grzybek Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 Kupiłem se ostatnio stację pogody sterowaną radiowo. Ważne dla mnie było żeby mieć podgląd na zmiany ciśnienia atmosferycznego z historią. Trafiłem przypadkiem na produkt z Lidla - Auriol Z31092-RX Na razie nie mogę skomunikować się z zegarem atomowym z Frankfurtu o zasięgu w/g różnych opinii 1500-2000km. Póki co testuję urządzenie ale średnio mi się podoba. Ma czujnik zewnętrzny, który bardzo mi odpowiada. 3mam go na balkonie a ten co minutę przekazuje mi wartość temperatury na dużym wyświetlaczu w saloonie. To moja pierwsza, dość skomplikowana stacja ale zachwycony nie jestem. Muszę więcej poczytać i nauczyć się obsługi, która wydaje się powinna być bardziej intuicyjna. Pożyjemy, zobaczymy czy jej nie oddam? Macie jakieś doświadczenia w temacie? Może zaproponujecie jakąś stację godną polecenia w granicach stówki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 Całkiem fajna ta stacja, pamiętasz ile zapłaciłeś?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 Też kupiłem w Lidlu, ale czujnik zewnętrzny już się "zfakjował", a i tak przekłamywał temperaturę. Reszty się nauczysz. Przydatna jest ta wilgotność, jak będzie wzrastać powyżej 55-59%, to będziesz już wiedział, że będzie burza (o tej porze roku). Mam też za oknem czujnik temperatury przewodowy, a stacja w kuchni i ten jest dokładny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 9, 2015 Author Report Share Posted July 9, 2015 ile zapłaciłeś?? - 99PLN czujnik zewnętrzny już się "zfakjował" Masz 3 lata gwarancji Mam też za oknem czujnik temperatury przewodowy, a stacja w kuchni i ten jest dokładny. Takiego używam na łodzi ale brakuje mi ciśnienia atmosferycznego z zapisem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 Masz 3 lata gwarancji Już jest 3 lata po gwarancji. Już dawno to kupiłem, teraz pewnie są już lepsze i dokładniejsze, ale ta wilgotność jest przydatna przed rybkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 9, 2015 Author Report Share Posted July 9, 2015 Już dawno to kupiłem, teraz pewnie są już lepsze i dokładniejsze, ale ta wilgotność jest przydatna przed rybkami. ja szczapiłem model chyba z ubiegłego roku ale dotarł do mnie dopiero teraz, akurat miałem trochę bilonu w kabzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted July 10, 2015 Report Share Posted July 10, 2015 Kupiłem se ostatnio stację pogody sterowaną radiowo. Ważne dla mnie było żeby mieć podgląd na zmiany ciśnienia atmosferycznego z historią. Trafiłem przypadkiem na produkt z Lidla - Auriol Z31092-RX Na razie nie mogę skomunikować się z zegarem atomowym z Frankfurtu o zasięgu w/g różnych opinii 1500-2000km.? Słusznie śledzisz zmiany ciśnienia, stacja bez tego jest do d..y.Wilgotność powietrza więcej mówi o komforcie pogodowym niż o prawdopodobieństwie opadów' ważniejszy jest rodzaj chmur i % pokrycia nieba, układ frontów. Radiowy zegar mam kilka lat i zasięg 1500+ km jest dość problematyczny. Warunki propagacji wcale nie zapewniają stałego zasięgu a poza tym synchronizacja nie zachodzi ciągle, tylko w jakichś odstępach czasowych, a akurat może nie być zasięgu. W nocy i wyżej nad ziemią łatwiej się połączą. Poza tym żelbeton tłumi - wystaw go na parapet okna skierowany na pd.zach. to w nocy zaskoczy synchro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jmatejko Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Też mnie czeka wymiana stacji pogody, bo ta co mam jest maksymalnie prosta i podaje jedynie trzy parametry i to nie zbyt dokładnie. Jeżeli polecicie coś to z miłą chęcią rzucą na to okiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 14, 2015 Author Report Share Posted July 14, 2015 (edited) Nie jestem zachwycony tą moją stacją liczyłem na więcej ale jeszcze nie rezygnuję. Może mało rozumiem albo te wskaźniki słupkowe stanu ciśnienia atmosferycznego chyba nie odzwierciedlają faktycznej pogody. Poobserwuję je z innym ciśnieniomierzem. Muszę głębiej zajrzeć w instrukcję. Edit Niezadowolony ze wskazań barometru przestawiłem go na pomiar ciśnienia względnego. Poobserwuję teraz instrument przez kilka dni, zobaczymy jaka będzie różnica? Edited July 17, 2015 by grzybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 17, 2015 Author Report Share Posted July 17, 2015 Poustawiałem to ustrojstwo od nowa i niestety ciśnienie atmosferyczne mija się ze wskazaniami z innego, dużego barometru w moim domu. Różnica jest na tyle znaczna, że dyskwalifikuje mi ten LIDLowski przyrząd 10hPa różnicy czyni mi ten instrument nieprzydatny. Pomiary wilgotności, temperatury zewnętrznej, wewnętrznej nie są dla mnie tak istotne jak ciśnienie i jego zmiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 18, 2015 Author Report Share Posted July 18, 2015 Jak pisałem wczoraj ustawiłem instrument na mierzenie ciśnienia atmosferycznego względnego. Wcześniej było mierzenie ciśnienia bezwzględnego i to był błąd! Dzisiaj mogę obserwować na dwóch barometrach to ciśnienie i widzę jak zbliża się front niskiego ciśnienia, pewnie burzowy. To jest to Teraz mam na wykresie ciśnienie sprzed 12, 8, 4 i 2 godzin prócz historii. O to mi chodziło teraz jest cacy Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 31, 2015 Author Report Share Posted July 31, 2015 Dzisiaj to normalny nabiał! Leje deszcz od kilku godzin, zachmurzenie na maxa a stacja pokazuje słońce i wzrastające ciśnienie przy 14stC Tego jeszcze nie grali w lipcu AD 2015 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 31, 2015 Report Share Posted July 31, 2015 (edited) Leje deszcz od kilku godzin, zachmurzenie na maxa a stacja pokazuje słońce i wzrastające ciśnienie przy 14stC Hehe! I tutaj nasuwa się wątpliwość. Czy ta stacja odbiera to, co przekazuje jej stacja nadawcza z Niemiec, a jedynie ew. temperatury pokazuje sama z siebie, czy "gupia" jakaś? Też miałem takie "anormalia" ze swoją, ale już nie gapię się na nią. Moja łączy się ze Sztutgartem, ale ichniejsza pogoda mnie nie interesuje. Te cholery nas szwabią Andrzej. Edited July 31, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 31, 2015 Author Report Share Posted July 31, 2015 Stacja nadawcza z Niemiec steruje tylko zegarem. Moją stacją steruje radiowo czujnik na balkonie. Takiej anomalii jeszcze nie doświadczyłem - jeszcze tego nie kumam. Jedno wiem na pewno: nie dałem się zrusyfikować to i nie dam się zeszwabić. Nie ze mną takie numery Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted July 31, 2015 Report Share Posted July 31, 2015 (edited) Ha ha, ta elektronika to prawie do d-y. Ja mam po znajomym dziadku tyrolski domek, z którego na deszcz wychodzi baba a na słońce bauer. Mechanizm oparty jest na jagnięcej kiszce ( struna) i działa już 60 lat. Wasze wskazanie deszczu opiera się na pomiarze wilgotności powietrza, a ten parametr wcale nie musi odwzorowywać faktu ani prawdopodobieństwa opadów. Wnioskujcie sami z układu frontów, rodzaju chmur i zmian ciśnienia Dla wygodnych rzeczywistą strefę opadów zobaczysz na awiacja.imgw.pl/mapa-burz-radar Edited July 31, 2015 by kris1313 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jmatejko Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 Ten produkt z Lidla całkiem niezły, kupiłem go w tym czasie i działa całkiem dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts