Jump to content

Recommended Posts

Witam,

Jest to mój pierwszy post i temat tutaj.

Otóż zastanawiam się nad zakupem spinningu. Ma to być zestaw głównie na rzekę (Wisła, Nida). Planuję łowić z brzegu.

Mój budżet to jakieś 200-250zł. Zdaje sobie sprawę, że za taką cenę nie ma cudów i  że to zdecydowanie za mało, ale obecnie taką kwotą dysponuje, zapewne za jakiś czas rozejrzę się za czymś lepszym. Nastawiam się głównie na szczupaki, ewentualne okonie też oczywiście mile widziane. 

Po poczytaniu trochę na forum i pogrzebaniu w internecie znalazłem coś takiego:

Okuma Black Rock Tele Spin 270/30 - wniosuję, że jest to wędka 10-30g

oraz kołowrotek;

Okuma Inspira FD 30

Znalazłem jeszcze taki; 

Okuma Dead Ringer FD 30 - dane techniczne wyglądają na takie same jak w powyższym, niestety nie mam jak pokręcić, pierwszy oglądałem fizycznie, czy ktoś używał tego, lub wie jaka jest różnica?

Poki co nie biore pod uwagę żyłki/plecionki. Zrobię to na końcu po wyborze kołowrotka.

Czy takie coś ma w ogóle sens i czy ewentualnie macie jakieś lepsze propozycje?

Edited by Szczupły Okoń

Nie ma sprawy mają też na allegro chyba wszystkie rzeczy. Brałem od nich spinning tylko wędkę Dragon`a ale z wyższego trochę przedziału. Oryginał, bałem się że podróbka ale wszystko ok :) Pytałem to niby wyprzedają kilka rzeczy :P

Edited by RybakONB

@Szczupły, omijaj szerokim łukiem spinningi teleskopowe!!! Trudno utrzymać czystość połączeń, a ziarna piasku mogą powodować zarysowania grożące osłabieniem blanku. Kilka połączeń powoduje zakłócenie akcji. Jedyna zaleta, to łatwość transportu po złożeniu. Innych zalet nie ma.

Od ponad 20-lat wędkuję sprzętem JAXON-a i z czystym sumieniem mogę Ci polecić wędzisko w wersji WJ-FUS27020 i kołowrotek (aktualnie używam w wersji KJ-ARM300M). Akurat w Twoim budżecie.

Nie sugeruj się obiegową opinią o złej jakości sprzętu JAXON-a, powtarzaną bez podstaw praktycznych.

Edited by Alexspin

Ja też odradził bym ci kupno spinnigu teleskopowego. Czytałem, że aby utrzymać kondycje połączeń trzeba nakładać smar oleje (np.PKP)  lub teflon w sprayu. Ogólnie w teleskopie namęczysz się z czyszczeniem połączeń, a brudne połączenia osłabią cała wędkę. Musisz co wypad przeczyścić mokrą, później suchą szmatką.

Posiadam kijek Jaxon Ferox o dł.240cm i cw 5-20g. Jak na swoją cenę jest genialny. Bardzo dobry kij, o proporcji cena<jakość, i to bardzo na jakość. Za Porównywalnego kija trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych więcej. Dodatkowo kij jest bardzo ładny.

Dodatkowo jakiś dobry kołowrotek, polecany przez Alexspin jest dobry. Chociaż jeśli chciałbyś coś tańszego polecam Robinson Jasper lub Dakota, też będziesz zadowolony, ale lepiej dołożyć do Jaxona.

Edited by JachuWojtan

Cóż w takim razie jeszcze raz poprzeglądam. Wędzisko mi się podoba, tyle że koszt w linku to 125zł, bo chciałbym 2,70m,  ale ten kołowrotek jakoś robi na mnie złe wrażenie. Tzn. strasznie tani jak na takie parametry jakie posiada i wygląda "plastikowo". Oczywiście wierzę waszym opiniom, ale chyba muszę się do niego przekonać jeszcze ;)

Powiem szczerze, że warto zapłacić to 125 zł, bo o porównywalną wędkę cieżko w tej cenie. Jaxon może wydawać ci się za tani, bo proporcje u Jaxona wyglądają tak cena<jakość, sam się o tym przekonałem.

Co do kręcioła to sam mam Robinsona Jaspera 306 i jest dobry. Bardzo równo nawija żyłkę i cicho pracuje, pozatym jest nawet ładny. Ale Jaxon też warty uwagi :)