Jump to content

Łowiska komercyjne

Majcher92
 Share

Recommended Posts

Po co Ci łowiska komercyjne? Za wędkowanie w J. Sulejowskim zapłacisz 20.- zł/doba (dla członków PZW) lub 40.- zł/doba (dla niezrzeszonych). Kartę i tak musisz posiadać, bo coraz liczniejsze "komercje" też już tego wymagają.

W tym roku połowili jedynie w czerwcu. Ja cały sezon nastawiam się na białoryb, machnąłem na razie ręką na spinning. Dopiero od jesieni nastawiam się na okonie, nie ganiam za mrzonkami. I podczas, gdy ja łowiłem duże ilości okoni, moi koledzy wracali o kiju, bo ani w trollingu, ani z rzutu nic nie łowili. U nich pustki i sporadycznie jakaś ryba, to u mnie siata okoni. ;)

(...) Z łódki łowiłeś czy z brzegu?

Z brzegu, przy betonowej opasce ciągnącej się wzdłuż zachodniego brzegu od przystani jachtowej. Razem ze mną wędkowało kilkanaście osób. Przez trzy godziny tylko ten mój jeden szczupak... :(

W tym samym czasie, trzej koledzy łowiący z łódki, z ehosondą, nie złowili nic...

W tym roku powróciłem na łono PZW i nastawiam się na Wartę w okręgach Sieradzkim, Poznańskim i Pilskim. Dawno nie wędkowałem w rzekach. Ciekawe też co pływa w Jeziorsku. Zobaczymy.

Edited by Alexspin

Jeśli chodzi o łowiska to polecam zb. "Bogdałów"  - W maju złowiłem 9 sztuk, największy 70cm i 3,1kg. 3 niewymiarowe i reszta powyżej 60cm.

Jednak tak jak napisał Jarek że ryby brały tylko w maju (drapieżniki) i czerwcu (białoryb) bo we wrześniu wykupiłem na kolejne dwa tygodnie i trafił się tylko jeden króciak.  Dużo tam jest płoci i okoni, jednemu wędkarzowi trafił się amur 12kg i lin 2,5kg. O sandaczach słyszałem że były ale już dawno temu.

Pozwolenie należy wykupić w Nadleśnictwie Turek - 2tyg 40pln. Łowić można tylko od świtu do zmierzchu + godzinę przed i po.