Mariusz-M Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 Wiem ,że podobny temat jest założony dotyczący szczupaków , ale sandacze często łowimy na ciężkie główki i nie wszystkie gumy dobrze pracują mocno przeciążone / np.30g-35g/ , może podzieli się ktoś własnymi doświadczeniami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 Moją ulubioną i skuteczną gumą jest 3" Manns perła w kształcie minoga. Posiadam setki gum jednakże najczęściej zaczynam i kończę wędkowanie na tej marce. Częstym przyłowem są okonie. Na taką gumę łowiłem szczupaki, w tym wypadku guma w kolorze motoroil. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Widziałem za małolata po powodzi-jak bardzo dużo dorodnych wygłodniałych sandaczy zostało przez doświadczonych spiningistów na ripera(nie pytałem jakiej firmy)-w kazdym razie białego z czarnym grzbietem(chyba 8 czy 10cm). Mi się po powodzi udało złowić dwa sandacze na żółtego małego twistera. -Jeszcze zdarzył mi się duży sandacz na rapale coundtown7cm ftg i dorodny(około70cm) złapał się na zwykłą blahę wahadłową o nazwie gnom. -Dzisiaj poruszam temat,bo na wobler 8cm złowiłem sandacza 15cm -nawet mu w trosce o niego nie robiłem zdjęcia tylko jak najszybciej i jak najostrożniej odhaczyłem go i wypuściłem do wody. -Sandacz to bardzo odważna ryba .Taki kurdupel a taki duży wobler zaatakował-odwage małego sandacza i waleczność podziwiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 (edited) Jak zwykle - autor o niebie, a Ty o chlebie. To temat o "gumach na sandacze", a Ty wyjeżdżasz z wahadłami i obrotówkami... W moich jeziorkach sandacze gustują w Lunaticach DRAGON-a: Zakładam je na lekką główkę 2-3g z dozbrojką. Edited September 19, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 (edited) Mam takiego lunatika 8,5cm w podobnym kolorze,tyle,że bardziej perłowo-biały z czerwonym brzuszkiem(innego koloru w sklepie wędkarskim gościu nie miał).Właśnie o TYM jak ogonek lunatika rozwalił mi zębami szczupak ,bo niemiałem dozbrojki. -Dałem główke 10gram na odnogę odry(chyba trochę za ciężka?,bo sadnacz lubi jak bardzo powoli zwijać żyłkę) -A w jakim rozmiarze te lunatiki Pan poleca? -I czy może byc ten kolor i rozmiar 8,5cm,czy gdzieś kupić większy i w innym kolorze?,bo w wędkarskim koło mojego miejsca zamieszkania mają tylko takie kolory ; Edited September 20, 2015 by gentleman24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Spinninguję głównie błystkami (wahadła i obrotówki), gum używam bardzo rzadko, tylko jak ryby nie biorą. To moja Pani skusiła w tym roku dwa sandaczyki (54 i 57cm) właśnie na tego Lunatica, którego zamieściłem (7,5cm/3g, główka 2,5g/hak2). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 (edited) / np.30g-35g/ Do takich ciężarów lub jak kto woli, na tak znaczne głębokości, musi być guma, która dobrze i mocno zapracuje. Ja od jakiegoś czasu stosuję te gumy i jestem z nich bardzo zadowolony. Wprawdzie u nas największa głębokość dochodzi do 11 m, a główki stosuję do max 20 g, ale wyraźnie czuć i widać na szczytówce pracę gumki i co najważniejsze, nasze sandacze się nimi interesują. Gdybym miał Ci polecić konkretną, to na pierwszym miejscu stawiam te 10 cm długości. Te już okazały się skuteczne: Ich konstrukcja i kopyto o dużej powierzchni powoduje, że bardzo mocno zamiata ogonem silnie kolebiąc całą przynętą. Robi spore zamieszanie. Edited September 20, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Z gum Dragona stosuję tylko dwa modele. Właśnie polecane przez Jotesa -Fatty (8,5 i 10cm), oraz Phantom (5; 8,5; 10cm.) Lunaticów od kilku lat nie kupuję, gdyż nigdy nie przypadły do gustu drapieżnikom w moich łowiskach. Fatty, ze względu na swoją mocną pracę są wręcz stworzone do prowokowania szczupaków, ale bywają także zaskakująco agresywnie atakowane przez sandacze. W przypadku sandaczy, kluczowe jest moim zdaniem trafienie w odpowiedni kolor przynęty, w jakim danego dnia te ryby gustują. Phantomy są dla mnie takim wskaźnikiem żerowania drapieżników. Jeżeli nic się nimi nie interesuje, to zwykle nawet zmiana gumy na Mansa czy Relaxa nie pomaga. Najmniejsze Phantomy (5cm) bywają rewelacyjne na okonie. Na ten gatunek stosuję zawsze kopytka z brokatem. Większe Phantomy (8,5 i 10cm) sprawdzają się na szczupaki i sandacze. Warto mieć gumy o różnej kolorystyce i wielkości, bo nigdy nie wiadomo co danego dnia podpasuje rybom. Choć nie ukrywam że mam takie "skrzywienie" w kierunku stosowania ripperów i kopyt perłowych w różnych odcieniach, z czarnym lub niebieskim grzbietem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Lunaticów od kilku lat nie kupuję, Tych gum ja akurat nie znam. Widocznie było nam nie po drodze. Ale mam z tej "stajni" jeszcze Bandit 10 cm i zdecydowanie odradzam, gdyż nigdy nie skusiły żadnego drapieżnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 Ja osobiscie na sandacza polecam "kajtka" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts