Jump to content

Żyłka 0,12mm

Recommended Posts

Quantum nie znam ale DAM Damyl Tectan nie istnieje od ok 20-tu lat. Tamten Tectan zawsze był czarny, w miarę elastyczny a rozciągliwość miał zbliżoną do drutu ;) , czyli jak dla mnie idealny na grunt. Do dziś tęsknię za tą żyłką bo naprawdę była idealna. 

Ten jest inny i osobiście pierwszy raz widzę Tectan w sprzedaży od tamtych czasów tym bardziej w takim kolorze, choć na zdjęciu z rybką dołączonym do aukcji jest on czarny. Może jest to jakaś nowość? Nie wiem ale przed zakupem sprawdziłbym wpierw w katalogu DAM, czy w ogóle mają taką żyłkę w ofercie. Tak :) podejrzewam szwindel. :) 

Co do Quantum, to jak pisałem nie znam, ale jest mi znane odejście dystrybutorów od żyłek rdzeniowych już dość dawno temu, które sprawiały wędkarzom sporo niespodzianek i wywoływały mnóstwo niezadowolenia. Może i tu nastąpił jakiś przełom choć jak czytam opis to zarówno rdzeń jak i powłoka zewnętrzna są sztywne i mało rozciągliwe. Na spławik to raczej się ona nie nadaje ale jako spinningowa lub na grunt może okazać się rewelką.

Do spinningu?

Z mojego własnego doświadczenia się wypowiem! Zejście do aż tak cieniutkiej żyłki, to profanacja metody spinningowej i kiedyś palnąłem taką głupotę. Na tak cienkiej żyłce z każdą rybą powyżej 0,5 kg musiałem się pierdzielić jak matka z łobuzem. Straciłem przez to piękne ryby, a szczytem była strata okonia ok 1,5 kg na mistrzostwach okręgu, przez co złowionych w trakcie jednej tury 76 okoni dało mi dopiero trzecie miejsce. Na ponad 40 lat spinningowania, raz tylko palnąłem taką głupotę, a od tamtej pory nie schodzę już poniżej żyłki 0,16 mm. 

Niby tak, masz rację, ale czy 1-2 gramowe "paproszki" i "smużaczki" będą zachowywać się przyzwoicie na grubszej żyłce? Jeśli tak, to nie będę wydawał niepotrzebnie pieniędzy, bo żyłki 0,14 i 0,16 mam w swoim arsenale.

ale czy 1-2 gramowe "paproszki" i "smużaczki" będą zachowywać się przyzwoicie na grubszej żyłce?

Oczywiście, że tak. Ja też uganiałem się kiedyś za jaziem i kleniem, za okoniami... Mam jeszcze masę malutkich woblerków, nadal mam Mepsiki "00" i "0". Zawsze łowiłem na minimum 0,16 mm, a raz tylko podpuściło mnie i jeden sezon zszedłem do 0,12. I to była moja porażka, ale nie, żebym nie potrafił wyholować ryby, tylko na tak cienkiej żyłce to musi być długi i delikatny hol. 

• 2 weeks later...

Ja tam co do żyłek dama mam mieszane uczucia.kiedyś przy zakręconym hamulcu na woblera uderzył mi olbrzymi sandacz i zerwał żyłkę dama 0,22 w kilka sekund :o .Nie wiem jak jest z plecionkami tej firmy,ale bym się nad kupnem zastanowił :unsure: .

Owszem obrotówki efzety niemiecki dam robi znakomite B)

Ja tam co do żyłek dama mam mieszane uczucia.kiedyś przy zakręconym hamulcu na woblera uderzył mi olbrzymi sandacz i zerwał żyłkę dama 0,22 w kilka sekund :o .Nie wiem jak jest z plecionkami tej firmy,ale bym się nad kupnem zastanowił :unsure: .

Owszem obrotówki efzety niemiecki dam robi znakomite B)

... Kolumb, odkrywca... ;)