zestaw najrzadziej używany, bo w moich jeziorkach nie ma nadmiaru szczupaków). Edited July 1, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 1, 2015 Report Share Posted July 1, 2015 jako okoniówki używam "wklejanki" 240 cm, 3-15g i plecionki 0,08-0,10. Okoniówki, ale do bocznego troka? Jeśli tak, to na moich wodach byś kariery nie zrobił z plecionką, która absolutnie nie nadaje się do tej metody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 1, 2015 Report Share Posted July 1, 2015 Okoniówki, ale do bocznego troka? Jeśli tak, to na moich wodach byś kariery nie zrobił z plecionką, która absolutnie nie nadaje się do tej metody. Nie stosuję bocznego troka ani dropshota, spinninguję wyłącznie tradycyjnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paragraf Posted July 5, 2015 Report Share Posted July 5, 2015 Dlaczego łowie szczupaki na żyłkę i nnie straciłem ani jednej przynęty? Czyżbym miał zawsze dobrze zacięta rybę i poprawnie ją holowal? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts