Adrian Siuda Posted September 5, 2015 Report Share Posted September 5, 2015 zbliżają się chłodne dni najlepsza pora iść łowić szczupaka mało wiem jeśli chodzi o spinning prosił bym o porady typu 1.jaka przynęta guma, wobler, błystka? 2.jaka wędka 2 lub 3 częściowa czy teleskopowa ? 3.dodatkowe akcesoria jakie muszę mieć? 4.jaka pogoda najlepsza? Z góry dzięki za odp... Adrian siuda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Brzozowski Posted September 5, 2015 Report Share Posted September 5, 2015 1 Na spinning tylko dwu częściowa nie teleskopowa . (szybciej się psuje) 2 na okonia boczny trok i paproch . 3 na szczupaka (zależy w jakiej wodzie będziesz łapał czy w czystej przezroczystej czy mętnej) 4 w (mętnej wodzie kolorowe mocne kolory gum /wahadłówek /obrotówek/(seledyn pomarańcz biały niebieski itp) 5 na szczupaka kopyto /obrotówka /wahadłówka / może być wobler. 6 akcesoria to muszą być (rozwieracz do szczęk/ szczypce do wyciągania haków z paszczy szczupaka /przypon wolframowy nie stalowy. 7 a pogoda to ten i następne miesiące teraz będą najlepsze brania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Siuda Posted September 6, 2015 Author Report Share Posted September 6, 2015 (edited) dzięki za odp... Pozdrawiam Edited September 6, 2015 by Adrian Siuda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 1 Na spinning tylko dwu częściowa nie teleskopowa . (szybciej się psuje) 2 na okonia boczny trok i paproch . 3 na szczupaka (zależy w jakiej wodzie będziesz łapał czy w czystej przezroczystej czy mętnej) 4 w (mętnej wodzie kolorowe mocne kolory gum /wahadłówek /obrotówek/(seledyn pomarańcz biały niebieski itp) 5 na szczupaka kopyto /obrotówka /wahadłówka / może być wobler. 6 akcesoria to muszą być (rozwieracz do szczęk/ szczypce do wyciągania haków z paszczy szczupaka /przypon wolframowy nie stalowy. 7 a pogoda to ten i następne miesiące teraz będą najlepsze brania. @Adrian na tym forum jest sporo dobrych spinningistów. Poczekaj cierpliwie a na pewno nie pozostawią bez echa tych "rad". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Brzozowski Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 sam się starałem odpowiedzieć ci najlepiej jag mogłem bo dostałem wiele wiele rad od wędkarzy mam nadzieje ze ci pomogłem choć troche. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 (edited) Pierwsze i podstawowe - nie pogodzisz jednym wędziskiem okonia z sandaczem i szczupakiem. Musisz zrobić rozeznanie jakie ryby głównie występują w łowiskach, do których się przymierzasz i pod tym kontem kompletować sprzęt. Bardzo ogólnie - na początek radziłbym Ci zakupienie tańszego wędziska o CW 5-20g dł. 270cm, z tradycyjną szczytówką - będzie najbardziej uniwersalne. Do tego dobry kołowrotek rozmiaru 3000, wgi około 300-350g, na główną szpulę plecionkę 0,10-0,14mm, na zapasową żyłkę 0,18-0,20mm. Przynęty głównie obrotówki w rozmiarach 1-4 i wahadłówki 5-10g. Woblery i gumy to wyższa szkoła jazdy. To tyle na początek. Powodzenia Edited September 7, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Brzozowski Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 Zgadzam się z tym, Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 (edited) Dla mnie ważne,żeby wędka była lekka tzn...masa około 150gramów- do max200,no i miała te nie mniej jak 240cm długości -Zaczynałem od obrotówek jaxon i małych twisterków,oraz kopytek. -Najwiecej STRAT narobiłem sobie używając na cienkiej żyłce 0,22 woblerów głębokoschodzących, które mają podaną na opakowaniu/danych sklepowych głebokość pracy{TE DANE SĄ WAŻNE};(po prostu pozrywałem na zaczepach zauważając,że trudniej jest zerwać wobler na zyłce 0,25(można czasem ``wytargać `` z zaczepu a łatwiej strzela cieńsza 0,22 ) -Wiele błystek obrotowych też zerwałem przez nieumiejętne zwijanie,oraz nieznajomość łowiska. -NAJLEPIEJ zaczynać od tańszych przynęt,jak nie mamy wyczucia i nie znamy łowiska.Pierwsze w życiu sandacze złowiłem późnym wieczorem przy oświetlonym moście-na twistera,ale i tak zdarzało się wpakować twistera na zaczep,a wtedy mama dawała kilka złotych, żebym kupił nowy i tak się zaczynało. ---------------------------------- -Często ZASTANAWIAM SIĘ,czy głębokość pracy woblera nie jest podana od do OD DO,tylko jak chodzi o pływające/wolno wypływające dajmy na to Rapala Flat Rap8cm(0,6-1,2m),to nie jest tak jak myslimy,że wobler pracuje na głebokośći od 60cm do max 120cm,TYLKO. -0,6m czyli 60cm może maksymalnie zanurkować przy spiningowaniu z brzegu(ze szytówką skierowaną w dół do lustra wody)-a z wędką poziomo już tak głęboko nie zejdzie. -1,2m to jest tylko głebokość maksymalna dotycząca TROLINGU,czyli jak w dużej odległości ciagniemy wobler za pontonem/łódką. -------------------------------------------Piszę, bo mam Rapale Flat Rap 8cm i widzę jak chodzi przy powierzchni a w miejscach gdzie jest około metr głębokośći jak daje szczytówke w dół i zwijam w miare wolno,to nawet nie stuknie o zaczepy?Czyli do 120cm NIE SCHODZI Edited September 7, 2015 by gentleman24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts