Jump to content

Szczupły w listopadzie? Jezioro max 4m.

Szydek
 Share

Recommended Posts

Witam, piszę tutaj  bo jestem w zakłopotaniu. Przez całą jesień czytam o szczupaku i wszystkie opisy łowisk na które trafiam to albo typowo linowo szupakowe jeziora albo bardzo głębokie. Jezioro na którym się skupiłem jest 4 kilometrowym akwenem wijącym się niczym wąż o szerokości około 300-400m. i maksymalnie 4 m głębokości. Ów jezioro łączy się z typowo sielawowym ogromnym jeziorem o dużej głębokości poprzez krótki kanał i zastanawiam się czy te ryby tam w ogóle są czy może jednak wszystkie uciekły na głębokiego brata obok :P. Staram się łowić w najgłębszych spadach zaraz pod trzciną gdzie głębokość sięga 2.5-4 metrów na 10-12 cm gumy, woblery oraz duże obrotówki i wahadłówki. Póki co bicia były jedynie na perłowe gumy i największym okazem był szczupły 62 cm :(

O wrześniu i październiku czytać można dużo a co z listopadem na tego typu jeziorach ? Wszędzie wszyscy polecają albo troling albo właśnie połów pod spadem przy trzcinie tylko co do trolingu to mam obawy czy to nie jest za płytkie jezioro ? Ów jezioro nie posiada górek ani dołków, raczej jest płaskim blatem schodzącym z 1.5m do max 4. Są jeszcze pasy trzcin gdzie muliste dno jest na głębokości od 0.5m do 1m i pytanie czy warto w ogóle tam marnować cenny czas którego już w listopadzie zostało tak mało ?

Charyzmy mi nie brakuje tylko czasu i doświadczenia na tego typu zbiornikach :) chwycę się każdej rady i chętnie przetestuję.

post-3399-0-18712700-1447888282.jpeg

Na "charyzmę" nic nie złowisz, co najwyżej możesz zostać posłem ;)

Jeśli w owym (to się odmienia: owo jezioro, w owym jeziorze) jeziorze biorą Ci szczupaki 60+ na gumy, to używaj gum i ciesz się takim wynikiem, bo w naszych wodach odrybionych przez Zarząd "Gówny" PZW, to i tak już okazy.

Edited by Alexspin

Na doświadczenie tez niczego nie złowię jak nie będzie mi się chciało ruszyć czterech liter i próbować :) staram się dorobić tego doświadczenia. Ten jeden okaz bo byl jeden okaz powyżej 45 cm przez 8 pełnych dni "łowię weekendami" a co do owego jeziora to dzięki i będę pamiętać ;)

Łowić ryby cos tam potrafię tylko pierwszy raz skupiam sie na takim jeziorze i czekam na sugestię gdzie mogę jeszcze próbować. Co do tego żeby łowić na przyjęty wypróbowane i z wynikami to wiem :)

Jeżeli to jezioro sielawowe, to dobrze typujesz łowisko na jesień. W jeziorach o tym typie można złowić większe okazy, bo koledzy też przerzucają się na tego typu jeziora. [zaraz pewnie koledzy będą mnie za tą tezę krytykować, ale to moje zdanie]  Szczupak przepada za sielawą i za nią będzie płyną. Jest jedną z jego najsmaczniejszych dań ;) 

Powiem Ci, że ten rok jest słaby. Każdy w lecie mówił, jesień przyniesie lepsze połowy drapieżników, ale wyniki są mizerne. Więc w tym roku zbytnio nic się już nie zmieni. Można liczyć "jedynie" na poprawę wyników jak przyjdą przymrozki i ryby poczują, iż muszą robić zapasy tłuszczyku. Woda jest jeszcze ciepła, białoryb rozproszony po akwenach wodnych. A co za tym idzie drapieżniki też. 

Ja aktualnie stosuje gumy o agresywnej pracy. Mam wrażenie, iż szczupak prędzej atakuje niż przy przynętach z lekką pracą. Chociaż mam mizerne wyniki, ale gumy są pogryzione. 

Szukać drapieżnika musisz wszędzie. Ostatnio znajomy złapał szczupaka 102cm [w tamtym tygodniu] na płyciźnie, a głębsze partie wody, doły czy spady nie przynosiły efektów. Czasami widzę jak młode szczupaki przeczesują trzciny, bo łowię z pomostów.

Na zdjęciu wygląda interesująco..ale trzcin nie widzę ;) 

Staraj się obserwować wodę, czy ryba się pokazuje. Nie raz można zaobserwować atak drapieżnika. 

Żelaznych reguł we wędkarstwie nie ma. A ryby też sprawiają niespodzianki, bo  nieraz typuje się gdzie będzie drapieżnik, a okazuje się że go tam nie ma. 

Jeziora głębokie później się nagrzewają i później też się ochładzają. Jedni mówią "szukaj o tej porze drapieżnika przy trzcinach" inny, "szukaj na głębokości".

Wolno prowadź przynęty. :) 

[zaraz pewnie koledzy będą mnie za tą tezę krytykować, ale to moje zdanie]

A to niby czemu? Przecież napisałeś prawdę i żadna to tajemnica, że wystarczy namierzyć stado sielawy i cedzić wodę, bo trop w trop podążają za nimi szczupale. W takim przypadku złowienie okazu jest również możliwe. ;)

Jako pewnie żółtodziób ;) .....

Jak się poznaje nowe łowisko, to warto jest zasięgnąć wiedzy tubylców, czasami ich rady pomagają poznać środowisko, wodę, a nawet występowanie populacji ryb. Koło mnie jest jezioro, gdzie np jest w małej ilości Sandacz - ale w opisie jeziora tej ryby nie ma ;) Niestety na spinning jest go bardzo trudno złowić, poharatał mi kilka gum, a złowiłem 2 sandacze na grunt, na filecik. Pierwszy miał 68 cm, więc to była życiówka, a za 3 dni złowiłem 73 cm. Oczywiście jeszcze jeden mi się odpiął podczas holu. A to dzięki wiedzy tubylca, który łowiąc 10 lat na tym jeziorze powiedział mi, gdzie mogą występować ryby. 

A jak wiadomo, później temat wędkarstwa sprowadza się do kół wędkarskich, a potem do całego  PZW. Można zawsze ciekawe poglądy usłyszeć. 
Nieraz mocno wyimaginowane ;) 

Osobiście teraz poszukuje szczupaków, ale łowić wolę np. sandacze. Większość jezior koło mnie są typu linowo-szczupakowych

Z tubylcami rozmawiałem i właśnie w tych miejscach łowię :) doszedłem do wniosku ze to słaba jesień na szczupłego :( i tak się nie poddam zwłaszcza, że właśnie nowy kij z osprzętem odebrałem iv trzeba go rozprawiczyć a jak sprawdzi się jakas z metod które wypróbuje to od razu dam znać a może w tym roku sie jeszcze komuś przyda :)