Jump to content

Zestaw spiningowy, jeziora i morze w Norwegii.

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Szukam kija i kołowrotka (łącznie) do 300 zł, do tego wszelakich akcesorii w możliwie niskiej cenie. W przyszłym roku w wakacje będę jechał na 2 tygodnie do Norwegii i chciałbym tam połowić. Niestety nie znam się na tyle, żeby samemu dobrać odpowiedni sprzęt. Myśle, że po pierwsze nie będę tam łowił z łódki, jedynie z brzegu w wodzie słonej jak i słodkiej. Oprócz tej Norwegii chciałem tutaj trochę połowić na stawach/jeziorach, ale myśle, że zestaw na Norwegie spełni chyba spokojnie moje oczekiwania na tutejszych wodach. Najważniejsze dla mnie to kij i kołowrotek, ale jeśli ktoś tam łowił i chciałby się podzielić informacjami na ten temat, to prosiłbym o rade co do reszty wyposażenia.

Jak pisałem jestem początkującym i byłbym wdzięczny za pomoc. :)

Edited by Płotka

Nadal nie da się połączyć spinningu jeziorowo-rzecznego ze spinningiem morskim, do tego w Norwegii...

Tym bardziej, że budżet jakim dysponujesz jest dość skromy.

Edited by Alexspin

Nie bierz zbyt ciężkiego sprzętu.

To był mój pierwszy błąd przy wędkowaniu w Norwegii.

Skoro jeziora to wystarczy średnio lekki spinning, na fiordy też się nada.

Zaopatrz się przede wszystkim w pilkery, waga zależy od tego na jakiej głębokości będziesz łowić.

Często w zupełności wystarczą 60-80g.

Weź ze sobą zestawy makrelowe, jakieś przywieszki, gumki typowo szczupacze, główki jigowe.

Jeśli wolisz to blachy od 15g minimum.

Trudno domyśleć się w jakich warunkach, na jakich głębokościach będziesz łowić i jakie ryby?

Jeśli flądry z pomostu to najzwyklejsze ciężarki gruntowe i haczyki z długim trzonkiem.

To długi temat a mimo wszystko tam też są sklepy...

Jeziora w zasadzie prywatne, trzeba wykupić licencję, często można ją kupić w pobliskim sklepie lub na stacji benzynowej.

Andrzeju, troszkę chyba źle zrozumiałeś, @Płotka napisał

Oprócz tej Norwegii chciałem tutaj trochę połowić na stawach/jeziorach, ale myśle, że zestaw na Norwegie spełni chyba spokojnie moje oczekiwania na tutejszych wodach.

przez "tutaj" chyba miał na myśli polskie jeziora.

Z tego co doradziłeś, należałoby wnioskować wędzisko CW 15-80g, a takim namęczy się spinningując na naszych wodach, gdzie CW 10-40g to już max wystarczający do spinningu z morskiego brzegu.

Poza tym napisał

Myśle, że po pierwsze nie będę tam łowił z łódki, jedynie z brzegu w wodzie słonej jak i słodkiej.

więc chyba do łowienia z brzegu nie bardzo przydatne będą pilkery, ale nie spinningowałem w Norwegii, to może jestem w błędzie.

Ps

@Płotka, poczytaj tutaj począwszy od postu #16, może Ci się przydać.

Edited by Alexspin

Zdecyduje się jednak na jeziora i rzeki w Norwegii ze względu na budżet, a poza tym będę mógł spokojnie na tym samym sprzęcie u nas łowić. Jaki kij i kołowrotek polecacie do 300zł? Dziękuje za odpowiedzi i linki, już o wiele jaśniej w tej kwestii :)

Tak się składa, że pracowałem i łowiłem w Norwegii kilka latek...

Na początku wystarczał mi kijaszek spinningowy do 25g i szczupakowe gumki ale jak zaczynałem poznawać różne łowiska z brzegu to weszły do obiegu pilkery i cięższe zestawy w zależności od tego co chciałem złowić i w jaki sposób.

Bywa, że na stromym brzegu znajdziesz głębokości rzędu 400m!

Wtedy nawet pilker 200g dłuuugo będzie szybował.

W kwocie 300zł trudno będzie o sprzęt odpowiedni jednocześnie na norweskie fiordy i nasze zamulone jeziora.

Na kolejną wycieczkę zabrałbym kręciołek rzędu 4000 i spina z CW do 40-60g

Jak napisał @Grzybek, trudno będzie w kwocie 300 PLN złożyć zestaw na dobrym poziomie. Żeby "obsłużyć" nasze bezrybie i rybne, słodkie wody Norwegii jednocześnie, moim zdaniem wystarczyłoby wędzisko od 10-40g do 20-60g (nie na morze).

Moim zdaniem powinien to być sprzęt w miarę "niezniszczalny", a więc wędzisko kompozytowe. Ze średniej półki można by zestawić lżejszy model WJ-EXS30045 lub cięższy model WJ-ARS30060 z kołowrotkiem model KJ-PSD600.

Z myślą o wędkowaniu morskim wziąłbym ciężką artylerię model 121033300 z kołowrotkiem model 005089970.

Edited by Alexspin