Gagarin Posted November 2, 2015 Report Share Posted November 2, 2015 Witam. Posiadam spinning: KONGER Salva Spinn 300/25.Mam pytanko odnośnie kołowrotka do owej wędki czy macie jakiś upatrzony model który dobrze dałby sobie radę przez kilka sezonów ? Kwota jaką posiadam to 150zł na kołowrotek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 (edited) model 005064840 lub jeśli mógłbyś trochę dołożyć kasy model 005092115 Edited November 3, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 A coś do 300zł macie coś sprawdonego żeby wytrzymał z 3 sezony conajmniej ,przynęty do max 35g używam na szczupłego Na tego zaubera nie mogę się jakoś zdecydować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 Polecam Dragon Flash Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 Na tego zaubera nie mogę się jakoś zdecydować. A czemu to? W tej cenie nie znajdziesz niczego, co mogłoby mu dorównać. Ja w ub roku kupiłem tego Zaubera, choć był już dostępny nowy model. Służy mi i w trollingu i z rzutu (kogut, guma, wahadło). Złego słowa nie mam prawa o nim powiedzieć. Za 3 stówy masz go ze szpulą zapasową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 (edited) Czytałem o nim to dużo osób narzeka na luzy szpuli takie jak tu Edited November 3, 2015 by 1papilion9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 Paweł, no to mało jeszcze przeczytałeś. Wszystkie kołowrotki mają prawo mieć ten luz wzdłużny, a nawet odrobinę poprzecznego. Masz i poczytaj jeszcze trochę. Daiwę i Shimano też to dotyczy - jak widać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 To go biore, nie ma co kombinować Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilos_90 Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 Witam jeśli chodzi o Zaubery to faktycznie trafiają się modele z luzami i słabo nasmarowane ale to się trafia jak wszędzie. Osobiście zamawiałem w lipcu dwie sztuki w rozmiarze 3000 i jeden chodzi do teraz perfekcyjnie bez zająknięcia a drugi tragicznie lecz po krótkiej wymianie zdanie ze sprzedawcą w sklepie bez najmniejszego problemu odesłali go na gwarancje i otrzymałem w 100% sprawny egzemplarz w końcu od tego jest gwarancja. Oba kręciołki cały czas służą mnie i mojemu koledze do połowu z opadu i perfekcyjnie się sprawują tak że polecam z czystym sumieniem. Jedyne czego mi brakuje to w rozmiarze 3000 brak możliwości dokupienia dodatkowej płytkiej szpuli. Pozdrawiam Kamil. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 Jedyne czego mi brakuje to w rozmiarze 3000 brak możliwości dokupienia dodatkowej płytkiej szpuli. Dokup szpulę 4000 lub 4500 i nie martw się, bo pasują. Tak się składa, że 4000 ma dokładnie taki sam korpus i bebechy, jak 3000, a różni je jedynie pojemność szpuli. Osobiście w sklepie przymierzałem do niego szpulę match od innego modelu i pasuje, jakby od niego była. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 Paweł, no to mało jeszcze przeczytałeś. Wszystkie kołowrotki mają prawo mieć ten luz wzdłużny, a nawet odrobinę poprzecznego. Masz i poczytaj jeszcze trochę. Daiwę i Shimano też to dotyczy - jak widać. Jako wykształcony mechanik zgadzam się, że luz podłużny jak i poprzeczny musi być w przeciwnym przypadku byłoby to połączenie pasowe uniemożliwiające pracę. Jednak to co widać na filmie to horror. Jak w ogóle można mówić o poprawnym nawijaniu żyłki przy tak wielkim luzie. Mechanizm posuwu szpuli działa ale oś robi co chce. Nie wiem dokładnie jak jest skonstruowany ten mechanizm w tym konkretnym przypadku ale jeśli to popularny wałek z krzywą hipoidalną to może się samoczynnie zablokować w martwym punkcie. Są dwa takie punkty w tego typu mechaniźmie. W przypadku bardzo starego mechanizmu jarzmowego było to na porządku dziennym w tanich kołowrotkach, gdyż ten luz był wymogiem. Wystarczyła mała niedokładność otworu na osi i kołowrotek samoczynnie blokował się a luz pozwalał na dalszą pracę lecz o dobrym czy nawet poprawnym nawijaniu żyłki mowy być nie mogło. Luż poprzeczny, we współczesnych kołowortkach, świadczy o: - błędzie konstruktorskim. - szmaciarskich łożyskach oporowych a konkretnie o wieńcu wykonanym z miękkiego tworzywa, które dość szybko ulega uszkodzeniu tym szybszemu im większym obciążeniom podlega. - źle wykonanej osi lub czegokolwiek utrzymującego oś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 Jednak to co widać na filmie to horror. Radzę dokładnie przyjrzeć się temu filmikowi, bo na nim widać, jak na dłoni, że ten luz nie ma więcej niż 1 do 1,5 mm MAX. A porównanie weź sobie patrząc na kabłąk, bo na jego tle widać to idealnie - nawet jeśli średnica kabłąka ma 3 mm. A skoro jest tak, jak napisałem wyżej, to ten przypadek, w porównaniu do Daiwy z mojego linku - to pikuś. Posuw szpuli jest tam ślimakowy, a więc jakiś luz pomiędzy ślimakiem, a wodzikiem musi być. I nie ma lipy. Tylko, ile tego luzu powinno być - oto jest pytanie? Ale ja mam też inne pytanie: Felerny egzemplarz, czy właściciel próbował wyrywać z dna pniaki? W moim tak nie ma! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 4, 2015 Report Share Posted November 4, 2015 (edited) No własnie o to mi chodzi. Ten 1-1,5mm to właśnie horror, gdyż luz nie powinien przekraczać 0,1-0,2mm. Co do posuwu ślimakowego to się nie wypowiem, gdyż producenci, spece od marketingu i sprzedawcy wymyślają najdziwniejsze znane sobie porównania, które mają się nijak do rzeczywistego znaczenia terminów. Ten, kto wymyśli dwubieżną przekładnię ślimakową dostanie Nobla i proszę nie mylić z dwukierunkowością. Jak pisałem, zdecydowana większość kołowrotków posiada wałek z krzywą hipoidalną a właściwie dwoma, które w miejscach zbieżnych powodują maksima odchyłu. Tam po prostu nie ma miejsca na większy luz, bo by się ciągle blokowała o ile w ogóle by działała i pozwoliła zakręcić korbką, choćby i na siłę. Według mnie Jarku to bardzo felerny egzemplarz, w którym najprawdopodobniej trzpień przenoszący posów został skrzywiony i stąd ten luz. Nawet bardzo duże obciążenie nie skrzywi trzpienia ale średnie "klepnięcie" w szpulę to już jak najbardziej może. A przy okazji. Pamiętasz taki kołowortek jak Tica Libra? Nawet lekkie uderzenie w szpulę powodowało wywalenie całej blokady mechanizmu posówu szpuli. Sam to robiłem wspólnemu znajomemu z PW. Edited November 4, 2015 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagarin Posted November 7, 2015 Author Report Share Posted November 7, 2015 (edited) model 005064840 lub jeśli mógłbyś trochę dołożyć kasy model 005092115 Znalazłem ten pierwszy model na allegro: KONGER Impact 940 FD Dokładnie o ten model tobie chodziło ? Edited November 7, 2015 by hege edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 14, 2015 Report Share Posted November 14, 2015 Znalazłem ten pierwszy model na allegro: KONGER Impact 940 FD Dokładnie o ten model tobie chodziło ? Nie, miałem na uwadze dokładnie ten. Poszukaj, może znajdziesz gdzieś taniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawlin Posted November 14, 2015 Report Share Posted November 14, 2015 A ja w cenie około 100 zł polecam Quantum Axil 30 Rzucam przynętami w przedziale 5-25g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Kaniewski Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Witam wszystkich Mam ten sam problem co autor tematu.Razem z kuzynem wyrabiamy teraz karty wędkarskie i chcemy w tym sezonie rozpocząć spiningowanie.Wędki mam, ale problem że nie wiemy jakie kołowrotki do tego dobrać...Ja posiadam wędzisko: Cormoran profiline jiggerspin 7-28g 270cmKuzyn zaopatrzył się w wędkę: JAXON PERSEUS SPINNING SS 0-24G 206CM Pomożecie ŻÓŁTODZIOBOM? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Jaki budżet możecie przeznaczyć na kołowrotek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Kaniewski Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Powiedzmy niechaj będzie po 200zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts