Madzik Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 (edited) Witam serdecznie, oczywiście potrzebuję pomocy (a nawet potrzebujemy), a mianowicie ostatnio wędkowałem przeszło 15 lat temu więc wtedy byłem zielony, a przez tyle lat to wszystko się zmieniło pewnie. Od lat mieszkam w mieście i z chęcią bym wybrał się rekreacyjnie pomoczyć kija, ale też z jakimiś chociaż drobnymi emocjami - a potem się zobaczy. 1. Przede wszystkim chciałbym kupić wędkę na metodę spławikową, jakby się dało ją zaadaptować także na grunt to byłoby to plusem, ale nie jest koniecznością. 2. Woda stojącą, nie szalejmy, jezioro zalew itd. 3. Raczej zacznijmy od czegoś na drobniejszą rybę, ale ja jak się trafi jakiś leszczyk, to żeby mi wędka nie złożyła w paragraf. 4. Zamierzam łowić z brzegu, może z pomostu ja taki się zdarzy. Kiedyś najbardziej bawił mnie spinning, ale do tego dojdziemy, jak się uda wrócić do łowienia. Aha, napisałem na początku w liczbie mnogiej, bo razem z żoną chcielibyśmy powędkować - w sumie to ona może ma więcej doświadczenia jak ja, a więc może dwie wędki Bardzo proszę o pomoc w dobraniu pierwszego zestawu starterowego. Edited January 6, 2016 by Madzik Link to comment Share on other sites More sharing options...
quartz Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 Trochę popsuję ten zacny tekst. Zmień sobie "ch" na "t". Reszta pasuje. Zacznij od Bacha, nim słońce po dachach zeskoczy, jak kot po nocy ćmę...I zacznij od Bacha, gdy w progu się waha ktoś, kto winien wejść, a może nie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 Witaj na forum, proponowałbym zacząć od dogłębnej lektury zasobów forum, takich tematów było tu sporo. Rozumiem, że karty wędkarskie oboje posiadacie i odpowiednie zezwolenia również. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wrah Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Jeśli chcesz mieć bardziej "uniwersalny" kij to kup gruntówkę, a dokładniej federe z nie za duzym cw. powiedzmy max do 40 może być nawet 25, o długości 360-90 będziesz mógł używać jako gruntówki, do metody drgającej szczytówki a także jako spławika. Pamiętam, że jak ojciec mnie wprowadzał w wędkarstwo ponad 10 lat temu to właśnie od takiej wędki zaczynałem i spokojnie łowiłem nią na spławik lekki i ciężki (nawet można to było podpasować pod odległościówke) a także z gruntu. Zwróć uwagę żeby miała przynajmiej trzy wymienne końcówki wtedy bez problemu będziesz mógł dopasować ją do danej metody która tego dnia będziesz chciał korzystać. Wiadomo nie połapiesz na tym na "trupka" bo taki ciężar wyrzutu może być za mały, ale całkiem spokojnie na koszyczek zanętowy 10-15 gram będziesz mógł łowić. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Jeśli chcesz mieć bardziej "uniwersalny" kij to kup gruntówkę, a dokładniej federe z nie za duzym cw. powiedzmy max do 40 może być nawet 25, o długości 360-90 będziesz mógł używać jako gruntówki, do metody drgającej szczytówki a także jako spławika. Od biedy da się na spławik łowić nawet kijem od szczotki. Gwizd, jaki wydaje feeder podczas zarzucania zestawem spławikowym, jest "masakryczny". Mój kolega łowił tak kijkiem Shimano 3,9 m i za każdym rzutem rozglądał się, czy ktoś to słyszał. Dla niego było to wstydliwe przeżycie (bo tak to odbierał), a dla sąsiadów z boku, nieznośne. Ba! Nigdy nie wychodziły mu rzuty na odległość, na jaką chciałby posłać swój zestaw, że o celności nie wspomnę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wrah Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 celność i odległość to kwestia szczytówki, co do świstu nie pamiętam czy wydawało owy możliwe, że tak ale wydaje mi się, że feder to akuratnie najbardziej "wielofunkcyjna" z wędek od biedy nawet i pospiningować się uda choć nie przy tej długości już raczej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Copino Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 O Ile jest coś takiego jak "wielofunkcyjna" lub też "uniwersalna" wędka,moim zdaniem to pojęcie mocno względne i decydując się na taki sprzęt,po jakimś czasie będziesz żałował. Zdecydowanie lepszą opcją jest dołożyć i wybrać coś konkretnego do danej metody połowu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts