Jump to content

Recommended Posts

Witajcie,

Zastanawiam się nad kupnem nowego kołowrotka. Jestem początkującym spinningistą. Posiadam kij Konger Tiger Cross Maxx 2,7 i obecnie używam kołowrotka Dragon Elite Pro RD30. Ale zastanawiam się nad kręciołem z przednim hamulcem. Ale mam ograniczony budżet i szukam czegoś niedrogiego do 100-150 zł. I czy w ogóle jest sens wymieniać w tym momencie kiedy się dopiero uczę?

Tani i jak na razie niezawodny po trzech latach użytkowania, kołowrotek Cormoran iCOR 6PiF 3000. Świetnie współpracuje ze spinem 270/5-20g. Stosuję na nim żyłki 0,18 i 0,22mm. Równo nawija żyłkę, hamulec działa płynnie. Przy zastosowaniu do mocniejszego spina, można spokojnie nawinąć żyłkę 0,25mm, a nawet 0,30mm, co zresztą przewiduje producent w opisie na szpuli. Kołowrotek kupiony w Niemczech za marne 24 euro. W Polsce można go kupić coś około stówki. Dokładnie ten kołowrotek jest w moim avatarze, tyle tylko że akurat jest założona zapasowa szpula grafitowa. Lepiej prezentuje się z metalową szpulą ze "złotymi" wstawkami.

Edited by Ozet

Witajcie,

Zastanawiam się nad kupnem nowego kołowrotka. Jestem początkującym spinningistą. Posiadam kij Konger Tiger Cross Maxx 2,7 i obecnie używam kołowrotka Dragon Elite Pro RD30. Ale zastanawiam się nad kręciołem z przednim hamulcem. Ale mam ograniczony budżet i szukam czegoś niedrogiego do 100-150 zł. I czy w ogóle jest sens wymieniać w tym momencie kiedy się dopiero uczę?

Majke(L), przyjrzyj się bardzo dobrze propozycji Zbyszka. Ewentualnie jeśli jesteś zadowolony z z Dragona Elite Pro Rd30 z tylnym hamulcem to, może zastanów się nad takim samy tylko, że z przednim?

I czy w ogóle jest sens wymieniać w tym momencie kiedy się dopiero uczę?

Po co? Zepsuł Ci się ten, na którym się uczysz rzemiosła? Jeśli jest w pełni sprawny, to chyba lepiej pomyśleć o przyponach wolframowych, przynętach, ew. plecionce lub innych akcesoriach. Kup sobie to, czego masz braki i czego będziesz na początku tracił najwięcej. ;)

Edited by Jotes

Po co? Zepsuł Ci się ten, na którym się uczysz rzemiosła? Jeśli jest w pełni sprawny, to chyba lepiej pomyśleć o przyponach wolframowych, przynętach, ew. plecionce lub innych akcesoriach. Kup sobie to, czego masz braki i czego będziesz na początku tracił najwięcej. ;)

Jak się nie zepsuł to będzie najsensowniejsza rada :)

Działa ale słyszałem, że kołowrotki z tylnym hamulcem są gorsze. Początki były trudne i było dużo strat. Ale ostatnio jest lepiej. Tylko na efekty czekam. Narazie małe garbusy. Ale zacząłem polowanie na szczupaka :) no i fakt muszę kupić plecionkę. Zastanawiałem się nad mistrall shiro 0,15. Obecnie używam żyłki Dragon HM80 0,22. Jeśli chodzi o przypony to używam 15 cm. Czy to nie za krótkie?

Działa ale słyszałem, że kołowrotki z tylnym hamulcem są gorsze.

Mają tylko ciut trudniejszy dostęp do pokrętła hamulca, bo z tyłu. Ale hamulec też jest precyzyjny, wielotarczowy i działa poprawnie. Wystarczy go odpowiednio wyregulować i wyrobić sobie odruch, gdzie go szukać podczas holu i w którą stronę regulować. Tu nie ma lipy! Lipa jest, jak kupisz kołowrotek, który nawija żyłkę na pokrętło hamulca przedniego, a takie się zdarzają. Wtedy dopiero jest masakra. 

15 cm za krótkie, minimum 35 cm!

Działa ale słyszałem, że kołowrotki z tylnym hamulcem są gorsze. Początki były trudne i było dużo strat. Ale ostatnio jest lepiej. Tylko na efekty czekam. Narazie małe garbusy. Ale zacząłem polowanie na szczupaka :) no i fakt muszę kupić plecionkę. Zastanawiałem się nad mistrall shiro 0,15. Obecnie używam żyłki Dragon HM80 0,22. Jeśli chodzi o przypony to używam 15 cm. Czy to nie za krótkie?

Odpuść sobie MISTRALL-a. Niczego gorszego nie kupisz.

Jeśli chcesz budżetową, pomyśl o model Z24G-010.

Nota bene, po co Ci plecionka, jeśli masz dobrą żyłkę? Szczupaki powyżej 5kg w naszych rzekach to rzadkość. Zostaw tę 22-kę DRAGON-a i jak radzi Jotes kup długie przypony.

Edited by Alexspin

Czytałem trochę o plecionkach i każda ma pozytywne i negatywne opinie. Zdecydowałem się na tą bo dużo ludzi ją chwali jak na tą półkę cenową. Żyłkę zostawiam ale na druga szpulę chciałem plecionkę nawinąć żeby mieć jakieś porównanie do żyłki.