Dawid Wenderlich Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 Witam na wstępie wszystkich wędarzy! Tak więc zacznę od początku. Ostatnio dowiedziałem się że w małej rzeczce niedaleko mnie żyje coś takiego jak ryba. Rzeka to prawy dopływ Wisły. Tak więc jest to mała rzeczka bardzo zróżnicowana jeśli chodzi o szybkość nurtu. NIeraz jest on dosyć szybki a nieraz woda niemal stoi w miejscu. Na odcinku który mnie interesuje jako wędkarza praktycznie cały czas są lasy, czyli ta rzeczka płynie w lasach. Przesyłam wam do oceny parę zdjęć rzeczki. Atrakcyjny wędkarsko jest tylko odcinek rzeki ok 7-10km od ujścia Wisły. Dlaczego? Dlatego że zbudowano na tej rzeczce małą elektrownię i ryby nie przedostają się dalej. Rzeka naprawdę wygląda atrakcyjnie dla ryb ponieważ jak sami możecie zauważyć na zdjęciach jest tam pełno kryjówek typu gałęzie drzewa kępy traw. A koryto rzeki na tym odcinku w 95% nie było sztucznie regulowane. Dobra więc zakończmy już ten opis jakże urokliwej rzeki. Wróćmy do tego że znajomy powiedział mi że występuje tam niemal każdy gatunek ryby. Poszukałem w necie i znalazłem ichtiologiczną dokumentacje tej rzeki. Okazuje się że na całej rzece występuje Kiełb i jest on najliczniejszy ponad połowe % populacji ryb to sam Kiełb. Ale nas wędkarzy ta ryba zbytnio nie interesuje. No i następną rybą (z tych atrakcyjnych wędkarsko) jest pstrąg potokowy później płotka, następnie szczupak. Tak więc zaczynamy 3 część mojego postu. Chciałbym się wybrać na tą rzeczkę. Chce się nastawić typowo na pstrąga a inne ryby to będzie przyłów. Oczywiście w grę wchodzi tylko spinning. Mam pytanie jak się przygotować do takiej wyprawy. Głównie mam na myśli jakie przynęty na pstrąga. Wszystkie przydatne porady. Gdzie szukać ryb na takiej rzece? Czy wgl taka rzeczka nadaje się do łowienia ryb. Czy szukać głebokich odcinków rzek czy tych płytszych (np 30 cm wody). Rzucać z nurtem czy pod nurt? Dodam że rzeka nie jest prawie wgl uczęszczana przez wędkarzy, tak jakby zapomniana może też ze względu warunki- przebijanie się przez gęste lasy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Rzeczka zacna. Spodziewaj się tam nie tylko pstrągów. Podstawa to krótkie wędzisko 2,10-2,40 CW do 15g maksymalnie do 20g, żyłka 0,18-0,20mm z uwagi na zaczepy. Podstawowe przynęty to pływające woblerki 3-5cm, doskonałym powinien okazać się model PSA-BD4SHBD i model PSA-'IEX5SRGFP lub PSA-'IEX5SRRBT. Tak ja bym się przygotował. Edited March 23, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Alex a co powiesz na wszelkie obrotówki 0? Daleko nie trzeba rzucać, chodzą niezbyt głęboko a brzeg nie jest nieco podwyższony, więc będzie je ciągnąć do góry. Co do samej rzeczki to przypomina mi kilka z Mazowsza. Niestety w rzadnej pstrąga się nie uświadczy - w jednej już, w innych nigdy. Co więcej jeśli nad taką urokliwą rzeczką są pstrągi, to nasi rodzimi pstrągarze wydeptaliby ścieżki a tu brzegi wręcz dziewicze i bezpieczne bo i śladów po bobrach nie widać. Oprócz kiełbia najpopularniejsze rybki to płoć, jelec, okoń i ukleja. Szczególnie ta ostatnia potrafi niewiarygodnie urosnąć z braku naturalnego selektora i muszkarze, wbrew pozorom, cenią ją sobie za walkę. Kilku kumpli opowiadało mi o swoich emocjach gdy na muszkę zacięli taką ok 25cm i co ona wyprawiała na wędzisku. Na pierwszym zdjęciu widać próg, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Na drugi rzut oka to pozostałość po jazie, progów się nie paluje. Obecnosć jazu i bardzo spokojne rozlewisko poniżej świadczy o sztucznym podniesieniu poziomu wody na potrzeby gospodarki stawowej. To z kolei może prognozować, że w rozlewisku poniżej jazu można spotkać karpia, karasia, lina i szczupaka. Tak, nawet na niewielkim obszarze szczupaków może być od kilku do kilkunastu. Co prawda nie będą to jakieś wielkie sztuki ale jednak wymiarowe. Edited March 23, 2016 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Alex a co powiesz na wszelkie obrotówki 0? Daleko nie trzeba rzucać, chodzą niezbyt głęboko a brzeg nie jest nieco podwyższony, więc będzie je ciągnąć do góry.(...) Faktycznie zapomniałem, na przykład 30140000 może być rewelacyjna. Ps Oj porzucałbym na tej rzeczce, szkoda, że to nie mój okręg, ale Dawid mógłby zdradzić gdzie to jest... Edited March 23, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Zobacz to co ja już pisałem w innym wątku, może się przydać. Edited March 23, 2016 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Wenderlich Posted March 23, 2016 Author Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Tak jaz jest jakoś przed eletrownią bo w tamtych okolicach są stawy. Zamierzam zacząć od samej eletrowni i przemieszczać się w stronę ujścia rzeczki do Wisły. Nie wiem dlaczego ta rzeczka jest mało popularna bo ten odcinek Wisły jest raczej atrakcyjny dla wędkarzy a raczej nad ta rzeczkę się nie zapuszczają. Co powiecie o tych przynętach: Wobler Jaxon Golbat 3,5cm Wobler Jaxon Popper 5cm Błystka Dragon HRT AG Classicde Luxe 1 Kogut Spin-Mad 15.0g Wirujący ogonek Spin Mad Big 4.0g Bo mam zamiar kupić te przynęty + jakiś malutkie twisterki ale to już w lokalnym wędkarskim. + taka plecionka: Jaxon Sumato Fluo 0,16 (obawiam się trochę o ten fluo kolor) Edited March 23, 2016 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Alek pisał ja pisałem, że na pstrąga żyłka a nie plecionka... no widocznie nie słuchasz rad Jak dla mnie trzy sensowne przynęty: wirujący ogonek, kogut (może być ciekawym rozwiązaniem, spróbuj z czarnym kolorem), błystka dragona no i twisterki, które wymieniłeś. Edited March 23, 2016 by marckus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Wenderlich Posted March 23, 2016 Author Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Kurde no z tą żyłką to przegapiłem radę. A można wiedzie jakie są główne przeciw za plecionką bo czytałem trochę w necie teraz, ale szczerze mówiąc większość poleca żyłkę ale nie potrafi podac argumentów do swojej tezy. Co do przynęt to wymieniłeś (że są sensowne) wszystkie oprócz woblerów, gdzie praktycznie zawsze jak ktoś zada pytanie o przynętach na pstrąga pojawia się w pierwszej kolejności "woblery od 2 do 5 cm". Więc jak to z tymi woblerkami jest. Podałem link do poppera i zwykłego woblera tonącego. Pstrągi przecież zbierają z powierzchni jedzenie więc popper to nie jest dobry wybór? No i ten wobler imitujący okonia, pstrągi jedzą małe okonie? Co do koguta to tak myślałem że ten kolor będzie bardziej straszył niż nęcił pstrągi. kogut Spin-mad kogut spin-mad 2 który kolor wg was lepszy koguta? Ten kogucik to taki uniwersalny mi się wydaje. Mam na myśli że dobry także na szczupaka. Edited March 23, 2016 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
WierzbaAdrian2001 Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 Wiem coś o tej rzece i może się pań spodziewać tam nawet duuuuuużych troci. Rzeka miejscami płytka a więc polecam muchówke. A jeśli nie chce się pań fatygowac najlepiej będzie zastosowanie tak jak powiedzieli inni użytkownicy forum pływających woblerów najlepiej według mnie czegoś w typie JAXON POOPER. Skuteczne, małe powierzchniowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 (edited) Nie jestem specjalistą od pstrągów, ale odnoszę wrażenie, że popper może bardziej straszyć pstrągi niż je wabić. Dawid, jeśli chodzi o przynęty, to zasugerowałem Ci wcześniej co użyłbym na tej rzeczce. Marcin i Zbyszek też podsunęli Ci swoje propozycje. Przemyśl to. Jeśli chodzi o koguty, radziłbym zestawy okoniowe Krzyszczaka. Plecionką 0,16mm możesz już holować submarine, a nie pstrąga, poza tym nie bardzo wierzę w pstrągi, a tym bardziej trocie w tej rzeczce, liczyłbym bardziej na okonie i klenie, a do tych rybek, podobnie jak i do pstrągów plecionka nadaje się jak lina stalowa do wieszania bielizny. Plecionka jest niemal nierozciągliwa, co powoduje brak amortyzacji i ryba zaczepiona "za skórkę" z łatwością urwie się z haka. Poczytaj wcześniejsze posty ze zrozumieniem, koledzy dobrze Ci radzą. Adrian, zauważyłem, że z jednej strony pytasz o rady jak początkujący, a w innych postach doradzasz jak guru innym to o co pytałeś wcześniej, nie sądzisz, że "przeginasz"? Edited March 24, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Jeśli chodzi o koguty, radziłbym zestawy okoniowe Krzyszczaka. Alek, fajne koguty, testowałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Pracują bardzo fajnie - tak przypuszczam, bo okonie je lubią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Wenderlich Posted March 24, 2016 Author Report Share Posted March 24, 2016 Nie jestem specjalistą od pstrągów, ale odnoszę wrażenie, że popper może bardziej straszyć pstrągi niż je wabić. Dawid, jeśli chodzi o przynęty, to zasugerowałem Ci wcześniej co użyłbym na tej rzeczce. Marcin i Zbyszek też podsunęli Ci swoje propozycje. Przemyśl to. Jeśli chodzi o koguty, radziłbym zestawy okoniowe Krzyszczaka. Plecionką 0,16mm możesz już holować submarine, a nie pstrąga, poza tym nie bardzo wierzę w pstrągi, a tym bardziej trocie w tej rzeczce, liczyłbym bardziej na okonie i klenie, a do tych rybek, podobnie jak i do pstrągów plecionka nadaje się jak lina stalowa do wieszania bielizny. Plecionka jest niemal nierozciągliwa, co powoduje brak amortyzacji i ryba zaczepiona "za skórkę" z łatwością urwie się z haka. Poczytaj wcześniejsze posty ze zrozumieniem, koledzy dobrze Ci radzą. Adrian, zauważyłem, że z jednej strony pytasz o rady jak początkujący, a w innych postach doradzasz jak guru innym to o co pytałeś wcześniej, nie sądzisz, że "przeginasz"? Jaki jest argument przeciw pstrągom w tej rzece?. Klenie, okonie to wiadomo że są ale wg dokumentacji dopływów Wisły. Zostały przeprowadzone badania i to właśnie pstrąga i szczupaka jest więcej niż klenia czy okonia. Pomiary były robione w 2012 albo 2013 więc nie wiem jak bardzo mogło się to zmienić. Ryb w takiej rzeczce szukać w głębszych miejscach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Ryb w takiej rzeczce szukać w głębszych miejscach? No to ja się Ciebie zapytam, czytałeś w ogóle to co dałem w linku czy też przegapiłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Jaki jest argument przeciw pstrągom w tej rzece?. Klenie, okonie to wiadomo że są ale wg dokumentacji dopływów Wisły. Zostały przeprowadzone badania i to właśnie pstrąga i szczupaka jest więcej niż klenia czy okonia. Pomiary były robione w 2012 albo 2013 więc nie wiem jak bardzo mogło się to zmienić. Ryb w takiej rzeczce szukać w głębszych miejscach? Sam o tym pisałeś w pierwszym poście. 7-10km wody i MEW bez przepławki. Pstrągi jak i inne salmonidy mają naturalny ciąg tarłowy do miejsc, w których się urodziły. Tu nie mogą tego zrobić a na tym odcinku jest już za mało tlenu dla ikry. Siłą rzeczy albo to uciekinierzy z wyższych parti rzeki, albo pojedyńcze ostatnie sztuki. Badania ichtiologiczne dotyczące rzek są rozplanowane na wiele punktow kontrolnych. Jeśli tego nie ma to znalazłeś jakieś zbiorcze opracowanie i w sumie nie wiadomo, gdzie są te pstrągi w rzece. To tak jak ze szczupakiem. Jeśli chcesz łowić go w najwyższej parti rzeki to życzę szczerze sukcesów, bo to nie jest woda w jakiej przebywa. Jest w spokojniejszych partiach, o których też pisałeś, ale czy w każdej to głowy nie dam. Byłoby łatwiej dyskutować gdybyś podał nazwę rzeczki ale widzę to wielka tajemnica, bo na pytanie Alexspin nie zareagowałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted March 24, 2016 Report Share Posted March 24, 2016 Byłoby łatwiej dyskutować gdybyś podał nazwę rzeczki ale widzę to wielka tajemnica, bo na pytanie Alexspin nie zareagowałeś. Zapewne nie zauważył Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Wenderlich Posted March 24, 2016 Author Report Share Posted March 24, 2016 (edited) Nazwa rzeczki poszła na priv do panów wnoszących coś do tematu. Publicznie nie podam namiarów. Co do badań to tak 8 pkt kontrolnych na tej rzece było, sprawdzałem pkt kontrolny na odcinku który mnie interesuje. P.S jednak nie mogę pisac PW nie wiem czemu;/ Edited March 24, 2016 by Dawid Wenderlich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts