Jump to content

Wędka spławikowa na karpia, lina, karasia

Guest
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich wędkarzy bardzo serdecznie! Od pewnego czasu poszukuję wędki, która byłaby przeznaczona do połowu ryb do +/- 6 kg na spławik. Na moim łowisku jeśli chodzi o białoryb jest to jedyna metoda połowu, ponieważ w tej wodzi jest dużo zaczepów,muliste dno, roślinności więc nieraz trzeba będzie rybę przytrzymać, a metody gruntowe kompletnie odpadają Czytałem o tym dużo i wywnioskowałem że odległościówka raczej się tutaj nie nada, gdyż jest za miękka. Szukam kija segmentowego -3 składowego, o długości 3,90m na takie ryby nie chcę aby był za miękki ani za twardy. Głównie będę miał do czynienia z karpiami 3 kg, linami, karasiami ale może się trafić sztuka do 6 kg. Proszę was bardzo o pomoc przy doborze kija  ;) Ps. Dodam jescze że planuję przeznaczyć na wędzisko do 200 zł 

Edited by Guest

Czytałem o tym dużo i wywnioskowałem że odległościówka raczej się tutaj nie nada, gdyż jest za miękka.

Być może ja się nie znam, być może jeszcze nie wszystko w życiu przeczytałem, ale co w takim razie z odległościówkami przeznaczonymi właśnie do połowu kapii? A wybór jest bardzo, bardzo szeroki od 5-20 g, aż po 20-60 g. I pewnie więcej... 

Edited by Jotes

O sztywności kija mówi jego akcja, a cw o mocy blanku. Gdyby rozważać ten konkretny cw pod kątem spinningu, to kijek z takim cw byłby dedykowany jako szczupakowo - trociowy, czyli bardzo mocny, choć nie najmocniejszy. W przypadku zalinkowanych przeze mnie odległościówek, nie bez powodu nawet w nazwie znajdziesz ich przeznaczenie do połowu właśnie karpi. 

Moim zdaniem Dorodeg powinien szukać w segmencie wędzisk float, które spełniają jego wymogi. Jednak nadal trudno mi sobie wyobrazić porządny  zestaw spławikowy w tym koszcie. Przytrzymanie ryby w miejscu po zacięciu to nie lada wyzwanie dla wędziska jak i całego zestawu a tym samym grubości żyłki, węzłów, stoperów, blokad, itp. To także poważny test dla hamulca kołowrotka, który także do tanich należeć nie będzie.

Nie jestem też pewien, czy na rynku w ogóle jest dostępne takie wędzisko i raczej skłaniam się ku temu, że go nie ma, gdyż jest wyjątkowo specjalistyczne w segmencie wędzisk tanich i bardzo tanich. Może gdyby znaleźć jakąś wyjątkowo odstępującą od schematu lżejszą karpiówkę albo float nazwany przez naszych dystrybutorów jako karpiówka z akcją co najwyżej semiparabolik, choć najlepsza byłaby typowo szczytowa. A może jakiś ultralekki surfcasting? Sam nie wiem, problem jest poważny.

Na pewno przadałby się szerszy opis łowiska, odległość umieszczenia zestawu, rodzaj zawad, jakie są rośliny w łowisku, jakie przeszkody nad wodą, itp, czyli wszelkie możliwe przeszkody i trudności w połowie. No i dlaczego koniecznie musisz przytrzymać rybę po zacięciu?

Ja mam złe wrażenia z mikado, z jedną wędką. Ale mam jeszcze 3 inne i nie mogę na nie narzekać.
A serwis mają dobry. 

Kongerki nie są złe, lepiej abyś poszedł do jakiegoś sklepu i pomachał kijem. 

Dobra, ja tam po swojemu. 6 kilo mówisz? A łowić masz zamiar na jakiej odległości? Jaki ciężar chcesz rzucać? Nie wiem co ma do tego tu muł czy roślinność. Podwodna jak mniemam (a taką tnie 0,16 przy 2 kilogramowym szczupaczku). Z trzcinami czy grążelami nie wygrasz nawet najlepszym kijem. Bo żyłka Ci pierdyknie. Prymitywny, twardy szklak. Bo niby czym chcesz oderwać tę rybę od dna i "zaczepów"? Ciężki feeder i ewentualne kombinacje ze szczytówkami moim zdaniem.

• 2 weeks later...

Tak od siebie doradzę. Mikado omijaj szerokim łukiem. Poszukaj coś u Jaxona, bo przynajmniej ma dobry i szybki serwis.

Dokładnie, mam takie samo zdanie. Poszukaj tej wędki.

Ja się na tym nie bardzo znam ale mój kolega ma taki kijek i bardzo go sobie chwali.

Ps

Dodatkowy atut - ten sklep nie oferuje badziewia, bardzo selektywnie dobierają asortyment, skoro mieli w swojej ofercie tę wędkę, to znaczy, że była tego warta.

Edited by Alexspin

• 2 weeks later...