Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze kija i kolowrotka dla poczatkujacego

KhalDrogo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po paru wyjazdach na spining ze szwagrem czas na moj pierwszy sprzet (chyba zlapalem bakcyla :D).Dopiero zaczynam swoja przygode ze spiningiem przeczytalem juz sporo tematow ale mam do was prosbe o dobranie optymalnego sprzetu dla mnie do polowu glownie z brzegu na rzekach lub gdzies na jeziorku,wiekszym stawie.Zdecydowalem sie na wedzisko 2.70 cw 5-20 mysle ze wystarczy max 25 nie mam swoich typow co do sprzetu z tym zwracam sie z prosba do was :) Moj budzet na kij i kolowrotek to 300zl +-50zl kosztem czegos lepszego jesli taka okazja sie trafi z gory dziekuje i pozdrawiam :)

Nie nastawiam sie typowo pod jeden gatunek chce ciagnac wszystko co siadzie :D

No to nie masz nad czym się zastanawiać, skorzystaj z moich rekomendacji, póki jest promocja cenowa. Jestem pewien, że nie pożałujesz. :)

Edytowane przez Alexspin

A ja proponuję CUPIDO RAZOR MEDIUM SPIN - dość mocny i bardzo czuły kij z wklejoną szczytówką i kołowrotek BANAX KARIS 2000 na 10 łożyskach - delikatnie mówiąc, bardzo udana kopia Ryobi Zaubera.

Tym kijem wyczujesz branie nawet małego okonia a zestaw spokojnie poradzi sobie z holem większej ryby.

post-3650-0-93517600-1471328497.jpg

post-3650-0-94802200-1471328580.jpg

Uważam, że dla początkującego, "wklejanka" jest mało odpowiednia. To już specjalistyczny sprzęt. Rozpocznij od tradycyjnego spinningu, potrenuj, naucz się czytać wodę i odnajdywać ryby. "Wklejanka" nie złowi za Ciebie i moim zdaniem wcale nie ułatwi wejścia w spinning.

Mam dwa wędziska z wklejanymi szczytówkami 300cm/1-10g i 275cm/1-7g, lubię czasem pobawić się paprochami i smużakami, zwłaszcza wiosną na wzdręgi i okonki (nie okonie, tylko okonki), ale moim ulubionym wędziskiem jest tradycyjny lekki kijek. Ostatnio stała się nim SHIMANO Catana 270cm/3-14g i tradycyjna zabawa przynętami (wirówki, wahadłówki, woblery) od 2 do 20g.

Zaznaczam, że to moje subiektywne odczucia - każdy ma swoich znajomych... ;)

Edytowane przez Alexspin