Mateusz Mielczarek Posted June 15, 2016 Report Share Posted June 15, 2016 Witam szanowne forum. Ostatnio byłem ze znajomym nad jeziorem i korzystając z okazji dał mi trochę połowić, spodobało mi się to hobby, więc przymieram się do zakupu pierwszej wędki. Dziś zauważyłem, że w ofercie biedronki od 20 czerwca będą wędki w dość przystępnej cenie bo 90 zl. Sądzę, że na początek taki sprzęt mi wystarczy. Są dwie wędki jedna do łowienia na gruncie z kołowrotkiem typu 50 FD o przełożeniu 5:1:1, a druga do łowienia na spławik z kołowrotkiem 40 FD o przełożeniu 5:1:1. Wiem, że nie będzie to sprzęt wysokiej jakości, ale mimo wszystko, czy te kołowrotki znacząco się różnią i czy warto kupić ten sprzęt czy może zakupić coś do 100 zl w wędkarskim sklepie? Dodatkowo jeszcze zapytam, ten sprzęt do połowu gruntowego można łatwo przerobić na spławikowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 16, 2016 Report Share Posted June 16, 2016 (edited) Wszelkiego rodzaju "zestawy" to z zasady "badziewie", którego nie warto dotykać, a jeśli na dodatek cały zestaw kosztuje 90.- PLN, to tym bardziej. Szkoda pieniędzy! Edited June 16, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted June 16, 2016 Report Share Posted June 16, 2016 Alexandrze, w wędziskach uważam Cię za specjalistę, ale podważę trochę Twoją wypowiedź. Kupiłem 2 lata temu wędkę teleskopową z biedronki (3,6m cw 100g), miała być do zabawy nad stawem, ale okazała się bardzo przydatna podczas łowienia na rzece. Wydawała mi się ciut za sztywna więc wymieniłem szczytówkę na cieńszą i pełną dzięki czemu doskonale spełnia rolę drgającej. Wędka ani razu nie zawiodła, nie spadają przelotki, nie składa się i hol ryby jest bardzo przyjemny. W tym roku nawet udało mi się na nią wyholować suma 4kg bez większych problemów. Niestety nie mam fotki bo nie robię ich gdy rybę wypuszczam. Jednak zgodzę się z Tobą że marketowe kołowrotki to kicha totalna, był w komplecie z wędziskiem i nie wytrzymał nawet 3 miesięcy, drugi kupiłem z lidla i po miesiącu podczas holowania szczupaka dosłownie odleciała mi korbka (wyleciał bolec), na szczęście zdążyłem naprawić do dokończyć holowanie a ryba w tym czasie spokojnie czekała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 16, 2016 Report Share Posted June 16, 2016 (edited) Adam, miałeś po prostu szczęście, trafiłeś na "perełkę" wśród krzemieni. Czasami tak się zdarza, ale ryzyko, przy tak niskiej cenie jest duże. Ja nie ryzykowałbym. Wolałbym kupić Arcadię (mój zięć bardzo sobie ją chwali) i do niej Carbo Maxx, wyjdzie niewiele drożej, ale na pewno lepiej niż któryś z tamtych zestawów. Tego typu "zestawy" są często kompletowane z przedmiotów niechodliwych i w tym jest ryzyko. Edited June 16, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 16, 2016 Report Share Posted June 16, 2016 Za ok 100zł możesz już kupić sprzęt firmowy, z gwarancją. Oczywiście nie będzie to żadna rewelacja ale na pewno lepszy niż badziewie z marketu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman12386 Posted June 16, 2016 Report Share Posted June 16, 2016 (edited) Edited June 16, 2016 by Roman12386 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Mielczarek Posted June 16, 2016 Author Report Share Posted June 16, 2016 Przeczytałem wasze wypowiedzi i pójdę za waszymi radami, zamiast sprzętu z biedronki skocze do wędkarskiego i skompletuje coś sam. Jeśli będzie dostępna ta Arcadia i Carbo Maxx to zakupie. Dziękuję bardzo za pomoc i udanych połowów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Zarówno Arcadia, jak i Carbomaxx są dostępne pod tymi linkami, więc nie masz na co czekać. Taniej raczej nie kupisz, chyba że na Allegro ktoś się będzie pozbywał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 (edited) A ja proponuję kołowrotek Mistrall AVAS 3000 i do tego wędka Konger Roder Telespin 3m. Zmieścisz się w 100zł a na tym zestawie spokojnie i bez awarii nauczysz się łowić. Jak byś był zainteresowany to zapraszam na priv. Edited June 17, 2016 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Zbyszku, ale Mateusz poszukuje zestawu pod spławik, albo grunt, takie przynajmniej informacje można wysnuć z Jego pierwszego postu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 (edited) Ale ten Konger Roder to tanie uniwersalne wędzisko, kolega zarówno postawi zestaw na grunt jak i pospininguje w razie potrzeby. Można tego kongera wziąć nieco dłuższego ewentualnie, cena nie wiele się zmieni. Ale wędka którą zaproponowałeś jak najbardziej OK tylko już poza budżetem Edited June 17, 2016 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Myślę, że w budżecie 100 zł, są małe szanse, żeby zmieściło się coś sensownego, choć trochę lepszego od "bazarówki", ale ja się przy swoim nie upieram, jeśli jesteś w stanie zaproponować Mateuszowi zestaw w tych granicach, to pozostawmy Jemu wybór. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted June 22, 2016 Report Share Posted June 22, 2016 Byłem, obejrzałem osobiście ten sprzęt z biedronki i powiem tak że wędziska są dokładnie takie same jak zakupiłem 2 lata temu z dwoma różnicami: pierwsza taka że wtedy była w identycznym pokrowcu, ale wraz z pudełeczkiem z akcesoriami, niby pierdoła, ale już zestaw jest okrojony, a druga to że dwa lata temu ten zestaw kosztował o ile pamiętam 49zł więc było warto - teraz kosztuje 79 więc raczej bym się długo zastanowił żeby ją kupić. Do tego są już niby dwa wędziska do wyboru - grunt CW 100g i spławik CW 40-80. Więc na razie co kupiłem to świetliki 20 paczek po 2szt, choć cena też nie powalała bo w lidlu kiedyś było sporo taniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts