Jump to content

26 kwietnia na Twardej

Recommended Posts

Panie, tu nie ma ryb

7 godz. · 

U W A G A W Ę D K A R Z E !!!!!

Dnia 26 kwietnia od godziny 12 do 14 będę protestował przed siedzibą Pzw na Twardej... !!!!
Mam już dość rybaków siatek i zarąbistej polityki Pzw wobedz Nas Wędkarzy.
Jestem z Okręgu Mazowieckiego i jak patrzę co się robi na Zegrzu,Bugu i Narwi to kur...a mnie bierze.
Dość już tego!!!!!
Płacimy krocie za kartę ,pozwolenia itd. ,a w zamian jesteśmy olewani 
Liczą się tylko odłowy i kasa !!!!
A My łowimy jak w studni!!!
Z rodzinką nad wodą chcemy spędzać miło i przyjemnie czas ale nie możemy bo Żona nie ma karty-a jak ktoś ma więcej dzieci to robi losowanie kto łowi!!!
To jest polityka prorodzinna???
Pzw musi zmienić podejście do Nas Wędkarzy!!!
Jest Nas Sporo,a rządzi Nami garstka i robią co chcą -dlaczego na to pozwalamy ????
Każdy klnie na Pzw, więc Z A P R S Z A M....

Przyłączajcie się !!!!!

Wyjdźmy z przed komputerów i pokażmy ilu jest Wędkarzy którzy są niezadowoleni z działań Pzw....

Chcę aby zobaczyli i usłyszeli Nas Wędkarzy -sponsorów Pzw.

Ja Wędkarz taki malutki idę z motyką na słońce, niektórzy powiedzą po co?
A po to aby Mój Syn łowił ryby w Naszych wodach, a nie oglądał je w internecie lub wyjeżdżał na zagraniczne łowiska.
Mamy piękne rzeki i jeziora-więc ratujmy je dla Naszych przyszłych pokoleń.....

Ja tam będę- a WY. ...????

JK

EDIT

Czy nie ma opcji żebym zmienił tytuł posta ?

Oczywiście 26 KWIETNIA 

Edited by JKarp

Ten ostatni film to podsumowanie naszych postulatów i kwintesencja arogancji w odpowiedzi na nie. Chyba nie ma czego komentować czy relacjonować. PZW jest głuche na zgłaszane problemy i to my wędkarze stanowimy najwyraźniej problem a nie brak ryb spowodowany odłowami rybackimi. Nie składamy broni a o kolejnych krokach będziemy Was informować.

Film zdjęty z Youtube niestety. Za dużo było pokazane..

Filmu nie zdążyłęm obejrzeć ale nie sądzę aby YT miał jakąś teorię spiskową lub umowę partnerską na cenzurę z ZG PZW. Prędzej zadziałał regulamin YT na publikowane treści i jeśli padały tam "soczyste słowa", to nie ma co do tego dorabiać bzdurnej teorii o "pokazywaniu prawdy".

A oto odpowiedź gdzie jest film:

W I A DO M O Ś C I
W Ę D K A R S K I E !!!!!!

Zablokował filmik nakręcony podczas wczorajszej pikiety....!!!!!

Dzwoniłem do redakcji i otrymałem odpowiedź, że-
Został usunięty przez Wydawcę czyli Zarząd Główny PZW w celu- U Z U P E Ł N I E N I A-
tylko czego?????"

JK

EDIT:

O czym myślę? O tym co się teraz dzieje w "Wiadomościach Wędkarskich". Na razie reperkusje po wczorajszej demonstracji są bardzo niepokojące. Ktoś nakazał usunięcie filmu - relacji z YOu Tube. Z tego, co wiem Seba Kowalczyk jest na dywaniku..... Czyżby teraz władza PZW przeszła do kontrataku i znowu wzięła się za niewygodnych (normalnie myślących) wędkarzy? Wczoraj nie chciano mnie wpuścić do ZG dyr Przemysław Mielczarski stwierdził jak urzędnik ambasady chińskiej, że... prezes z dziennikarzami nie chce się widzieć!!!
Co to za "władza", która nie dość, że broni się kłamstwami, to jeszcze boi się garstki wędkarzy?

Edited by JKarp

Jest znowu. Oglądać bo nie wiadomo jak długo powisi. https://www.youtube.com/user/WiadomosciWedkarskie

Napisałem raz napiszę znów. :) Nie wiedziałem, że chodzi o film sygnowany WW. Twój post odebrałem jako sprzeciw przeciwko zdjęciu z YT dokumentu niezależnego.

Co do treści, to nie ma się z czym zgadzać lub nie zgadzać. Wielokrotnie pisałem, że RZGW to urząd bez odpowiedzialności ale z ogromnymi prawami. To, że są rybacy wcale mnie nie dziwi. Podstawowy zestaw dokumentów składanych do przetargu ma być opracowany przez przystępującego z wyjątkiem kilku szczegółów. Ceny materiału zarybieniowego są już z góry ustalone choćby nawiązało się współpracę z jakimś ośrodkiem hodowlanym i kupowało taniej. Ceny te wpływają na koszty produkcyjne oraz kwotę dzierżawy. Drugą sprawą, nie do przebicia, jest konieczność odłowów nie dlatego, że dzierżawca tak chce a dlatego, że jest to z góry ujęte w umowie dzierżawy przez RZGW. Swojego czasu prowadziłem dyskusję, tu na forum, bodaj z Woldim, który miał marzenie wydzierżawić wodę i zrobić z niej naturalne łowisko, tylko łowisko. We wniosku złożył zapis, że łowisko ma być wyłącznie wędkarskie i jak się domyślacie odpadł z przetargu. RZGW jako przedstawiciel państwa nie jest zainteresowane rozwojem turystyki wędkarskiej, z której niektóre kraje w Europie mają całkiem niezły dochód. RZGW jest zainteresowane odłowami, szoda tylko, że na naturalnych wodach a nie jako gospodarka stawowa. No i ostatni kruczek operatu to jakakolwiek zmiana. Każda zmiana po upływie okresu karencji to koszty. Za każdą zmianę trzeba zapłacić.

Więcej kontroli. Jeśli wojewodowie to zorganizują, to będzie więcej. Nikt inny tego zrobić nie może i właściwie temat jest zamknięty. Każda woda należąca do państwa podlega jurysdykcji PSR a oni wojewodzie i nikomu innemu.

Widełkowy wymiar ochronny. Całym sercem jestem za choć rozum podpowiada, że może być coś na rzeczy. Nie wiem tylko czy chodzi o wspomnianą niewielką korzyść z materiału genetycznego, czy też o straty rybaków robione przez duże sztuki.

Zezwolenie dla żony. Tu się nieco nie popisał Prezes. Kartę wędkarska żona musi mieć i wystarczy opcja znaczka rodzinnego a wtedy to nie tylko żona może łowić w ramach łowiska i limitu ale również dzieci. Jedno łowisko, jeden limit i w konsekwencji jeden rejestr. To nie jest problem i nie trzeba opcji wydawania zezwolenia za darmo. Jak chce łowić sama to robi opłatę licencyjną, jak chce być z mężem, to on opłaca właściwą opcję i po problemie. Znaczek specjalny też nie jest potrzebny, przynajmniej "na już", gdyż nie wiadomo jakie by było zapotrzebowanie. Wystarczy mały sticker z literką R i tradycyjnie przybity na znaczkach stempel. 

Co więcej? Trudno się domyślić ale jakość problemów świadczy jedynie o totalnej nieznajomości prawa, naszego obowiązującego prawa z naczelnym dokumentem jakim jest ustawa o rybactwie śródlądowym. Gdyby przy odczytywaniu tych postulatów stanął obok ktokolwiek zorientowany i od razu tłumaczył, że takie postulaty nie są w mocy PZW, to pewnie by go zlinczowali za to, że się sami ośmieszają. No bo z tych wszystkich "wielkich problemów" pozostał jedynie górny wymiar ochronny i zezwolenie dla żony a czy to wymaga aż pikiety? Może i tak, może nie ma innego sposobu a może coś innego.

Edited by Docio

Próbowałem to powiedzieć i na FB i na innych forach ale niestety nikt mnie słuchał, że te wnioski w sumie nie do PZW.

Ludzie se tłumaczą np tak - no kto inny jak nie PZW może wymóc więcej kontroli ?  :wacko:

Jedno mnie dziwi - skoro ZO PZW podejmuje uchwałę o powołaniu rybaków ( taki skrót myślowy ) to równie dobrze zaraz, natychmiast zwoławszy się w trybie pilnym, specjalnym czy jakiś innym wydaje uchwałę o zaprzestaniu połowów. Cofa koncesję w trybie natychmiastowym i tyle. 

Po prostu Zbyszek znaczy Mormyszka Zbyszek - niech ktoś ogranie prawnie te następne postulaty. W ten sposób my Wędkarze pokazujemy, że zupełnie prawa nie znamy więc można nas normalnie olać. A pisałem tyle razy - czasy jak wędkarz był ani be ani me dawno się skończyły tylko nikt nie chce skorzystać z wiedzy innych. To nie na tym polega, że ja wymyśliłem i będę głośno krzyczał. Merytorycznie trzeba podejść. Niestety tak jest prawda. 

JK

Próbowałem to powiedzieć i na FB i na innych forach ale niestety nikt mnie słuchał, że te wnioski w sumie nie do PZW.

I mają 100% racji!

ZG PZW w obecnym kształcie jest tylko i wyłącznie figurantem, reprezentującym własne, a niezrozumiałe dla nas interesy. Pasożytuje na własnych członkach. Kto za nich ma występować do odpowiednich organizacji, a nawet do władz? Ty? Ja? Gajowy Marucha? Czy ZG przychylił się kiedykolwiek do postulatów wędkarzy? Czy pochylił się nad propozycjami zmian w RAPR? Czy pochylił się nad kształtem ustawy, nad którą pracowali członkowie PZW (w tym i prawnicy z wykształcenia!)? Za każdym razem wypinali swoje tłuste dupska, olewając nasze starania. A więc wbrew własnemu i ustanowionemu przez samych siebie statutowi, nigdy nas nie reprezentowali. 

Wystarczy zajrzeć w statut PZW, a tam masz jak byk określone cele związku:

"ROZDZIAŁ II

Cele i środki działania Związku

§ 6 Celem Związku jest organizowanie i promowanie wędkarstwa, rekreacji, sportu wędkarskiego, użytkowanie i ochrona wód, działanie na rzecz ochrony przyrody i kształtowanie etyki wędkarskiej.

§ 7 Cele Związku realizowane są poprzez:

1) reprezentowanie interesów Związku w kraju i za granicą;

2) współpracę z krajowymi, międzynarodowymi i zagranicznymi organizacjami wędkarskimi;

3) współpracę z organizacjami i instytucjami proekologicznymi;

4) współdziałanie z podmiotami powołanymi do ochrony przyrody, ekosystemów wodnych, zwalczania kłusownictwa rybackiego i innych szkód w środowisku wodnym;

5) współdziałanie z ośrodkami naukowo-badawczymi, między innymi w zakresie ochrony ginących gatunków ryb i ich restytucji;

6) nabywanie i użytkowanie wód, prowadzenie racjonalnej gospodarki rybackiej i wędkarskiej;".

A może to ksiądz Pączek zobowiązał się do tego wszystkiego i to on sukinkot zatrudnia za niemałą kasę ichtiologów, którzy siedzą na dupach i fujarami samoloty strącają z nudów? 

A jeśli nawet głównym winowajcą jest RZGW, to kto będzie za PZW zwalczał tą patologię? My mamy kuć kosy na sztorc i iść na nich? Czy może wreszcie ZG ruszy szanowne dupy i zrobi coś pożytecznego dla ochrony przyrody i ekosystemów wodnych, a także racjonalnej gospodarki? Godzi się na marnotrawienie własnych środków i zarzynanie Matki Natury? Są co najmniej tak samo winni, jeśli nie bardziej, bo świadomie godzą się na dobijanie naszych wód dla...własnych korzyści materialnych i stołków w zarządzie. A na to nie ma żadnego usprawiedliwienia! 

Edited by Jotes

Jarek ja nawiązałem do Zbyszka i Jego opinii o tej petycji. Próbowałem tłumaczyć, że ta petycja jest no nie za dobra, źle napisana ale nikt mnie nie słuchał. 

Oczywiście zgadzam się z Twoją wypowiedzią na temat ZG PZW, ZO PZW, RZGW  :D

JK

Jarek ja nawiązałem do Zbyszka i Jego opinii o tej petycji. Próbowałem tłumaczyć, że ta petycja jest no nie za dobra, źle napisana ale nikt mnie nie słuchał. 

Spoko Janusz, a ja odpowiedziałem Wam obydwu i każdemu zainteresowanemu tematem. Petycja źle napisana? Nawet gdyby ją pisało 100 najlepszych prawników, to i tak wystarczy jeden prezes, żeby ją wyrzucić do kosza, jak wszystkie poprzednie. Niestety! :(

JKarp, proponuję żebyś kolejną napisał Ty i osobiście przedyskutował postulaty z PZW. Moja opinia jest niezmienna, za gospodarkę wodami na które płacimy co roku kilkaset milionów zł składek odpowiada zarząd PZW, który nas wędkarzy, nasze interesy i cele związku powinien realizować.

Wszyscy są mądrzy i narzekają na PZW na forach, facebooku i przy piwie a jak jest okazja żeby o wspólne cele zawalczyć to zjawia się 50 osób. I to jest nasza, wędkarzy porażka a nie petycja, postulaty czy aroganckie zachowanie Pana Prezesa.

Jotes w kwestii związkowej zgadzam się, co już napisałem. Jednak w sprawach z góry narzucanych przez państwo, PZW ma dwa wyjścia: 

- zgodzić się spełniając warunki przetargu aby członkowie mieli gdzie łowić, 

- nie zgodzić się i odpadać w przetargach nie spełniając ich warunków.

Tak odpadać jako niespełniający warunków a nie przegrywający.

Myślenie nie boli i każdy powinien dojść do wniosku, że w sprawach niezależnych od PZW celem nie powinno być nawet RZGW lecz KZGW. To tam zapadają kluczowe decyzje.

A taka akcja ma swój jak najbardziej uzasadniony cel jako impuls do działania dla stowarzyszenia w celu poprawy ustawy prawo wodne, o rybactwie śródlądowym, o żegludze śródlądowej, znanego rozporządzenia o przydługiej nazwie i kilku innych aby w końcu raz a dobrze je poprawić, wprowadzić definicje i wyeliminować wszelkie niejasności,  dwuznaczności i w końcu zacząć szanować prawa obywateli oraz własności. Prawo to nie koleżeńska umowa gdzie obaj wiedzą o czym mówią i nie ma miejsca na domysły a już na pewno nie na różne interpretacje.

A póki co mamy

i prokuratorski beton zamiast mózgu idący w zaparte.

JKarp, proponuję żebyś kolejną napisał Ty i osobiście przedyskutował postulaty z PZW.

Moja opinia jest niezmienna, za gospodarkę wodami na które płacimy co roku kilkaset milionów zł składek odpowiada zarząd PZW, który nas wędkarzy, nasze interesy i cele związku powinien realizować.

O i to jest przykład arogancji wobec JKarp, który stara się uświadomić tych, co nie wiedzą.

Kolejne zdanie potwierdza niewiedzę. Każdy Okręg to niezależna firma, podmiot prawny. W stowarzyszeniu są jedynie osoby ale za dzierżawę wód każdy Okręg sam odpowiada a ZG ma w tym względzie mniej niż nic do powiedzenia. Owszem, może rozliczać Zarządy Okręgów z nietrafnych działań lub zaniedbań ale pod względem prawnym każdy Okręg sam się rozlicza z fiskusem i sam płaci podatki dzierżawne.

ZG panuje nad lwią częścią składek członkowskich no ale przynależność jest dobrowolna i nikt nikogo siłą nie trzyma, więc pitolenie o setkach milionów  to kolejna głupota. Ze trzy może uzbierają ze składek ale co to jest przy rocznych kosztach utrzymania reprezentacji i infrastruktury. 

Ja nie jestem prawnikiem czy politykiem a składki płacę do kasy PZW i łowię na wodach PZW.

Dobrze że są mądrzejsi, lepiej doinformowani ludzie, pomożecie przy kolejnej petycji i demonstracji tak żeby wszystko było zorganizowane właściwie.

Pozdrowienia i udanej Majówki! 

Edited by Guest

Jotes w kwestii związkowej zgadzam się, co już napisałem. Jednak w sprawach z góry narzucanych przez państwo, PZW ma dwa wyjścia: 

1. Godzić się (w celu zdobycia tych wód), ale realizować ZOBOWIĄZANIA wynikające ze statutu i ustaw: O rybactwie Śr., O ochronie przyrody, O ochronie środowiska i dyrektyw unijnych (walczyć o swoje/nasze!),

2. Nie realizować statutowych zobowiązań, wyprowadzić sztandar i zamknąć swoją nieudolną działalność.

Myślenie nie boli, a jeśli głupia żabka, żuczek, czy inne żyjątko jest w stanie zatrzymać gigantyczne inwestycje państwowe (np Rospuda!), to ta bardzo długa już czerwona lista gatunków zagrożonych, tym bardziej mogłaby wymusić myślenie i konieczne zmiany. Trzeba tylko chcieć i ruszyć dupy ze stołków i zmusić do myślenia o rodzimej przyrodzie. Nie kto inny, tylko PZW zatrudnia ichtiologów (naukowców!) i to właśnie oni najlepiej powinni wiedzieć, jak katastrofalny jest stan naszych wód. A jest i nikt temu nie zaprzeczy! Tylko co, PZW nie doi kasy z odłowów sieciowych? Więc jest im tak wygodnie i kasa wpada. Gdyby im faktycznie zależało na naszych wodach, to już dawno powinni alarmować wszelkie organizacje proekologiczne i urzędy państwowe (a nawet unijne!), że należy zmienić podejście RZGW i zakazać "sieciowania", zmienić przepisy, wzmóc kontrole i zawalczać kłusownictwo. Godnie nas i nasz w końcu, wspólny interes reprezentować (wreszcie)!

Ale ponieważ tego nie robią, to moim zdaniem powinni dostać kopa w przysłowiową dupę, odebrać im wszystkie wody, przejąć całą zgromadzoną na ich kontach (PZW) kasę, ruchomości i nieruchomości i niech Wydz. Ochrony Środowiska zaczną tym zarządzać. A ci dopiero, będą podlegać wszelkim kontrolom, a nie jakiejś ustawie o stowarzyszeniach... 

Edited by Jotes

JKarp, proponuję żebyś kolejną napisał Ty i osobiście przedyskutował postulaty z PZW. Moja opinia jest niezmienna, za gospodarkę wodami na które płacimy co roku kilkaset milionów zł składek odpowiada zarząd PZW, który nas wędkarzy, nasze interesy i cele związku powinien realizować.

Wszyscy są mądrzy i narzekają na PZW na forach, facebooku i przy piwie a jak jest okazja żeby o wspólne cele zawalczyć to zjawia się 50 osób. I to jest nasza, wędkarzy porażka a nie petycja, postulaty czy aroganckie zachowanie Pana Prezesa.

Nie ma sprawy tylko podajcie tematy.

Problemem jest to, że PZW owszem odpowiada za wody ale RZGW raz na trzy lata otrzymuje od PZW niejako raport z prowadzenia " racjonalnej gospodarki rybackiej ". Próbowałem się dowiedzieć w ZO PZW Mazowsze ile ci rybacy rocznie odławiają ryb. Bo jak czytam o jakiś śmiesznych kilogramach to się zastanawiam o co tu chodzi - ktoś na zebraniu podaje, że rybacy z Zegrza odłowili w ciągu roku 20 kilo leszczy. Zapadła cisza a po chwili salwy śmiechów ponieważ ten sam ktoś podał, że średnio wędkarz złowił jak pamiętam 50 kilo leszczy. I tak ze wszsytkimi gatunkami ryb  B)

Darek K a pewnie go znasz już czetry lata czeka na odpowiedź na takie same pytanie o połowy rybaków. No ja tylko dwa lata czekam. Pytałem jak pamiętam o wyniki za 2014 rok. 

Wiesz ilu wędkarzy podpisało moją petycję o likwidację brygad rybackich z Zegrza - a 715 wędkarzy z tym, że 1/3 jak sadzę jest nie z okolic Warszawy. Podsunąłem pomysł pokazania petycji i co myślisz - cisza. Tak - nawet słowa o tym nie wspomniano. Przez trzy lata aż 715 wędkarzy... :(

http://www.petycjeonline.com/stop_legalnym_klusolom

Nie zrozum mnie źle - wiem, że się starliście, że chcesz dobrze ale trzeba czytać co inni mówią. A naprawdę mówiłęm co ja bym zmienił. Nie stosuję krytykanctwa. Naprawdę chętnie pomogę. A jak coś nie będę wiedział nie będzie to dla mnie ujmą się dopytać lub doczytać. 

Udanej majówki - ja ruszam na Uroczysko Karpiowe  :D

JK

1. Godzić się (w celu zdobycia tych wód), ale realizować ZOBOWIĄZANIA wynikające ze statutu i ustaw: O rybactwie Śr., O ochronie przyrody, O ochronie środowiska i dyrektyw unijnych (walczyć o swoje/nasze!),

2. Nie realizować statutowych zobowiązań, wyprowadzić sztandar i zamknąć swoją nieudolną działalność.

Myślenie nie boli, a jeśli głupia żabka, żuczek, czy inne żyjątko jest w stanie zatrzymać gigantyczne inwestycje państwowe (np Rospuda!), to ta bardzo długa już czerwona lista gatunków zagrożonych, tym bardziej mogłaby wymusić myślenie i konieczne zmiany. Trzeba tylko chcieć i ruszyć dupy ze stołków i zmusić do myślenia o rodzimej przyrodzie. Nie kto inny, tylko PZW zatrudnia ichtiologów (naukowców!) i to właśnie oni najlepiej powinni wiedzieć, jak katastrofalny jest stan naszych wód. A jest i nikt temu nie zaprzeczy! Tylko co, PZW nie doi kasy z odłowów sieciowych? Więc jest im tak wygodnie i kasa wpada. Gdyby im faktycznie zależało na naszych wodach, to już dawno powinni alarmować wszelkie organizacje proekologiczne i urzędy państwowe (a nawet unijne!), że należy zmienić podejście RZGW i zakazać "sieciowania", zmienić przepisy, wzmóc kontrole i zawalczać kłusownictwo. Godnie nas i nasz w końcu, wspólny interes reprezentować (wreszcie)!

Ale ponieważ tego nie robią, to moim zdaniem powinni dostać kopa w przysłowiową dupę, odebrać im wszystkie wody, przejąć całą zgromadzoną na ich kontach (PZW) kasę, ruchomości i nieruchomości i niech Wydz. Ochrony Środowiska zaczną tym zarządzać. A ci dopiero, będą podlegać wszelkim kontrolom, a nie jakiejś ustawie o stowarzyszeniach... 

Jarek to są pobożne życzenia oderwane od rzeczywistości. Na to potrzeba całkowitej zmiany kilku poważnych ustaw z ograniczeniem własności włącznie, a to już zalatuje poprzednim systemem. Jak sobie wyobrażasz przejęcie wód przez Wydź. Ochr. Środowiska? Ja wcale, gdzie przetargi i wolny rynek, gdzie prawo do własności, oj nie podoba mi się to.

Nic to najważniejsze, że PZW jest winne wszystkiemu a nie ci co ustalają prawo w tym kraju, co nie?

pomożecie przy kolejnej petycji i demonstracji tak żeby wszystko było zorganizowane właściwie.

Jestem współautorem Statutu i członkiem założycielem Klubu Wędkujących Internautów. Nie widzę problemu aby pomóc o ile ktokolwiek się do mnie zgłosi.

W demonstracji udziału brać nie będę, gdyż nie widzę jak do tej pory powodu. Nawet jako osoba solidaryzująca się z innymi powody przedstawione na materiale video nie są powodami do sprzeciwu o randze demonstracji.