RybakONB Posted August 3, 2015 Report Share Posted August 3, 2015 (edited) Macie jakiś pomysł aby pozbyć się osadu z metalu... Lekka rdza i coś dziwnego... Jakby zaśniedziałe, najlepiej aby w czymś zamoczyć potem już sobie poradzę papierem ściernym i malowanie Znalazłem w garażu Mepps`a dopadł go niestety czas I chce dać mu druga szansę pracuję ładnie tylko trzeba pozbyć się osadu i go wymalować Edited August 3, 2015 by RybakONB Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZYBI68 Posted August 3, 2015 Report Share Posted August 3, 2015 Ja stosuję sodę spożywczą z wodą. Pozostaw w tym roztworze na noc, jeżeli jest bardzo mocno zapuszczona to spryskaj kamień i rdza. A tak na przyszłość wystarczy raz na miesiąc wyczyścić zwykłą pastą do zębów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 Zamocz na noc w pepsi lub jakiejś innej coli, potem szczotka, pasta i doczyscisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 (edited) A koniecznie musisz czyścić? Przetestuj ją tak jak jest, czasem takie spatynowane skrzydełka nieźle wabią, byleby bez zacięć obracało się na osi. Edited August 4, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 Taką wirówkę trzeba szanować, gdyż zazwyczaj okazuje się "czarnym koniem" w naszym pudełku. Jedynie w przypadku pordzewiałego drutu, wymień go na nowy, a to bardzo prosta operacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted August 4, 2015 Author Report Share Posted August 4, 2015 (edited) Dopiero teraz czytam podpowiedzi wyczytałem też wczoraj w nocy o coli i się moczy od 13 :-) Chodziło wszystko ładnie skrzydełko już wnet nie miało barw mocno dostało... Zobaczymy co wyjdzie po tej coli jutro z rana wyjmę. Ona pochodzi z przeszłości nie wiedziałem o jej istnieniu. Pewnie dziadek kiedyś wyłowił i zostawił w garażu. Kiedyś był rybakiem i łowił siatkami na Wiśle (legalnie). Pewnie sie wplatała dużo rzeczy szło wyłowić ... Edited August 4, 2015 by wind Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted August 4, 2015 Author Report Share Posted August 4, 2015 Nie wytrzymałem i byłem zobaczyć co z nią. I zdziwiło mnie co robi cola ... Wygląda duuużooooo lepiej co najwyżej to chyba będzie potrzebna wymiana kotwicy malowanie chyba odpuszczę. Działanie coli mnie zdziwiło ... Ciekawe co robi w żołądku takiego rezultatu się nie spodziewałem. Szkoda że nie zrobiłem zdjęć przed i po. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted August 5, 2015 Author Report Share Posted August 5, 2015 (edited) Oto ona po około 24h w coli i około 10min szczotkowania pastą do zębów. Popsikałem WD-40 i na tym chyba zakończe. Raz ja wezme niech popływa potem zmoczę atraktorem aby pozbyć się zapachu i koniec :-) Nie spodziewałem się takiego rezultatu była dosłownie czarna z domieszkami rdzy... Cieżko było ocenić co to za blaszka a tu ładny złoto niebieski Comet :-) A co myślicie o kotwicy warto ją zmienić ? Może pęknąć podczas holu ryby ? Edited August 5, 2015 by wind Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 (edited) Kotwica zdecydowanie do wymiany!!! Nie tylko, że może pęknąć, ale nawet na fotce widać, że jest dość mocno skorodowana, więc o jej ostrości można tylko teoretyzować, a to jest jeden z podstawowych czynników skutecznego zacięcia ryby. Ps Używaj opcji "edytuj", pisanie postów jeden pod drugim w tak krótkim czasie jest niezgodne z regulaminem... Edited August 5, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted August 5, 2015 Author Report Share Posted August 5, 2015 (edited) Ok wymieniam ostra jest Utnę i założę nową poprzez kółko łącznikowe już robiłem tak raz jak pękła mi jedna. Kółko chyba nie wpływa negatywnie na działanie co ? A z obrotówką warto coś zrobić czy zostawić tak jak jest ? Edited August 5, 2015 by RybakONB Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Kółko powinno nawet pozytywnie wpłynąć na pracę wirówki. Jeśli skrzydełko obraca się płynnie, a drut nie ma wżer rdzy, to nic więcej nie robiłbym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted August 5, 2015 Author Report Share Posted August 5, 2015 (edited) Ok dziękuje wam za pomoc. Na wirówce nie ma wżerów ani na drucie kotwica miała w jednym miejscu minimalne. Kotwiczka wymieniona Obrotówka trafiła właśnie do pudełka Dostała drugie życie zobaczymy czy się odwdzięczy Edited August 5, 2015 by RybakONB Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts