Madzik Napisano 6 Stycznia 2016 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Witam serdecznie, oczywiście potrzebuję pomocy (a nawet potrzebujemy), a mianowicie ostatnio wędkowałem przeszło 15 lat temu więc wtedy byłem zielony, a przez tyle lat to wszystko się zmieniło pewnie. Od lat mieszkam w mieście i z chęcią bym wybrał się rekreacyjnie pomoczyć kija, ale też z jakimiś chociaż drobnymi emocjami - a potem się zobaczy. 1. Przede wszystkim chciałbym kupić wędkę na metodę spławikową, jakby się dało ją zaadaptować także na grunt to byłoby to plusem, ale nie jest koniecznością. 2. Woda stojącą, nie szalejmy, jezioro zalew itd. 3. Raczej zacznijmy od czegoś na drobniejszą rybę, ale ja jak się trafi jakiś leszczyk, to żeby mi wędka nie złożyła w paragraf. 4. Zamierzam łowić z brzegu, może z pomostu ja taki się zdarzy. Kiedyś najbardziej bawił mnie spinning, ale do tego dojdziemy, jak się uda wrócić do łowienia. Aha, napisałem na początku w liczbie mnogiej, bo razem z żoną chcielibyśmy powędkować - w sumie to ona może ma więcej doświadczenia jak ja, a więc może dwie wędki Bardzo proszę o pomoc w dobraniu pierwszego zestawu starterowego. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Madzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartz Napisano 6 Stycznia 2016 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Trochę popsuję ten zacny tekst. Zmień sobie "ch" na "t". Reszta pasuje. Zacznij od Bacha, nim słońce po dachach zeskoczy, jak kot po nocy ćmę...I zacznij od Bacha, gdy w progu się waha ktoś, kto winien wejść, a może nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 6 Stycznia 2016 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witaj na forum, proponowałbym zacząć od dogłębnej lektury zasobów forum, takich tematów było tu sporo. Rozumiem, że karty wędkarskie oboje posiadacie i odpowiednie zezwolenia również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wrah Napisano 29 Lutego 2016 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jeśli chcesz mieć bardziej "uniwersalny" kij to kup gruntówkę, a dokładniej federe z nie za duzym cw. powiedzmy max do 40 może być nawet 25, o długości 360-90 będziesz mógł używać jako gruntówki, do metody drgającej szczytówki a także jako spławika. Pamiętam, że jak ojciec mnie wprowadzał w wędkarstwo ponad 10 lat temu to właśnie od takiej wędki zaczynałem i spokojnie łowiłem nią na spławik lekki i ciężki (nawet można to było podpasować pod odległościówke) a także z gruntu. Zwróć uwagę żeby miała przynajmiej trzy wymienne końcówki wtedy bez problemu będziesz mógł dopasować ją do danej metody która tego dnia będziesz chciał korzystać. Wiadomo nie połapiesz na tym na "trupka" bo taki ciężar wyrzutu może być za mały, ale całkiem spokojnie na koszyczek zanętowy 10-15 gram będziesz mógł łowić. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 29 Lutego 2016 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jeśli chcesz mieć bardziej "uniwersalny" kij to kup gruntówkę, a dokładniej federe z nie za duzym cw. powiedzmy max do 40 może być nawet 25, o długości 360-90 będziesz mógł używać jako gruntówki, do metody drgającej szczytówki a także jako spławika. Od biedy da się na spławik łowić nawet kijem od szczotki. Gwizd, jaki wydaje feeder podczas zarzucania zestawem spławikowym, jest "masakryczny". Mój kolega łowił tak kijkiem Shimano 3,9 m i za każdym rzutem rozglądał się, czy ktoś to słyszał. Dla niego było to wstydliwe przeżycie (bo tak to odbierał), a dla sąsiadów z boku, nieznośne. Ba! Nigdy nie wychodziły mu rzuty na odległość, na jaką chciałby posłać swój zestaw, że o celności nie wspomnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wrah Napisano 29 Lutego 2016 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 celność i odległość to kwestia szczytówki, co do świstu nie pamiętam czy wydawało owy możliwe, że tak ale wydaje mi się, że feder to akuratnie najbardziej "wielofunkcyjna" z wędek od biedy nawet i pospiningować się uda choć nie przy tej długości już raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Copino Napisano 6 Maja 2016 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 O Ile jest coś takiego jak "wielofunkcyjna" lub też "uniwersalna" wędka,moim zdaniem to pojęcie mocno względne i decydując się na taki sprzęt,po jakimś czasie będziesz żałował. Zdecydowanie lepszą opcją jest dołożyć i wybrać coś konkretnego do danej metody połowu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi