Jump to content

rodpod czy tripod ?

Roman12386
 Share

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar kupic rodpoda albo tripoda ale sam nie wiem co jest lepsze. Mój budżet to 230 zł na rodpoda lub tripoda. Może macie jakieś plusy i minusy na jednego i drugiego. Lepiej kupić używanego z lepszej firmy czy szukać czegoś nowego z gorszej firmy .

Moim zdaniem to nie tak. Nie ma lepsze-gorsze, trzeba zacząć od potrzeb i możliwości transportu a dopiero potem zastanawiać się, czy w miejscu połowu lepiej będzie sprawował się rodpod, czy też tripod.

Co do firm, to na pewno lepiej sięgnąć na półkę jakiejś znanej i uznanej firmy, niekoniecznie zagranicznej. Moim zdaniem nasz elektrostatyk niczym nie ustępuje dużym firmom zagranicznym i naprawdę wolę dać 5zł za podpórkę Elektrostatyka niż 3zł za no name, w której główka odpadnie już przy wbijaniu w grunt. A właśnie, samo mocowanie główki też jest istotne. Porządna dobra sztyca z porządną końcówką, a nie sklepaną rurką, i gniazdem na główkę a nie obsadzoną na stałe, daje możliwości wymiany samej główki a nie całej podpórki. W rodpodzie i tripodzie zasada jest taka sama. Stelarz ten sam a główki można zmieniać.

A co do zastosowania. Na pewno na forum znajdzie się kilku praktyków. Nie wiem jak z akcesoriami do sygnalizatorów innych niż elektroniczne piszczadełka dla tripoda. Tam niespecjalnie gdzie jest domontować dodatkowe wskaźniki ale mogę się mylić.

Dobrze by było jakby tutejsi karpiarze się odezwali. :)

Jak warunki pozwalają najlepiej użyj podpórek  :)

Za takie pieniądze nic nowego co by się nadawało nie kupisz. Używki pewnie by znalazł ale pody mają to do siebie, że mają zatrzaski. I te zatrzaski często najszybciej ulegają zużyciu eksploatacyjnemu. 

Akurat tu są podpórki z kwasówki gdzie komplet czterech jest droższy niż 230 zł  :P

Zgadzam się ze Zbyszkiem - Elektrostatyk to dobry wybór.

Do podpórek jak i podów wszelkiej maści trzeba dokupić tzw But Gripy czyli specjalne uchwyty na dolnik wedki - dolnik delkatnie się zakleszcza w uchwycie i żaden ryb raczej nie jest w stanie wyrwać Ci wędki do wody. Na tej fotce widać ten uchwyt. 

Wszelkiej maści sygnałki pasują do każdego typu podpórek - one mają specjalny gwint ( sygnałki ) pasujący do każdego rodzaju podpórek.

JK

post-220-0-12557500-1464720255.jpg

Edited by JKarp

A tu widać jeszcze lepiej But Gripp
JK

Ostatnio właśnie znajomy dorabiał mi 6 podpórek z pręta z nierdzewki z mosiężnym gwintem na sygnalizatory , bo te sklepowe to połamałem przypadkiem

Te na fotkach to polska firma Fil Precision Sytem - lepsze rozwiązania i lepiej wykonane niż Taski czy inne zagraniczne cuda :) Cała konstrukcja łącznie z gintami to kwasówka. Mam jeszcze w razie W Buz Bary i specjalne uchwyty do pomostów.
JK

post-220-0-98046700-1464721382.jpg

Teoretycznie tak - tym bardziej jak będziesz miał dobre But Gripy. Nie ma siły - coś musi ustąpić i może się zdarzyć, że pod zostanie wciągniety do wody. A jeśli pod stoi na czymś twardym tym bardziej predysponuje do tego, że może zostać wciągnięty do wody. Bo to, że kilka razy słyszałem o tym, że " panie ja tylko poszedł na chwilę w krzaki a tu wędkę zajumali " to nie żarty. Po prostu kij wyjechał do wody  :(

JK

To na to wychodzi, że zostanę przy tych moich podpórkach do wędek co mam nie będę inwestował w poda jak narazie, na poda przyjdzie jeszcze czas

I to jest dobra decyzja. Nigdy nie kupuj rzeczy najdroższych ( chyba, że Cię na to stać ) ale najtańszych nie kupuj tym bardziej.

JK