Jump to content

Prośba jak wiele innych o porade w doborze zestawu

Recommended Posts

Witam wszystkich ! :)

Wracam do wędkowania po długich latach stąd mój post z prośbą o odpowiednie dobranie zestawu ...

Więc tak szukam odpowiedniego zestawu do łowienia na grunt , a mam już dość pożyczanego sprzętu :P

Wędkuje na stawach hodowlanych aktualnie gdzie są karpie ,amury jesiotry i tutaj prośba o dobór odpowiedniego sprzętu

Wędka : Black Widow Carp 3,6m 3lbs

Kołowrotek 45 :

Okuma Travertine Baitfeeder FD

Powiedzcie mi proszę czy ten sprzęt będzie grał ze sobą ?

Edited by wind
edycja linku

Ja używam takiego samego Dragona Maxima i jestem z niego bardzo zadowolony. Kupił bym go drugi raz ale oba kołowrotki które podałeś są chwalone. Głównie różnią się w nich przelożenia. Sam rozmyślałem nad tymi dwoma ale wybór padł na Dragona jakoś bardziej mi przypasował. Masz szanse je gdzieś "obmacać" to zrób to i zobacz który Ci lepiej się wpasuję. Na oba masz o ile się nie myle 5lat gwarancji w Dragonie na pewno. Ja kupiłem największy rozmiar 60 o ile pamiętam i mam na nim żyłke 0.35mm też z Dragona seria Maxima ta żyłka jest w odcinkach po 300m można ładnie wypełnić szpulę.

Edited by RybakONB

Czołem :-)

Zacznę od kołowrotka - bierz OKUMĘ rozmiar 55. To nic, że wydaje się duża. Jak połowisz trochę sam stwierdzisz, że aż taka duża nie jest. Podstawowa sprawa - DRAGONY mają przełożenie 5,2:1 a to jest nieporozumienie przy kołowrotku, który służył będzie do zadań specjalnych czyli " ciężka orka na ugorze " ;-) Im mniejsze przełożenie tym większa moc kołowrotka ( jak w samochodach - niższy bieg jest mocniejszy niż wysoki ).

Wędka - na początek może być ta Daiwa. Jednak jak już to kupuj wersję dwu składową. Jeśli chcesz mieć ciut lepszy kijek za prawie takie same pieniądze poleca Anaconda Base 12"/3-3,25 lbs też w dwu składzie. W dobrej cenie znajdziesz te kije w Askari.

Żyłka - Nie kupuj żyłek " znanych " marek na J, D, K, M. Najczęściej przegrubione ( kwestia tylko o ile ), przewymiarowana moc i jakość różna.

Jet Fish Senzor Line lub Gardner Sure Cast w rozmiarze 0,35 mm. Mocne, miękkie, trwałe i nie przegrubione.

Jak masz pytania odnośnie sprzętu i nie tylko ( kulki, pellety itd ) nie krępuj się i pytaj.

JK

(...) Żyłka - Nie kupuj żyłek " znanych " marek na J, D, K, M. Najczęściej przegrubione ( kwestia tylko o ile ), przewymiarowana moc i jakość różna.(...)

Z większością zgadzam się, ale nie ze wszystkim. Używam żyłek Guide Select Light Blue i nie mam zastrzeżeń. Co prawda do spinningu, ale uważam, że powinny zdawać też egzamin w innych metodach.

Co do żyłek J, K, M zgadzam się w pełni.

Ps

Mam ambiwalentne odczucia dotyczące wędzisk DAIWY, ale to też dotyczy spinningów (przeżyłem trzy reklamacje i zwrot pieniążków). :(

Edited by Alexspin

2.55 - 0.14 TDC-30-25-114 light blue

To wytrzymałość i średnica  ;)

No jakoś w to nie wierzę, że żyłka 0,14 mm ma 2,5 kg wytrzymałości. I właśnie o tym pisałem, że wypisują cuda na żyłkach.

Ale ... najważniejsza jest wiara w w sprzęt  :D

JK

Pawlas napisz:

- czy wędkujesz wyłącznie w tych stawach hodowlanych, czy też zdarza Ci się łowić w dzikich wodach?

- jak duże są karpie, amury, jesiotry w tych stawach?

2.55 - 0.14 TDC-30-25-114 light blue

To wytrzymałość i średnica  ;)

No jakoś w to nie wierzę, że żyłka 0,14 mm ma 2,5 kg wytrzymałości. I właśnie o tym pisałem, że wypisują cuda na żyłkach.

Ale ... najważniejsza jest wiara w w sprzęt  :D

JK

Wszyscy producenci (dystrybutorzy) wypisują "cuda", wiadomo reklama, marketing. Do wszystkich parametrów podawanych na opakowaniach podchodzę z wiarą na poziomie 70%. ;)

Pawlas napisz:

- czy wędkujesz wyłącznie w tych stawach hodowlanych, czy też zdarza Ci się łowić w dzikich wodach?

- jak duże są karpie, amury, jesiotry w tych stawach?

Zbyszek a jakie to ma znaczenie ?

Łowię ogólnie na wodach PZW i raz -dwa razy w roku na jakiejś komercji. Zapewniam Cię, że różnicy w sposobie żerowania, holowania, podbierania nie ma. Jest za to przeświadczenie, że komercja darzy rybami każdego kto trafi zestawem w wodę :D. Na łowienie karpi należy przygotować się tak samo na komercję jak i PZW.

JK

Wszyscy producenci (dystrybutorzy) wypisują "cuda", wiadomo reklama, marketing. Do wszystkich parametrów podawanych na opakowaniach podchodzę z wiarą na poziomie 70%. ;)

Oj nie koniecznie :-)

Żyłka Gardnera Żyłka compolimerowa GR60 12lb (5.4kg) 0.35mm przejrzysta 1033m Gardner - Używałem w tamtym roku. Jest nieprawdopodobnie cienka. Używałem też żyłki KRYSTONITE KRYSTON 1000m mono z powłoka fluorocarbonową 15 lb 0,36 mm 6,8 kg - tak samo jak wyżej cieniutka a mocna jak licho. ( Poszukaj wpisu na W.pl o połowach na dzikiej wodzie ).

JK

Każdy wyjątek potwierdza regułę.

Ja wolę trzymać się reguły i mieć miłą niespodziankę, niż gorzki zawód...

Generalnie nie wierzę w słowo pisane, kiedyś na płocie było napisane d**a, pogłaskałem i weszła mi drzazga... :D

Zbyszek a jakie to ma znaczenie ? 

Łowię ogólnie na wodach PZW i raz -dwa razy w roku na jakiejś komercji. Zapewniam Cię, że różnicy w sposobie żerowania, holowania, podbierania nie ma. Jest za to przeświadczenie, że komercja darzy rybami każdego kto trafi zestawem w wodę  :D. Na łowienie karpi należy przygotować się tak samo na komercję jak i PZW.

JK

Zasadnicze. Jeśli wyłącznie te stawy to po co mu taka armata 3lb i kołowrotek 55? No dobra, jest to uzasadnione jak będą tam pływały rybki 20kg, albo byłby zmuszony uwiesić w zestawie ze 150g ze względu na uciąg rzeki. Jednak znając politykę "burdeli" i innych komercji, gdzie ruch i obrót ryb jest niesamowicie duży, sztuki 5kg to już duże a 10kg to rodzynki, które potrzebują mnóstwa przestrzeni i pokarmu oraz czasu aby do takich rozmiarów dorosnąć, co w stawie ma niemal zerową możliwość.

Druga sprawa. Jak myślisz ile ma staw po przekątnej? Pytam bo nie wiem czy jesteś świadomy ile żyłki 0,35 potrzeba nawinąć na kołowrotek 55. No i po co mu popaprane podkłady gdy spokojnie wystarczy mu kołowrotek wielkości 30 a w ostateczności 40.

Nie przeczytałeś jego pierwszego postu ze zrozumieniem i proponujesz mu armatę na wróble. Wędzisko sam wybrał zapewne na podstawie podobnej rady lub tego co wypisują na forach dotyczących wód otwartych, gdzie może większa sztuka się znaleźć.

Karpiiarzem nie jestem, ale tak na zdrowy rozsądek i logikę Docio ma rację. Szkoda że nie ma już na forum mojego przyjaciela :Specimen Hunter Woldi, myślę że on jednym krótkim zdaniem, rozstrzygmął by problem ten.

Zasadnicze. Jeśli wyłącznie te stawy to po co mu taka armata 3lb i kołowrotek 55? No dobra, jest to uzasadnione jak będą tam pływały rybki 20kg, albo byłby zmuszony uwiesić w zestawie ze 150g ze względu na uciąg rzeki. Jednak znając politykę "burdeli" i innych komercji, gdzie ruch i obrót ryb jest niesamowicie duży, sztuki 5kg to już duże a 10kg to rodzynki, które potrzebują mnóstwa przestrzeni i pokarmu oraz czasu aby do takich rozmiarów dorosnąć, co w stawie ma niemal zerową możliwość.

Druga sprawa. Jak myślisz ile ma staw po przekątnej? Pytam bo nie wiem czy jesteś świadomy ile żyłki 0,35 potrzeba nawinąć na kołowrotek 55. No i po co mu popaprane podkłady gdy spokojnie wystarczy mu kołowrotek wielkości 30 a w ostateczności 40.

Nie przeczytałeś jego pierwszego postu ze zrozumieniem i proponujesz mu armatę na wróble. Wędzisko sam wybrał zapewne na podstawie podobnej rady lub tego co wypisują na forach dotyczących wód otwartych, gdzie może większa sztuka się znaleźć.

Jednym krótkim zdaniem  ( no dwoma ) - łowię karpie lat dwadzieścia parę. Niejedno widziałem. 

Po co męczyć rybę jakimś super holem na jakimś super delikatnym sprzęcie ?

Znam Zbyszek jak to mówisz burdele z karpiami 20 kilo - na ogół biorą od pięciu w górę. Znam inny burdel gdzie nawet karpie pięciokilowe są jakieś nadzwyczaj silne. 

Najgorzej jak ( nie chcę nikogo obrazić ) ale mniej doświadczeni w danym sposobie wędkowanie " wiedzą lepiej "  :wacko:

Zbyszek ja jestem wszystkiego świadomy co jest związane z karpiowaniem bo już różne rzeczy widziałem. 

Żyłki 0,35 mm wejdzie jakieś góra 250-280 m. Teraz zarzuć na 100 m i karp powiedzmy 5-7 kilo. Zanim dobiegniesz ( dojdziesz ) , zanim zatrzymasz odjazd może się zdarzyć, że 30-50 m żyłki wyjedzie. I co zostanie na takim kołowrotku w rozmiarze 30 ? 

Ja być może mam manię ale z dużego nigdy nie ucieknie. Mi kiedyś w sklepie jak kupowałem żyłkę a chciałem 0,35 mm ZEBCO 400 m powiedziano, że nie ma takiego karpia który by wywinął żyłkę 0,28 mm ( bo taką tylko mieli w sklepie ). Niestety pierwsze branie i okazało się, że takie karpie są. Normalnie nie szło ryby zatrzymać. Ale frycowe trzeba było zapłacić, to samo było z haczykiem, którego ponoć ryba miała nie rozgiąć. Zbyszek Ty nawet pewnie widziałeś tyn haczyk. Na Marcina D ( znasz go ) zestawie haczyk się rozgiął jak chciał rybę zatrzymać bo szła w zatopione krzaki.

Więc jak to jest - człowiek z doświadczeniem dobrze radzi  czy teoria ?

Dodam nieskromnie, że mój rekord to karp 17 kilo z Zegrza i jesiotr 125 cm z łowiska specjalnego  :D

JK

Zbyszek po to, że jak pojedzie na wodę gdzie są okazy nie będzie musiał kupować drugiego zestawu. A uwierz mi, że karp 5 kilo tzw " szybkobieżny wariat " potrafi rozrabiać chyba gorzej jak misio +10 kilo. 

Jeszcze dodam, że kiedyś na jednym z łowisk patrzyłem na hol karpia. Po około 30 minutach postanowiłem podejść i zobaczyć dlaczego dwóch dorosłych facetów nie potrafi okiełznać karpia - czyżby okaz ? Powodowany a jakże zazdrością, że to nie ja muszę zmagać się z rekordową rybą poszedłem i zobaczyłem.... Kij 2,5 lbs. żyłka 0,25 mm, kołowrotek chyba w rozmiarze 35 lub 40 i zobaczyłem karpia....może pięć kilo którego mordowali wędkarze czerpiąc przyjemność z holu... No nie napiszę co tym " łowcom " powiedziałem  :wacko:

JK

Nie wiem czy jesteś świadomy treści swojego kolejnego postu, ale odpowiedziałeś sobie po raz drugi Janusz, po co zadałem swoje pytania autorowi wątku. :)  

J.Karp, Ty jesteś za przeproszeniem "starym wyżeraczem", wiesz na jakim łowisku, w jakich okolicznościach ten mocny zestaw zastosować. Gdy młody (początkujący) wędkarz, zastosuje taki zestaw na byle bajorku, stawie, gdzie duża ryba jest jak szóstka w totka, zniechęci się do wędkarstwa góra po tygodniu. Osobiście jestem zwolennikiem jak najbardziej subtelnych zestawów, żeby na początek wogóle coś brało. Gdy się okaże że w łowisku są faktycznie grube ryby, zawsze można zestaw wędkowy odpowiednio zmodyfikować. Szkoda mi tych młodych wędkarzy drzemiących w fotelach, czekających na ową "szóstkę", z mocarnym zestawem, "bo pan na forum powiedział że tak ma być."

Edited by Ozet

Lepsze od tej Okumy są po 500zł. Zapewne nie tylko ja na tym forum ręczę za ten kołowrotek ale ważna uwaga, ma być Okuma Travertine Baitfeeder bez jakichkolwiek dodatkowych dopisków w nazwie. Ten kołowrotek co linkowałeś jest jak najbardziej właściwy i ma właściwe przełożenia. Masz do wyboru rozmiar 45 lub 55 choć różnica to jedynie wielkość szpuli. Z tego wniosek, że jeśli będziesz potrzebował rzucać naprawdę daleko lub ciężko, to bierz większy. Zapas żyłki zawsze się przyda. 

Wędziska nie znam a już karpiówek w ogóle. Jak miałbym kupować to najzwyklejsze sztywne gruntowe z cw do 200g i możesz łowić potwory :) albo jakiś "lżejszy" surfcast.

Moje zdanie znasz - kołowrotek w rozmiarze 55 wcale wbrew pozorom nie jest podobny do betoniarki  :P

Zbyszek zamiast pisać zagadki napisz w którym momencie odpowiedziałem. 

Zbyszek @Ozet - z karpiami nie ma żartów. To nie łowienie płotek czy leszczyków. Łowienie karpi nie polega na tym, żeby cokolwiek brało. Łowienie karpi polega na łowieniu karpi - czyli zawsze i wszędzie masz zestaw tak mocny jakbyś miał złowić rybę na rekord Polski. Jedyny szkopuł polega na tym, żeby jeździć przynajmniej na początku z kimś kto ma pojecie o tym wszystkim i co najważniejsze potrafi swoją wiedzą się podzielić. Czyli jest wszystko proste jak całe wędkarstwo  - Ty polewasz a ja piję. 

JK

Edited by JKarp

Panowie decyzja zapadła ! :D

Wędka Sanger Anaconda Base

Kołowrotek Okuma Travertine TRB 55

Żyłka Gardner Sure Cast Red

Zanęty ,kulki i pellet polecacie coś konkretnego i sprawdzonego ?

Słyszałem ,że halibut i ananas jest dobrą kombinacją na karpia ?

Watro kupić gotowe zestawy z włosem czy robić swoje jakie macie spostrzeżenia ?

Zanęty ,kulki i pellet polecacie coś konkretnego i sprawdzonego ?

Słyszałem ,że halibut i ananas jest dobrą kombinacją na karpia ?

Edited by wind
edycja linków

Oczywiście, że rób swoje zestawy. Po pierwsze - super zabawa a po drugie masz pewność co do używanych materiałów.

Powiedz ile chcesz przeznaczyć na te kulki znaczy ile za kilogram. Dodam, że nie zawsze cena ( wysoka ) znaczy jakość i skuteczność. Ja np mam Kolegę, który robi mi kulki po 20 zł za kilo  :) a jakby je zapakować w ładne opakowanie pewnie cena skoczyłaby do minimum 35 zł za kilo. Kulki są koloru naturalnego tzn takie jakie wyjdą po suszeniu. Robi też zalewy, dipy  :P w bardzo dobrych cenach.

Pellety kupuję gotowe tu: Pelet wędkarski z dziurką

Na temat smaków można gadać i rok - każda woda jest specyficzna i skuteczne są różne przynęty.

JK

Edited by wind
edycja linku

Można pisać a i tak skuszą się na 20zł. :( To nie ten sam kołowrotek, który zapodałeś w pierwszym linku. Już tu na forum było o tym, że użytkownik (a raczej chyba użytkowniczka), zamówiła w tej firmie kołowrotek ze zdjęcia a przysłali inny, z inną nazwą, choć wszelkie parametry się zgadzały z opisem. Tu od razu widać różnicę w przełożeniu, gdyż 1:4,3 jest innym mechanizmem niż 1:4,5