Jump to content

jak zacząć łowić na spinning

Recommended Posts

zbliżają się chłodne dni najlepsza pora iść łowić szczupaka  :) 

mało wiem jeśli chodzi o spinning prosił bym o porady typu

1.jaka przynęta guma, wobler, błystka?

2.jaka wędka 2 lub 3 częściowa  czy teleskopowa ?

3.dodatkowe akcesoria jakie muszę mieć?

4.jaka pogoda najlepsza?

Z góry dzięki za odp...  ;) 

Adrian siuda.

1 Na spinning tylko dwu częściowa nie teleskopowa . (szybciej się psuje) 

2 na okonia boczny trok i paproch .

3 na szczupaka (zależy w jakiej wodzie będziesz łapał czy w czystej przezroczystej czy mętnej)

4 w (mętnej wodzie kolorowe mocne kolory gum /wahadłówek /obrotówek/(seledyn pomarańcz biały niebieski itp)

5 na szczupaka kopyto /obrotówka /wahadłówka / może być wobler.

6 akcesoria to muszą być (rozwieracz do szczęk/ szczypce do wyciągania haków z paszczy szczupaka /przypon wolframowy nie stalowy.

7 a pogoda to ten i następne miesiące teraz będą najlepsze brania.

1 Na spinning tylko dwu częściowa nie teleskopowa . (szybciej się psuje) 

2 na okonia boczny trok i paproch .

3 na szczupaka (zależy w jakiej wodzie będziesz łapał czy w czystej przezroczystej czy mętnej)

4 w (mętnej wodzie kolorowe mocne kolory gum /wahadłówek /obrotówek/(seledyn pomarańcz biały niebieski itp)

5 na szczupaka kopyto /obrotówka /wahadłówka / może być wobler.

6 akcesoria to muszą być (rozwieracz do szczęk/ szczypce do wyciągania haków z paszczy szczupaka /przypon wolframowy nie stalowy.

7 a pogoda to ten i następne miesiące teraz będą najlepsze brania.

@Adrian na tym forum jest sporo dobrych spinningistów. Poczekaj cierpliwie a na pewno nie pozostawią bez echa tych "rad". 

Pierwsze i podstawowe - nie pogodzisz jednym wędziskiem okonia z sandaczem i szczupakiem. Musisz zrobić rozeznanie jakie ryby głównie występują w łowiskach, do których się przymierzasz i pod tym kontem kompletować sprzęt.

Bardzo ogólnie - na początek radziłbym Ci zakupienie tańszego wędziska o CW 5-20g dł. 270cm, z tradycyjną szczytówką - będzie najbardziej uniwersalne. Do tego dobry kołowrotek rozmiaru 3000, wgi około 300-350g, na główną szpulę plecionkę 0,10-0,14mm, na zapasową żyłkę 0,18-0,20mm. Przynęty głównie obrotówki w rozmiarach 1-4 i wahadłówki 5-10g. Woblery i gumy to wyższa szkoła jazdy.

To tyle na początek.

Powodzenia

Edited by Alexspin

Dla mnie ważne,żeby wędka była lekka tzn...masa około 150gramów- do max200,no i miała te nie mniej jak 240cm długości

-Zaczynałem od obrotówek jaxon i małych twisterków,oraz kopytek.

-Najwiecej STRAT :( narobiłem sobie używając na cienkiej żyłce 0,22 woblerów głębokoschodzących, które mają podaną na opakowaniu/danych sklepowych głebokość pracy{TE DANE SĄ WAŻNE};(po prostu pozrywałem na zaczepach zauważając,że trudniej jest zerwać wobler na zyłce 0,25(można czasem ``wytargać :angry: `` z zaczepu a łatwiej strzela cieńsza 0,22 :angry:)

-Wiele błystek obrotowych też zerwałem :(  :angry:  przez nieumiejętne  zwijanie,oraz nieznajomość łowiska.

-NAJLEPIEJ zaczynać od tańszych przynęt,jak nie mamy wyczucia i nie znamy łowiska.Pierwsze w życiu sandacze złowiłem późnym wieczorem przy oświetlonym moście-na twistera,ale i tak zdarzało się wpakować twistera na zaczep,a wtedy mama dawała kilka złotych, żebym  kupił nowy :P i tak się zaczynało.

----------------------------------

-Często ZASTANAWIAM SIĘ,czy głębokość pracy woblera nie  jest podana od do OD DO,tylko jak chodzi o pływające/wolno wypływające dajmy na to Rapala Flat Rap8cm(0,6-1,2m),to nie jest tak jak myslimy,że wobler pracuje na głebokośći od 60cm do max 120cm,TYLKO.

-0,6m czyli 60cm może maksymalnie zanurkować przy spiningowaniu z brzegu(ze szytówką skierowaną w dół do lustra wody)-a z wędką poziomo już tak głęboko nie zejdzie.

-1,2m to jest tylko głebokość maksymalna dotycząca TROLINGU,czyli jak w dużej odległości ciagniemy wobler za pontonem/łódką. ;)

-------------------------------------------Piszę, bo mam Rapale Flat Rap 8cm i widzę jak chodzi przy powierzchni a w miejscach gdzie jest około metr głębokośći jak daje szczytówke w dół i zwijam w miare wolno,to nawet nie stuknie o zaczepy?Czyli do 120cm NIE SCHODZI

Edited by gentleman24