Jump to content

Wędka i kołowrotek łącznie do 600 zł.

Recommended Posts

Witam. Szykuję się w tym roku na łowienie metodą spinningową, lecz nie wiem jaki zestaw kupić. Osobiście rozważam nad tym wędziskiem: Okuma Black Rock 2,75 z c.w 5-25. Ale co z kołowrotkiem? No właśnie... W tym nie mam zielonego pojęcia jaki będzie dobry, więc proszę o pomoc  ;). Na chwilę obecną rozpatrzyłem jedną opcję: Mikado Airsapce 3008 fd. Jeżeli wybrałem źle to proszę o inne propozycje.

Pozdrawiam  :)

Nie zamieniaj za żadne skarby świata tej Okumy na Jaxon (sraxon). Do Okumy dokup sobie ten kołowrotek i masz spokoju na długie lata wędkowania. ;)

Ps. Szpulę zapasową można dokupić bez problemu za niewielkie pieniądze, a będzie to również szpula z alu...

Edited by Jotes

Ok, dzięki. Myślę, że temat dotyczący wędki i kręcioła jest rozwiązany. ;)

Aaa właśnie! Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące woblerów. 

Jakie polecacie na szczupaka, bolenia, klenia i sandacza? Kupiłbym po 2 lub 3 sztuki na każde z nich w różnych kolorach. :P

Edited by Kosetti

Poszukaj na Forum, było o woblerach kilka tematów, warto poczytać.

(...) Jaxon (sraxon). (,,,)

Normalka, szkoda, że brak rzeczowego argumentu. Akurat to wędzisko jest na bardzo dobrym poziomie. Miałem je w ręku, spinningowałem nim kilka godzin i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że jest bajeczne.

Nie znam pozostałych wędzisk z tej serii, ale oceniając właśnie po Impress Zander, nowe wędziska z serii IMPRESS nie ustępują pod żadnym względem kijom oferowanym przez inne firmy, a jest nieporównywalnie tańsze od innych z tej samej półki.

Edited by Alexspin

Normalka, szkoda, że brak rzeczowego argumentu.

OK Alex, chcesz argumentu? No to proszę. Kolega dokonał wyboru kija i dokonał fenomenalnego wyboru, znam kogoś kto łowi takim samym i jest nim oczarowany. A jakby nie patrzył Okuma stoi znacznie wyżej od Jaxona, ale Ty z uporem maniaka zbijasz z tropu kolegę i polecasz mu jakiś "chrust". Znasz jakiś inny sprzęt, niż tylko Jaxon? Argumentowałeś swoją podpowiedź jakoś? Nie, zamąciłeś w jego umyśle tylko, a przecież dokonał dobrego wyboru. Jedynie miał wątpliwości odnośnie kołowrotka. Ja doradziłem mu kołowrotek legendę, ale tak, by zmieścił się w granicach wyznaczonych przez siebie, choć mogłem jeszcze doradzić nowszą wersję, tylko, że już by przekroczył swój budżet.

Jest OK? ;)

Nie polecam "chrustu", akurat to wędzisko jest na prawdę na wysokim poziomie. Krytykujesz je, a mam pytanie, miałeś je w ręku? Jak napisałem wyżej, wędkowałem nim i nie można mu niczego zarzucić.

Tak spinningowałem kiedyś wędkami D.A.M., DAIWA i ROBINSON. Tylko temu ostatniemu nie mogę nic zarzucić. Nie przeczę, że ogólnie wędki OKUMA stoją na dobrym poziomie, ale dziwne jest generalne "opluwanie" JAXON-a, chyba tylko dla tego że jest tani. Od dawna używam ich sprzętu i owszem, są "niewypały" ale to zdarza się w każdej firmie. Generalnie nie zawiodłem się na ich produktach, a ceny są na poziomie znacznie niższym, niż wskazywałaby na to jakość sprzętu i porównywalne produkty oferowane przez inne firmy.

Mają w ofercie też dobre sztuczne przynęty (obrotówki, woblery i zbrojone gumy), natomiast zdecydowanie nie polecam firmowanych przez JAXON-a plecionek, żyłek, haczyków i kotwiczek.

Teraz jest OK... ;)

Teraz jest OK...

Nie, nie jest OK. :)

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Napisałem, że człowiek dokonał dobrego wyboru i to samodzielnie i może mieć z tego powodu satysfakcję. Nie pytał o wybór kija, czy dobrze wybrał, ale o wybór kołowrotka. Tutaj miał wątpliwości.

Ja nie znam kijka polecanego przez ciebie, ale też nie krytykuję go w żadnym miejscu. Posiadam jakieś kijki firmy Jaxon - sraxon, ale najbardziej z nich chwalę sobie ich odległościówkę, która też już stała się legendą, bo wyprodukowana była jeszcze zanim w ich sprzęcie zaczęły gmerać MŻR (małe żółte rączki :) )

Pisząc o Jaxonie chrust, umieściłem to w "uszach" (cudzysłów). I kto zna opinie pewnego pana z innych portali o nicku "Petrus" ten pewnie zajarzył w czym rzecz. Dla niego wszystko, co nie było Batsonem, to musiał być chrust. W przypadku użycia przeze mnie określenia "chrust" (w cudzysłowie!), jest to tylko i wyłącznie przenośnia - żarcik. Niewinny. ;)

Ale fakt pozostanie faktem. Kolega dokonał dobrego wyboru, stawiając na tą Okumę. I tyle. I teraz jest OK. 

Niech Ci będzie... ;)

Ja nie krytykowałem wyboru OKUMY, bo nie ulega wątpliwości, że to dobry wybór, ale wkurza mnie określenie "sraxon" i generalizowanie oceny ich oferty. Sam przyznajesz, że używasz ich wędzisk. Nie ulega wątpliwości, że MŻR potrafią sknocić nawet najlepszą konstrukcję, dla tego każdy ich wytwór trzeba dokładnie i uważnie obmacać i użytkować intensywnie a nawet ekstremalnie zaraz po zakupie, żeby wylazły ewentualne niedoróbki. Stąd m. in. moje zastrzeżenia do linek i haczyków.

W obecnych konsumpcyjnych czasach nawet najlepsze firmy "dają plamy". Taki przykład - kilka lat temu kupiłem VW Golf 5, po przejechaniu 60.000 km, rozsypała się skrzynia biegów. Komentarz jaki usłyszałem w autoryzowanym serwisie: "no takie teraz są skrzynie, wiesz pan, chińszczyzna"... ;)

• 2 months later...

Modele Mistrall to solidne kołowrotki w niedużej cenie, więc możesz je przejrzeć. Sam mam dwa modele, np. ten http://wedkarz.pro/kolowrotek-kronos-surf-casting-fd80-7-1bb-mistrall,sp,21,1211?ad=nella  i od lat sobie chwalę.

Jejku, Tomeczku, ale "odkop"!!!

Autor napisał pytanie 14 lipca, a ostatni post w temacie jest z 15 lipca - toż to minęły dziś pełne dwa miesiące... :P

Edited by Alexspin