Guest Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 (edited) Witam wszystkich wędkarzy bardzo serdecznie! Od pewnego czasu poszukuję wędki, która byłaby przeznaczona do połowu ryb do +/- 6 kg na spławik. Na moim łowisku jeśli chodzi o białoryb jest to jedyna metoda połowu, ponieważ w tej wodzi jest dużo zaczepów,muliste dno, roślinności więc nieraz trzeba będzie rybę przytrzymać, a metody gruntowe kompletnie odpadają Czytałem o tym dużo i wywnioskowałem że odległościówka raczej się tutaj nie nada, gdyż jest za miękka. Szukam kija segmentowego -3 składowego, o długości 3,90m na takie ryby nie chcę aby był za miękki ani za twardy. Głównie będę miał do czynienia z karpiami 3 kg, linami, karasiami ale może się trafić sztuka do 6 kg. Proszę was bardzo o pomoc przy doborze kija Ps. Dodam jescze że planuję przeznaczyć na wędzisko do 200 zł Edited December 15, 2015 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 (edited) Czytałem o tym dużo i wywnioskowałem że odległościówka raczej się tutaj nie nada, gdyż jest za miękka. Być może ja się nie znam, być może jeszcze nie wszystko w życiu przeczytałem, ale co w takim razie z odległościówkami przeznaczonymi właśnie do połowu kapii? A wybór jest bardzo, bardzo szeroki od 5-20 g, aż po 20-60 g. I pewnie więcej... Edited December 15, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 A czy ciężar wyrzutowy mówi o sztywności kija ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 O sztywności kija mówi jego akcja, a cw o mocy blanku. Gdyby rozważać ten konkretny cw pod kątem spinningu, to kijek z takim cw byłby dedykowany jako szczupakowo - trociowy, czyli bardzo mocny, choć nie najmocniejszy. W przypadku zalinkowanych przeze mnie odległościówek, nie bez powodu nawet w nazwie znajdziesz ich przeznaczenie do połowu właśnie karpi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 15, 2015 Report Share Posted December 15, 2015 Moim zdaniem Dorodeg powinien szukać w segmencie wędzisk float, które spełniają jego wymogi. Jednak nadal trudno mi sobie wyobrazić porządny zestaw spławikowy w tym koszcie. Przytrzymanie ryby w miejscu po zacięciu to nie lada wyzwanie dla wędziska jak i całego zestawu a tym samym grubości żyłki, węzłów, stoperów, blokad, itp. To także poważny test dla hamulca kołowrotka, który także do tanich należeć nie będzie. Nie jestem też pewien, czy na rynku w ogóle jest dostępne takie wędzisko i raczej skłaniam się ku temu, że go nie ma, gdyż jest wyjątkowo specjalistyczne w segmencie wędzisk tanich i bardzo tanich. Może gdyby znaleźć jakąś wyjątkowo odstępującą od schematu lżejszą karpiówkę albo float nazwany przez naszych dystrybutorów jako karpiówka z akcją co najwyżej semiparabolik, choć najlepsza byłaby typowo szczytowa. A może jakiś ultralekki surfcasting? Sam nie wiem, problem jest poważny. Na pewno przadałby się szerszy opis łowiska, odległość umieszczenia zestawu, rodzaj zawad, jakie są rośliny w łowisku, jakie przeszkody nad wodą, itp, czyli wszelkie możliwe przeszkody i trudności w połowie. No i dlaczego koniecznie musisz przytrzymać rybę po zacięciu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 A co powiedzie o tym kiju Mikado X-Plode match 390/40g ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 Tak od siebie doradzę. Mikado omijaj szerokim łukiem. Poszukaj coś u Jaxona, bo przynajmniej ma dobry i szybki serwis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 A to Konger Maxer Float 390/40g prezentuje się bardzo ciekawie ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 (edited) Podpowiadałem Ci Jaxona. Dałem Ci linki do dobrych, sprawdzonych i tanich wędzisk Trabucco. Kongera też omijam szerokim łukiem, odkąd olał mnie ich serwis. Edited December 20, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 Ja mam złe wrażenia z mikado, z jedną wędką. Ale mam jeszcze 3 inne i nie mogę na nie narzekać.A serwis mają dobry. Kongerki nie są złe, lepiej abyś poszedł do jakiegoś sklepu i pomachał kijem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quartz Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 Dobra, ja tam po swojemu. 6 kilo mówisz? A łowić masz zamiar na jakiej odległości? Jaki ciężar chcesz rzucać? Nie wiem co ma do tego tu muł czy roślinność. Podwodna jak mniemam (a taką tnie 0,16 przy 2 kilogramowym szczupaczku). Z trzcinami czy grążelami nie wygrasz nawet najlepszym kijem. Bo żyłka Ci pierdyknie. Prymitywny, twardy szklak. Bo niby czym chcesz oderwać tę rybę od dna i "zaczepów"? Ciężki feeder i ewentualne kombinacje ze szczytówkami moim zdaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 Ja tym wyciągnąłem karpia 8,5 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 22, 2015 Report Share Posted December 22, 2015 Mam na oku taki kijek Konger Impact Match Pro Carp 390/40 g Jakieś opinie ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
quartz Posted January 1, 2016 Report Share Posted January 1, 2016 Jarek Ci podał link do kijka: 1. Tańszy. 2. Lżejszy. 3. Podobnie wykończony. 4. Zdecydowanie lepiej przystosowany do Twoich 6 kilogramowych ryb. 5. Idealnie wpasowany w Twój budżet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 2, 2016 Report Share Posted January 2, 2016 (edited) Tak od siebie doradzę. Mikado omijaj szerokim łukiem. Poszukaj coś u Jaxona, bo przynajmniej ma dobry i szybki serwis. Dokładnie, mam takie samo zdanie. Poszukaj tej wędki. Ja się na tym nie bardzo znam ale mój kolega ma taki kijek i bardzo go sobie chwali. Ps Dodatkowy atut - ten sklep nie oferuje badziewia, bardzo selektywnie dobierają asortyment, skoro mieli w swojej ofercie tę wędkę, to znaczy, że była tego warta. Edited January 2, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Wybór padł na Daiwe Procaster Trout 390-10-35 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts