Kosetti Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Witam. Szykuję się w tym roku na łowienie metodą spinningową, lecz nie wiem jaki zestaw kupić. Osobiście rozważam nad tym wędziskiem: Okuma Black Rock 2,75 z c.w 5-25. Ale co z kołowrotkiem? No właśnie... W tym nie mam zielonego pojęcia jaki będzie dobry, więc proszę o pomoc . Na chwilę obecną rozpatrzyłem jedną opcję: Mikado Airsapce 3008 fd. Jeżeli wybrałem źle to proszę o inne propozycje. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 (edited) Moje propozycje: WJ-IMX27028 CHI-15-24-125 Z25B-012 TDC-30-25-120 Edited July 14, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosetti Posted July 14, 2015 Author Report Share Posted July 14, 2015 Kurde, trochę ponad budżet. A co myślisz o wędzisku Okuma zaproponowanym przeze mnie? Dobry wybór, czy jednak warto dołożyć do wędziska, które poleciłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 (edited) Nie zamieniaj za żadne skarby świata tej Okumy na Jaxon (sraxon). Do Okumy dokup sobie ten kołowrotek i masz spokoju na długie lata wędkowania. Ps. Szpulę zapasową można dokupić bez problemu za niewielkie pieniądze, a będzie to również szpula z alu... Edited July 14, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosetti Posted July 14, 2015 Author Report Share Posted July 14, 2015 (edited) Ok, dzięki. Myślę, że temat dotyczący wędki i kręcioła jest rozwiązany. Aaa właśnie! Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące woblerów. Jakie polecacie na szczupaka, bolenia, klenia i sandacza? Kupiłbym po 2 lub 3 sztuki na każde z nich w różnych kolorach. Edited July 14, 2015 by Kosetti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 (edited) Poszukaj na Forum, było o woblerach kilka tematów, warto poczytać. (...) Jaxon (sraxon). (,,,) Normalka, szkoda, że brak rzeczowego argumentu. Akurat to wędzisko jest na bardzo dobrym poziomie. Miałem je w ręku, spinningowałem nim kilka godzin i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że jest bajeczne. Nie znam pozostałych wędzisk z tej serii, ale oceniając właśnie po Impress Zander, nowe wędziska z serii IMPRESS nie ustępują pod żadnym względem kijom oferowanym przez inne firmy, a jest nieporównywalnie tańsze od innych z tej samej półki. Edited July 15, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Normalka, szkoda, że brak rzeczowego argumentu. OK Alex, chcesz argumentu? No to proszę. Kolega dokonał wyboru kija i dokonał fenomenalnego wyboru, znam kogoś kto łowi takim samym i jest nim oczarowany. A jakby nie patrzył Okuma stoi znacznie wyżej od Jaxona, ale Ty z uporem maniaka zbijasz z tropu kolegę i polecasz mu jakiś "chrust". Znasz jakiś inny sprzęt, niż tylko Jaxon? Argumentowałeś swoją podpowiedź jakoś? Nie, zamąciłeś w jego umyśle tylko, a przecież dokonał dobrego wyboru. Jedynie miał wątpliwości odnośnie kołowrotka. Ja doradziłem mu kołowrotek legendę, ale tak, by zmieścił się w granicach wyznaczonych przez siebie, choć mogłem jeszcze doradzić nowszą wersję, tylko, że już by przekroczył swój budżet. Jest OK? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Nie polecam "chrustu", akurat to wędzisko jest na prawdę na wysokim poziomie. Krytykujesz je, a mam pytanie, miałeś je w ręku? Jak napisałem wyżej, wędkowałem nim i nie można mu niczego zarzucić. Tak spinningowałem kiedyś wędkami D.A.M., DAIWA i ROBINSON. Tylko temu ostatniemu nie mogę nic zarzucić. Nie przeczę, że ogólnie wędki OKUMA stoją na dobrym poziomie, ale dziwne jest generalne "opluwanie" JAXON-a, chyba tylko dla tego że jest tani. Od dawna używam ich sprzętu i owszem, są "niewypały" ale to zdarza się w każdej firmie. Generalnie nie zawiodłem się na ich produktach, a ceny są na poziomie znacznie niższym, niż wskazywałaby na to jakość sprzętu i porównywalne produkty oferowane przez inne firmy. Mają w ofercie też dobre sztuczne przynęty (obrotówki, woblery i zbrojone gumy), natomiast zdecydowanie nie polecam firmowanych przez JAXON-a plecionek, żyłek, haczyków i kotwiczek. Teraz jest OK... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Teraz jest OK... Nie, nie jest OK. Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Napisałem, że człowiek dokonał dobrego wyboru i to samodzielnie i może mieć z tego powodu satysfakcję. Nie pytał o wybór kija, czy dobrze wybrał, ale o wybór kołowrotka. Tutaj miał wątpliwości. Ja nie znam kijka polecanego przez ciebie, ale też nie krytykuję go w żadnym miejscu. Posiadam jakieś kijki firmy Jaxon - sraxon, ale najbardziej z nich chwalę sobie ich odległościówkę, która też już stała się legendą, bo wyprodukowana była jeszcze zanim w ich sprzęcie zaczęły gmerać MŻR (małe żółte rączki ) Pisząc o Jaxonie chrust, umieściłem to w "uszach" (cudzysłów). I kto zna opinie pewnego pana z innych portali o nicku "Petrus" ten pewnie zajarzył w czym rzecz. Dla niego wszystko, co nie było Batsonem, to musiał być chrust. W przypadku użycia przeze mnie określenia "chrust" (w cudzysłowie!), jest to tylko i wyłącznie przenośnia - żarcik. Niewinny. Ale fakt pozostanie faktem. Kolega dokonał dobrego wyboru, stawiając na tą Okumę. I tyle. I teraz jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Niech Ci będzie... Ja nie krytykowałem wyboru OKUMY, bo nie ulega wątpliwości, że to dobry wybór, ale wkurza mnie określenie "sraxon" i generalizowanie oceny ich oferty. Sam przyznajesz, że używasz ich wędzisk. Nie ulega wątpliwości, że MŻR potrafią sknocić nawet najlepszą konstrukcję, dla tego każdy ich wytwór trzeba dokładnie i uważnie obmacać i użytkować intensywnie a nawet ekstremalnie zaraz po zakupie, żeby wylazły ewentualne niedoróbki. Stąd m. in. moje zastrzeżenia do linek i haczyków. W obecnych konsumpcyjnych czasach nawet najlepsze firmy "dają plamy". Taki przykład - kilka lat temu kupiłem VW Golf 5, po przejechaniu 60.000 km, rozsypała się skrzynia biegów. Komentarz jaki usłyszałem w autoryzowanym serwisie: "no takie teraz są skrzynie, wiesz pan, chińszczyzna"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeczek1980 Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 (edited) Modele Mistrall to solidne kołowrotki w niedużej cenie, więc możesz je przejrzeć. Sam mam dwa modele, np. ten i od lat sobie chwalę. Edited September 16, 2015 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 (edited) Modele Mistrall to solidne kołowrotki w niedużej cenie, więc możesz je przejrzeć. Sam mam dwa modele, np. ten http://wedkarz.pro/kolowrotek-kronos-surf-casting-fd80-7-1bb-mistrall,sp,21,1211?ad=nella i od lat sobie chwalę. Jejku, Tomeczku, ale "odkop"!!! Autor napisał pytanie 14 lipca, a ostatni post w temacie jest z 15 lipca - toż to minęły dziś pełne dwa miesiące... Edited September 15, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 Jak to mówią, reklama dźwignią handlu (patrz forum Sprzedam) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts