RybakONB Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Witam. Jakie węzły stosujecie w spinningu ? Oraz jak je wiążecie ? Ja stosuję węzeł spinningowy, z tym że przekładam w pierwszym etapie plecionkę dwa razy przez oczko, sciągam na mokrej lince No i z takim zestawem łowię Słyszałem że często też stosowany jest polomar ale go nie testowałem. Mocniejszy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BamboTM Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Ja cały czas stosuje Polomar i jeszcze mnie nie zawiódł, do moich potrzeb wystarcza w 100% wiec uważam że można go polecać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Mój podstawowy węzeł spinningowy to klinczowy: Do spinningu z brzegu morskiego stosuję "kocią łapę": Obydwa wiązane na mokro, po 8 oplotów.. Edited August 30, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted August 30, 2015 Author Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Robie tak samo Alex tylko przekładam dwa razy przez oczko plecionkę :-) i w końcowym etapie nie przekładam przez te górne ostatni krok. Hmmm i tu może błąd... Ale węzeł nigdy nie zawodził ... (przekładam tylko przez dwa oczka przy haku) dwa bo dwa razy przekładam. A to nie przełożenie przez te ostatnie u góry osłabia węzeł ? Edited August 30, 2015 by RybakONB Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Rybak, stosujesz moim zdaniem (i nie tylko moim), najlepszy węzeł spinningowy. Ba, ja ten węzeł stosuję również do wiązania krętlików przy bolonce i odległościówce, oraz do haczyków z oczkiem. I zawsze zaciągam ten węzeł na mokro. Edited August 30, 2015 by Ozet Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted August 30, 2015 Author Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Kiedyś na początku mojej przygody pokazał mi go spinningista z mazur, specjalizuje się on w okoniach. I to przypadkiem, jak było u nas w firme spotkanie, jakoś weszło na temat ryb i ooo... :-) Bo ja z kujawsko-pomorskiego. Edited August 30, 2015 by RybakONB Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zduneq Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Ja tam stosuję jeden węzeł do wszystkiego(znaczy do krętlika) Otóż biorę żyłkę, robię na niej pętelkę którą następnie przekłam przez oczko krętlika.W kolejnym kroku przekładam pętelkę przez krętlik i wszystko się pięknie zaciska.Proste i wytrzymałe.Później do krętlika zakładam przypon i blachę/gumę na agrafkę. Jeżeli chodzi o haczyki z łopatką to stosuję węzeł Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Ja tam stosuję jeden węzeł do wszystkiego(znaczy do krętlika) Otóż biorę żyłkę, robię na niej pętelkę którą następnie przekłam przez oczko krętlika.W kolejnym kroku przekładam pętelkę przez krętlik i wszystko się pięknie zaciska.Proste i wytrzymałe.Później do krętlika zakładam przypon i blachę/gumę na agrafkę. Jeżeli chodzi o haczyki z łopatką to stosuję węzeł Do haczyków jest to genialny wezeł, bardzo wytrzymały i po opanowaniu prosty w wiązaniu. Co do spinningu to stosuję wezeł "trzy końce". Bardzo podobny to wezła Alexspin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 (edited) Ja tam stosuję jeden węzeł do wszystkiego(...) biorę żyłkę, robię na niej pętelkę którą następnie przekłam przez oczko krętlika.W kolejnym kroku przekładam pętelkę przez krętlik i wszystko się pięknie zaciska. Czyli nic innego jak "Palomar". (...) Co do spinningu to stosuję wezeł "trzy końce". Bardzo podobny to wezła Alexspin. Bo to ten sam węzeł. Ps @Rybak, @Ozet, czegoś nie mogę skojarzyć... To jak ten Wasz węzeł wygląda? Edited August 31, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted August 31, 2015 Author Report Share Posted August 31, 2015 (edited) Schematu nie mogę nigdzie znalezć ... Zaczynając od zera: 1.Przekładam plecionkę/żyłkę dwa razy przez oczko przyponu, krętlika itp. 2.Owijam 5 razy 3.Powstają dwa oczka (Po owinięciu) Przekładam przez nie koniec linki (przez oba) 4.Pomału ściągam węzeł No i wszystko na mokrej plecionce/żyłce. Ten węzeł mnie nie zawodzi Kiedyś słyszałem że nazywa się ''Węzeł spinningowy'' ale możliwe że jakoś inaczej Edited August 31, 2015 by RybakONB Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Kiedyś słyszałem że nazywa się ''Węzeł spinningowy'' ale możliwe że jakoś inaczej Węzeł Trilene Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Palomar i inne przydatne Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted September 1, 2015 Author Report Share Posted September 1, 2015 (edited) Tak Jarku to ten A wiesz czy z modyfikacją przełożeniem przez te trzecie powstające oczko u góry na końcu go wzmacnia ? Bo jak przekładam tylko przez dwa oczka przez krętliku, to też powstają ,, dwie nici " na krętliku te trzymające. Edited September 1, 2015 by RybakONB Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Kapuję. Węzeł niemal tak samo mocny jak "klinczowy" (trzy końce). W niektórych opisach nazywany jako "trzy końce zmodyfikowany". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 (edited) A wiesz czy z modyfikacją przełożeniem przez te trzecie powstające oczko u góry na końcu go wzmacnia ? Być może tak, ale ja robię go jeszcze po staremu, a poznałem go, jako węzeł ABU. Dwa razy przez oczko krętlika, trzy razy wokół żyłki głównej i jeszcze tylko przez te powstałe dwie pętle... i już, zaciągam go. I nigdy mnie nie zawiódł. Edited September 1, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
RybakONB Posted September 1, 2015 Author Report Share Posted September 1, 2015 Robię tak jak Ty, tylko 5 razy owijam. I chyba przy tym zostanę... Też mnie nigdy nie zawiódł, a po co kombinować jak nie zawodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts