pat8 Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 (edited) Podobno dobre są kołowrotki Mistrall Big fish kilku kolegów ma i są zadowoleni dużo żyłki się na nich mieści i w miarę solidne jak na tę cenę. Osobiście polecam kołowrotki Diwa Emblem używam ich i jestem bardzo zadowolony tyle że nie mają wolnego biegu ale można się nauczyć no i kosztują trochę więcej. Jeśli chodzi o kije to w fajnej cenie można kupić pelzer pro royal bardzo fajne paraboliki 2,75lb idealne. Edited February 23, 2012 by pat8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 2 lata temu kupiłem 2 kołowrotki Mistrall Big Fish po paru tygodniach w jednym z nich podczas dokręcania korbki ukręciła się śruba w obydwu non stop coś rzęzi i ocierają się szpule poza tym wolny bieg czasem się blokuje, na szczęście jednego się pozbyłem a z drugim się jeszcze męczę, ogólnie jeden wielki chłam nie polecam nikomu Link to comment Share on other sites More sharing options...
pat8 Posted February 24, 2012 Author Report Share Posted February 24, 2012 Osobiście bym tego nie kupił ale znajomy ma i łowi już trzy sezony ale może poprostu trafił na jakiś lepszy model. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 No ja się połaszczyłem na to dziadostwo i strasznie żałuje ale z czasem zmienię sobie na Okumy a te karpiówki Pelzer na prawdę fajne, oglądałem w necie i spodobały mi się Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 pozwoliłem sobie wydzielić część postów na temat kołowrotków karpiowych z dyskusji o kijach. Temat wart uwagi, zwłaszcza, że rynek zalewany jest tanimi młynkami i często, gęsto wędkarze gubią się w tym temacie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 Z doświadczenia już wiem ,że to co tanie nie musi być dobre. Zależy oczywiście do jakiej metody kupujemy kołowrotek, bo np: do matchówki czy bolonki nie kupimy kołowrotka za 500 czy 1000zł no ale co do kołowrotków na karpie które są bardzo silne i potrafią przetestować sprzęt to nie ma co oszczędzać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Shimano baitrunner? Na karpie musi by się chyba sprawdził, gdyż mocy to mu nie brakuje. Ja osobiście używałem tego do martwej rybki w UK i sprawdzał się znakomicie, a po sezonie i dużej liczbie holi zębatych(czytaj: porządnych obciążeniach) nie zaczął zgrzytać, rzęzić i wydawać dziwnych dźwięków. Według mnie maszynka godna polecenia, tylko cena też nie jest najniższa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Nom tanie nie są ale na pewno warte swojej ceny, kumpel ma 2 Super Baitrunnery i 1 tego z niższej półki takiego czarnego na 2 łożyskach (nie pamiętam nazwy) wszystkie naprawdę lux Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Baitrunnery - klasa sama w sobie marzy mi sie taki BBLC Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Fox Stratos na 16 łożyskach to jest bomba ale i cena jest bombowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 a ja mam tica scepter i nie planuję zmainy Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 a ja mam tica scepterpierwsze słyszę, u nas chyba ciężko dostępne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 28, 2012 Report Share Posted February 28, 2012 wpisz w google, a sie ukażą np. http://carpmix.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=605&category_id=63&option=com_virtuemart&Itemid=66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 28, 2012 Report Share Posted February 28, 2012 no całkiem całkiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 28, 2012 Report Share Posted February 28, 2012 Ale moim ulubionym jest DAM QUICK CBI 60. Mam go od 23 lat, nadal używam i z checią kupiłbym jeszcze jeden. Nie do zdarcia!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Woldi, nic nie stoi na przeszkodzie żeby sobie go kupić. Na tym portalu, tylko z różnych krajów, znajdziesz mnóstwo tego rodzaju sprzętu. Tak naprawdę teraz wybór do tej metody jest bardzo szeroki i duża ilość sprzętu spełni nasze oczekiwania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 widziałe,, ale juz po aukcji było może jeszcze gdzieś sie pojawi Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1133 Posted February 17, 2013 Report Share Posted February 17, 2013 Witam. Mam pytanie na temat kołowrotka "SHAKESPEARE CYPRY 4000 FS"Jest to kołowrotek karpiowy z wolną szpulą. Natychmiastowa blokada biegu wstecznego. Podwójna korba. System precyzyjnego nawijania żyłki. 5 łożysk ze stali nierdzewnej. Jego parametry:Ilość łożysk - 5 [ 4 + 1 oporowe] Przełożenie - 5,6:1 Pojemność szpuli [m/mm] - 230/0,27 Waga [g] - 496 Cena około 130 zł Czy warto go kupować? (chce z nim jeździć również na karpie jak i sumy).Jeśli macie jakieś inne propozycje kołowrotków lepszych od tego i w podobnej(lub tańszej) cenie to proszę pisać Zalezy mi na Waszych opiniach, bo jestem młodym wędkarzem i każda podpowiedź jest dobra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Jastrzębski Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Witam mam problem z sygnalizatorem bran w kołowrotku cormoran SL elbas 40 czy ktos moze mi wytłumaczyc jak go ustawic by sygnalizował wyciganie żyłki z góry dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 W znanym mi Robinsonie sygnalizator włączał się po załączeniu wolnego biegu. A może być tak, że już bateria padła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McGREGOR Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Bartek Jastrzębski kiedyś miałem sklep wędkarski i miałem kołowrotki Cormorana na stanie (niestety nie pamiętam modelu). Sygnalizatory w nich aktywuje ruch szpuli i działają już ciągle bez względu czy zyłka jest wyciągana, czy było to tylko szarpnięcie , nie działają jak klasyczne sygnalizatory.Pozdrawiam Jak mogę coś powiedzieć to sprawa z tymi tanimi kołowrotkami jest moim zdaniem beznadziejna. Wszystko robione w najgorszych chińskich fabrykach. Firma Jaxon kiedyś wypuściła POWER CARP, po 2 sezonach takie same kołowrotki pojawiły sie pod marką Robinsona. Siłowych zmagań nie wytrzymują, w bebechach jest kupe zmielomego złomu. Ale szczyt szczytów zdobył Robinson z wolnym biegiem model z przed 7 lat, gdzie po jednej nocy okazało się, że razem z rosa opadła z niego farba i leżała na trawie. Rada moja jest taka, jeżeli ktoś chce kupić mocny kołowrotek za tanie pieniądze to bez wolnego biegu .Prosta konstrukcja, mało trybów. Ale wybór należy do was. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Miałem kiedyś tego Cormorana i tak jak Docio napisał sygnalizacja działa po załączeniu wolnego biegu, a dokładnie przekręceniu tego pokrętła z tyłu Link to comment Share on other sites More sharing options...
marrio Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Witam Mam podobny problem, udało mi się nabyć kij: dragon HM62 Travel, 3,00m ; 40-80g. Od paru godzin przeglądam różne aukcje, opinie, itp. ale nie jestem w stanie sam dobrać kołowrotka. Używany będzie do połowu drapieżników (szczupak, węgorz, sum) Dla mnie ważne jest żeby kołowrotek posiadał wolny bieg, dobrze współgrał z kijem no i oczywiście był niezawodny na długie lata . Proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Zasdniczo szczupak i węgorz to wielkość 300/400. Sum za to 600/700. Trudno to pogodzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marrio Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 (edited) Zasdniczo szczupak i węgorz to wielkość 300/400. Sum za to 600/700. Trudno to pogodzić. mozę trochę przesadziłem z tym sumem, nie przewiduję sztuk powyżej 6-7 kg edycja1 może trochę więcej informacji: najwięcej dobrego słyszałem na temat shimano baitrunner, ale który wybrać? Jest wiele modeli, rozmiarów, symboli. trochę się w tym pogubiłem. Dobrze by było zmieścić się w 300zł. edycja2 nie chciałbym przesadzić z rozmiarem ponieważ kij jest dość lekki a nie był tani więc nie chce strzelić sobię w pięte kupując źle dobrany kołowrotek Edited March 31, 2013 by marrio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts