Alexspin Napisano 8 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 (edytowane) Da się: - żyłka 0,16mm/3,65kg przypon 2,5kg - żyłka 0,20mm/5,55kg przypon 5kg Co prawda to "wolframy" i tylko 25cm, ale można kupić linki wolframowe do samodzielnego wykonania przyponów odpowiedniej długości. Z "tytanmi" tak się nie da, bo mają teoretycznie wyższe wytrzymałości - począwszy od 5kg. Ja mam mniejszy problem, bo z zasady używam plecionek, więc dostosowanie wytrzymałości łatwiejsze, ale jak zaznaczyłem, to wszystko teoria dostosowana do pobożnych życzeń producentów żyłek, plecionek i przyponów. Edytowane 8 Września 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 8 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 ale jak zaznaczyłem, to wszystko teoria dostosowana do pobożnych życzeń producentów żyłek, plecionek i przyponów. I o to właśnie chodzi. A w takim razie skąd pewność, że producenci przyponów, też kitu nie wciskają? Sorry Alex, ale ja wolę się zdać na najsłabszy element zestawu spinningowego, czyli wiązanie i stosować przypony, do jakich już się od lat przekonałem. No bo stosując wskazane przez Ciebie przypony do żyłki 0,16 czy 0,18, co byś wolał, żeby żyłka strzeliła na wiązaniu przyponu? Czy wolałbyś po stracie przynęty, wyciągnąć z wody połowę tego przyponu? Mnie właśnie krew jaśnista zalewała, bo kiedyś stosowałem przypony 8-10 kg, traciłem najlepsze woblery, ale wyciągałem z wody połówki przyponów. To ja z dwojga złego, wolę stosować mocne przypony i po zerwaniu nie widzieć tego kawałka wolframu i nie zastanawiać się, czy przypadkiem nie założyłem zbyt słabego? I czy wtedy też straciłbym tego super woblera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 9 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (...) To ja z dwojga złego, wolę stosować mocne przypony i po zerwaniu nie widzieć tego kawałka wolframu i nie zastanawiać się, czy przypadkiem nie założyłem zbyt słabego? I czy wtedy też straciłbym tego super woblera? Czyli i tak na jedno wychodzi, wobler poszedł sobie w "sinądal"... Co najwyżej sumienie mniej gryzie, ale efekt taki sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 9 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Ja byłem w sklepie i sprzedawca ma przypon tytanowy firmy dragon dł. 30cm za 22zł to normalna cena? I czy taki przypon może być do łowienia obrotówkami/wahadłówkami jak i gumami? Czytałem gdzieś że do gum jest za sztywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybakONB Napisano 9 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Drut tytanowy, czy plecionkę tytanową ? Ja używam do wszystkich przynęt, i nie narzekam... Kupuję drut niklowo-tytanowy z HM`a i płaciłem 13zł za 40cm/15kg. (też z oferty Dragona) Edytowane 9 Września 2015 przez RybakONB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 9 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) plecionka tytanowa 30cm u mnie kosztuje 26zl z dragonaa ta żyłka Crocodile spining w rozmiarze 0.20mm na szczupaka do wymiany? Jeśli tak to na jaką grubość i z jakiej firmy. Na plecionke narazie brak funduszy. Edytowane 9 Września 2015 przez wind edycja linku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybakONB Napisano 9 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Lepiej kup jak już chcesz na początek tak inwestować drut tytanowo-niklowy ok. 13zł ale do nauki wystarczy wolfram ok.40cm, ja osobiście najmniejszej żyłki jakiej używałem na szczupaka to 0.25mm potem 0.30mm ale po 2tyg. zakupiłem plecionkę. Żyłkę wtedy miałem Dragon V-Strong. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 9 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Już kupiłem ten przypon za 26zł to jeszcze dokupie ta żyłke 0.30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentleman24 Napisano 9 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Tych 26złotych nie będziesz żałował Wypasiony przypon Miałem taki tytanowy tyle,że 15cm -nie znając się na rzeczy kupiłem zdecydowanie za krótki,ale przypon wypasiony.Sam wygląd robi wrażenie. -Znowu u mnie na kanale odry nie ma metrówek.Są sumy i sandacze,ale to rzadkość.Raczej dużo bolenia.Z reguły jak ktoś złapie szczupaka to albo niewymiarowy ,albo około 60cm.Rekordowy o jakim słyszałem to 75cm(na żywca),tak więc przypon 25cm``teoretycznie powinien mi wystarczyć `` -Szanowny Panie RybakONB-mam podobnie jak pan.Na jednej wędce żyłkę 0,25 a na drugą zamierzam zakupić 0,28(mam za małą szpulę w kołowrotku na żyłkę 0,30)-Na przyszły sezon stara żyłka na podkład i też przymierzam się do zakupu plecionki. ----------- Dzisiaj miałem śmieszną sytuację Pod lilie wodne gdzie spiningowałem woblerem podpłyną szczupak około 60cm-byłem w okularach dragona,to wszystko widziałem.Woblera miałem zarzuconego jakieś 10metrów od brzegu(prowadziłem go dość głeboko)-Wpadłem w panikę zacząłem szybko zwijać tak,aby trafić mu pod pysk i jak wobler był metr od szczupłego,to zahaczyłem go szybko zwijaną żyłką i odpłyną w głąb Wróciłem o suchym kiju. -Chyba jak taka sytuacja,to wędzisko do góry(wyciągnąć przynętę pod powierzchnię) i powoli/spokojnie przynętę pod pysk rybie apikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 10 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) plecionka tytanowa 30cm u mnie kosztuje 26zl z dragona a ta żyłka Crocodile spining w rozmiarze 0.20mm na szczupaka do wymiany? Jeśli tak to na jaką grubość i z jakiej firmy. Na plecionke narazie brak funduszy. Odpuść sobie żyłki i plecionki JAXON-a, to "jednorazówki"!!! Przyzwoite żyłki oferuje DRAGON a tanie, przyzwoite plecionki MIKADO. Uważam, że warto kupić tę plecionkę, jest na prawdę dobra. Ja używam w zakresie od 0,08mm (okoń) do 0,20mm (dorsz) i żadna mnie nie zawiodła. Są jeszcze nieco tańsze, firmy MISTRAL, ale nie warto, bo to tylko na jeden sezon, a różnica w cenie znikoma. Ps Bez przesady z tymi cenami przyponów tytanowych, DRAGON ma dobre przypony w przyzwoitych cenach, a jak napisał @Rybak, w zupełności wystarczą "wolframy", tylko niestety, po mocnym zaczepie, albo dużej rybie, są do wymiany, bo się skręcają, a prostowanie ich na gorąco bardzo je osłabia. Edytowane 10 Września 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 10 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 a ta plecionka mikado jaka grubość na szczupaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 10 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 a ta plecionka mikado jaka grubość na szczupaka? Teoretycznie i w przybliżeniu: 0,06-0,08mm - okoń, wzdręga 0,12-0,14mm - sandacz, boleń 0,14-0,18mm - szczupak, troć 0,18-0,20 - dorsz. W tym roku wyholowałem szczupaka około 70cm na plecionce 0,08mm, niestety nie miałem przyponu i "odgryzł" się tuż przy nogach, gdy już go miałem w ręku, ale się wyślizgnął (nie miałem podbieraka, byłem nastawiony typowo na okonie). Praktycznie, nie przekraczałbym 0,14mm, to wystarczy na wyholowanie małej "lokomotywy"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybakONB Napisano 10 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Nie masz na plecionkę, a na plecionki tytanowe (przypony) jest Daj sobię z nimi spokój, kup tą Mikado Octe i wolframy, na początek wez 0.18mm wyciągniesz duże zaczepy, przynęty z trzcin. Według mnie to będzie dużo lepszy zestaw na start, sam stosuję tą plecionkę i za tą cene nie znajdziesz nic lepszego, świetna cena do jakości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentleman24 Napisano 10 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Ja tytanowy przypon kupiłem jak zaczynałem spiningować po bardzo długiej przerwie i wpakowałem go razem z woblerem na zaczep z którego nie udało mi się go wyciagnąć. Jak nabrałem trochę doświadczenia w ``prowadzeniu przynęt,oraz znajomości łowiska``,to śmiało mógł bym w taki przypon zainwestować,bo znając łowisko w ostatnim czasie nie wpakowałem żadnej przynęty na zaczep ,co przy początkach spiningowania zdarzało mi się notorycznie. {Jak by spóścili wode z kanału odry,to bym kilka woblerów odzyskał} Teraz mam do żyłki HM80 0,25 przypon wolframowy spinwala za 2,70zł - 9kg 20cm(z powodu braku kasy nie stać mnie w tej chwili na inny ) Na mocniejsze wędzisko i kołowrotek planuję zakupić żyłkę 0,30 i przypon dragona o wytrzymałości odrobinę mocniejszej niż żyłka 11,albo nawet 14kilo,ponieważ; -moim zdaniem przypon jest narażony na szcupacze zęby,a z racji tego,że jest blisko przynęty,to czasem zdarzy się,że zahaczy o kamienie. - Czytając posty Panów Jotesa i Alexspina doszedłem do wniosku,że zakupię przypon tytanowy równy lub odrobinę mocniejszy niż wytrzymałość żyłki.(wolę,żeby mi na zaczepie lub holu dużej ryby strzeliła plecionka/żyłka niż przypon) Edytowane 10 Września 2015 przez gentleman24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 11 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (...) Na mocniejsze wędzisko i kołowrotek planuję zakupić żyłkę 0,30 Lokomotywy, czy okręty podwodne będziesz wyciągał na tej żyłce? :D (...)(wolę,żeby mi na zaczepie lub holu dużej ryby strzeliła plecionka/żyłka niż przypon) Czy możesz wyjaśnić jaka to różnica? W obydwu przypadkach tracisz i przypon i przynętę, a jeśli plecionka nie pęknie na węźle, tylko w innym miejscu, a tak się zdarza, to tracisz dodatkowo część plecionki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 11 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Agrafka w przyponie który kupiłem może być czy należy ja od razu wymienić? (agrafka była w zestawie z przyponem) Edytowane 11 Września 2015 przez 1papilion9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 11 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Jaki przypon kupiłeś, jakiej firmy, bo z fusów chyba jeszcze tutaj nikt nie potrafi wróżyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 11 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) żyłke tytanowa dragona classic braid 1-7 ,30cm 14kg pisałem we wcześniejszych postach Edytowane 11 Września 2015 przez 1papilion9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 11 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Spokojnie możesz zostawić standardową agrafkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentleman24 Napisano 21 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) No tak a apropo przyponu-spininguje w miescu gdzie jest dużo lili wodnych a taktyką na nie nie jest szaprpanie,tylko wyrywanie ich jak bym zrywał zaczem i tu pojawia sie pytanie,czy poski przypon za 2. wolframowy 25cm o podanej wytrzymałości 12kg bedzie wyrywanie lili woblerem wytrzymywał? Dlaczego pytam,ponieważ łowię na Flat Rapa i używam tylko agrafki i krętlika bez przyponu-dlaczego,ponieważ wyczytałem coś nieciekawego; W przypadku Flat Rapa uczulam na zakładanie stalek, sprawdzajcie czy po założeniu przyponu wobler dalej pływa jak powinien. Często przestaje pływać, sprawdzają się cienkie fluorocarbony i stalki z dużą ilością włókien. Edytowane 21 Września 2015 przez gentleman24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 21 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Wolfram i tytan nie zakłócają pracy przynęty tak jak stalowy drut. A Ty chcesz stracić kolejną przynętę stosując krótki (25cm) przypon? Widać masz nadmiar pieniążków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentleman24 Napisano 21 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) -Nigdy nie zdarzyło mi się przy spiningowaniu,żeby ryba aż tak głęboko połknęła przynętę(wobler 5-11cm),żeby przypon 25cm nie wystarczył,ale w tym co Szanowny Pan pisze(coś jest),bo wędkarze na odrze mają przypony po 30-35cm a nawet jest jeden starszy gość,który spininguje-używa plecionki 0,18 i daje przypon wolframowy 40cm.-Tłumaczył mi,że jak tego flat rapa złapie mi głęboko sum około metra,to będzie piłował tarką-aż mi tego flat rapa odgryzie -Ja uważam,że trochę przesadził z tym przyponem 40cm,no ale jak kto woli-,,Strzeżonego Pan BÓG strzeże`` -A wyrywanie lili wodnych przypon wolframowy wytrzyma? -Jeszcze proszę wziąść pod uwagę,że mam za krótkie wędzisko do długiego przyponu,bo nie znając się na rezczy zakupiłem do spiningowania z brzegu wędzisko o długości 230cm.Jak bym cofną czas,to bym zakupił co najmniej kij o długości 245cm ,albo 260cm. Edytowane 21 Września 2015 przez gentleman24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 21 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) Stosowanie przyponu poniżej 30cm mija się z celem, ale przecież jesteś doświadczonym wędkarzem, bo jak piszesz Nigdy nie zdarzyło mi się przy spiningowaniu,żeby ryba aż tak głęboko połknęła przynętę(wobler 5-11cm),żeby przypon 25cm nie wystarczył więc dziwię się, że zadajesz tak dziecinne pytanie... A wyrywanie lili wodnych przypon wolframowy wytrzyma? Spróbuj odpowiedzieć sobie sam. Jeśli masz plecionkę Sufix 0,15 o deklarowanej wytrzymałości ok 9kg i przypon ok 12kg, to co prędzej pęknie? Niestety, efekt ten sam, utrata przynęty. W spinningu trzeba się liczyć ze stratami. Na pocieszenie powiem, że niedawno na Octa Brayd 0,08mm/5,15kg wyholowałem mocno rozgałęziony konar ważący dobrze powyżej 5kg, nie sądzę, żeby łodygi lilii stawiały aż tak wielki opór. Wystarczy pomyśleć, a unikniesz zadawania głupich pytań. Ps Długość wędziska nie ma niczego wspólnego z wytrzymałością linki, i przyponu. Edytowane 21 Września 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentleman24 Napisano 21 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) -Deklarowana wytrzymałość plecionki pro8 sufix 0.15 to ponoć 10,2KG -Lilie to i zyłką 0,25 bez problemu powyrywam,tylko chodzi mi o to,czy takie wyrywanie lili nie naruszy to polskiego przyponu wolframowego,który kosztował 2.80zł ,czy lepiej zakupić ten tytanowy przypon.Spininguje w miejscu gdzie tych lili jest bardzo dużo i codzienie jakąś wyrywam,ale przyzwyczaiłem się do tego . -Długość wędziska ma tyle wspólnego,że wędzisko które mam 230cm-jest po prostu w moim odczuciu (na odrę-do łowienia z brzegu) za krótkie . Gorzej jest zarzucać krótką wędką- z przyponem dłuzszym niż 25cm.Przynajmniej dla mnie. -Myslę,że jak bym miał wędzisko 245cm,tom przypon 30cm ni8e stanowił by problemu. -Jak bym miał wędzisko 270cm ,to i przypon 35-40cm by mi nie przeszkadzał. ----Coś na zaszdie spławika który nie jest przelotowy i ustawiania gruntu.Im dłuzsze wedzisko,tym większy grunt możemy ustawić i bezproblemowo zarzucić/; - Ja spiningując lubię posłać Flat Rapa-rzucając mocno od boku na znaczną odległość W celu dalekiego rzutu lepiej jak przynęta jest przy rzucie blisko szczytówki a za długi przypon to utrudnia. {Owszem-każdy ma swoja technikę rzutu.Niektórzy nawet zostawiają odległość około metra od szczytówki przy zarzucaniu.} Edytowane 21 Września 2015 przez gentleman24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 21 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) -Jak bym miał wędzisko 270cm ,to i przypon 35-40cm by mi nie przeszkadzał. Gdyby babcia miała pręcik, to by był studencik. Co ma piernik do wiatraka? Tak robią paproki: W celu dalekiego rzutu lepiej jak przynęta jest przy rzucie blisko szczytówki a za długi przypon to utrudnia. A tak fachowcy: Niektórzy nawet zostawiają odległość około metra od szczytówki przy zarzucaniu. Ok 1 m, czyli 60-80 cm! Dopisałbym amen, ale Spławik będzie szydził ze mnie. Edytowane 21 Września 2015 przez Jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi