Jump to content

Wasze węzły spinningowe

Recommended Posts

Witam.

Jakie węzły stosujecie w spinningu ?

Oraz jak je wiążecie ?

Ja stosuję węzeł spinningowy, z tym że przekładam w pierwszym etapie plecionkę dwa razy przez oczko, sciągam na mokrej lince :) No i z takim zestawem łowię :P Słyszałem że często też stosowany jest polomar ale go nie testowałem. Mocniejszy ?

Mój podstawowy węzeł spinningowy to klinczowy:

improved-clinch-knot.jpg

Do spinningu z brzegu morskiego stosuję "kocią łapę":

wezel.jpg

Obydwa wiązane na mokro, po 8 oplotów..

Edited by Alexspin

Robie tak samo Alex tylko przekładam dwa razy przez oczko plecionkę :-) i w końcowym etapie nie przekładam przez te górne ostatni krok. Hmmm i tu może błąd... Ale węzeł nigdy nie zawodził ... (przekładam tylko przez dwa oczka przy haku) dwa bo dwa razy przekładam. A to nie przełożenie przez te ostatnie u góry osłabia węzeł ?

Edited by RybakONB

Rybak, stosujesz moim zdaniem (i nie tylko moim), najlepszy węzeł spinningowy. Ba, ja ten węzeł stosuję również do wiązania krętlików przy bolonce i odległościówce, oraz do haczyków z oczkiem. I zawsze zaciągam ten węzeł na mokro.

Edited by Ozet

Kiedyś na początku mojej przygody pokazał mi go spinningista z mazur, specjalizuje się on w okoniach. I to przypadkiem, jak było u nas w firme spotkanie, jakoś weszło na temat ryb i ooo... :-) Bo ja z kujawsko-pomorskiego.

Edited by RybakONB

Ja tam stosuję jeden węzeł do wszystkiego(znaczy do krętlika) :)

Otóż biorę żyłkę, robię na niej pętelkę którą następnie przekłam przez oczko krętlika.W kolejnym kroku przekładam pętelkę przez krętlik i wszystko się pięknie zaciska.Proste i wytrzymałe.Później do krętlika zakładam przypon i blachę/gumę na agrafkę.

Jeżeli chodzi o haczyki z łopatką to stosuję węzeł

bolo2.jpg

Ja tam stosuję jeden węzeł do wszystkiego(znaczy do krętlika) :)

Otóż biorę żyłkę, robię na niej pętelkę którą następnie przekłam przez oczko krętlika.W kolejnym kroku przekładam pętelkę przez krętlik i wszystko się pięknie zaciska.Proste i wytrzymałe.Później do krętlika zakładam przypon i blachę/gumę na agrafkę.

Jeżeli chodzi o haczyki z łopatką to stosuję węzeł

bolo2.jpg

Do haczyków jest to genialny wezeł, bardzo wytrzymały i po opanowaniu prosty w wiązaniu.

Co do spinningu to stosuję wezeł "trzy końce". Bardzo podobny to wezła Alexspin.

Ja tam stosuję jeden węzeł do wszystkiego(...) biorę żyłkę, robię na niej pętelkę którą następnie przekłam przez oczko krętlika.W kolejnym kroku przekładam pętelkę przez krętlik i wszystko się pięknie zaciska.

Czyli nic innego jak "Palomar".

(...) Co do spinningu to stosuję wezeł "trzy końce". Bardzo podobny to wezła Alexspin.

Bo to ten sam węzeł.

Ps

@Rybak, @Ozet, czegoś nie mogę skojarzyć... To jak ten Wasz węzeł wygląda?

Edited by Alexspin

Schematu nie mogę nigdzie znalezć ... Zaczynając od zera:

1.Przekładam plecionkę/żyłkę dwa razy przez oczko przyponu, krętlika itp.

2.Owijam 5 razy

3.Powstają dwa oczka (Po owinięciu) Przekładam przez nie koniec linki (przez oba)

4.Pomału ściągam węzeł

No i wszystko na mokrej plecionce/żyłce. Ten węzeł mnie nie zawodzi :)

Kiedyś słyszałem że nazywa się ''Węzeł spinningowy'' ale możliwe że jakoś inaczej :P

Edited by RybakONB

Tak Jarku to ten :) A wiesz czy z modyfikacją przełożeniem przez te trzecie powstające oczko u góry na końcu go wzmacnia ? Bo jak przekładam tylko przez dwa oczka przez krętliku, to też powstają ,, dwie nici " na krętliku te trzymające.

Edited by RybakONB

A wiesz czy z modyfikacją przełożeniem przez te trzecie powstające oczko u góry na końcu go wzmacnia ?

Być może tak, ale ja robię go jeszcze po staremu, a poznałem go, jako węzeł ABU. Dwa razy przez oczko krętlika, trzy razy wokół żyłki głównej i jeszcze tylko przez te powstałe dwie pętle... i już, zaciągam go. I nigdy mnie nie zawiódł.

Edited by Jotes