Jump to content

Twistery Mikado 3,8 cm

stawny
 Share

Recommended Posts

Witajcie, piszę bo potrzebuje porady. Jak mam łowić na 3,8 cm twistera? Gumka jest strasznie mała w porównaniu do 5 cm. Wiem, że trzeba główkę mikro nr. 6 mieć do paproszka, ale czy tak małą gumkę bez uszkodzenia nabije na te mikro główki - tak samo jak przy większym twiście? Dodatkowo po zakupie główek 2 i 3 gr., takie potrzebuje na mój zbiornik jak daleko można np. takim paprochem rzucić od brzegu? Jakieś sensowne ryby wyjmę, czy tylko ledwo wymiarowe? Chciałem polować na okonia, a to takie małe jak diabli jest, a na boczny trok nie chcę łowić. Ktoś łowi z mikro główką koledzy ?

post-318-0-07571800-1481556998.jpg

post-318-0-14449000-1481557025.jpg

Edited by stawny

Ja do zbrojenia paproszków stosuję mikro - jigi Mustad i Jaxon. Nie mają kołnierzy u nasady główki, więc nie rozrywają korpusów małych gumek. Takie mini przynęty mają małą masę własną, więc nie ma obaw że będą się zsuwać z haka. (Ale jak masz takie obawy, to możesz przykleić tzw. Kropelką.) Możesz kupić tego typu główki z hakami różnej wielkości i gramaturą od 1g do 6g. Na takie niewielkie haczyki możesz wyholować rekordowe okonie, jak również kilku kilogramowe szczupaki i sandacze. Czego Tobie (i sobie) życzę. ;):)

post-3476-0-79286200-1481561999.jpg

Ozet, a jaki rozmiar do twista 3,8 tego cudeńka ? Czy ta 6 hak czy 4 mikro jak uważasz ? Może obydwa rozmiary lepiej kupić? Jaxon dużo tańsze ma spr. w Internecie. Jak daleko takim paprochem na główce rzucisz? Przy takich maluchach to 0,16 bo 0,18 to przesada ? Koniec pytań :)

Jak poskutkują zacznę bawić się z mikro twistami i kopytkami :)

Edited by wind

Ja do takich twisterków jak Twoje, stosuję główki z haczykami nr. 2-4. Ale czasem zakładam główki z haczykiem nr.6, szczególnie wtedy gdy okonie jakby od niechcenia zasysają wolno wleczoną przynętę. Główką 4-5g, przy żyłce 0,16mm, śmigniesz te 40m, ale wiele zależy od wędki i wiatru (jego siły i kierunku). Na wodach stojących stosuję żyłkę 0,16mm, ale gdy szukam okoni w Warcie to 0,18mm.

Jeżeli szczególnie zależy Ci na rzutach na duże odległości, to sięgnij po boczny trok i porady Jotesa, który jest w kwestii BT niekwestionowanym autorytetem. :)

Wiesz z moim lekkim spinem 2.25 2-12 g bocznego nie widzę jakoś. Chyba, że kij 5-25 2.70 to prędzej. Zależy mi na możliwości wymiany przynęt, z twistera na woblera, obrotówkę. Chcę też ograniczyć ilości sprzętu do minimum. Jeden kij, podbierak, chlebak z przynętami. Dlatego zostanę w temacie główki i haka. Zamierzam mieć 0,18 żyłę, mniej stracę na zaczepach na początku twisterów. Chcę rzucać max 20 m od brzegu. Chcę też mieć początkowo max 6 podstawowych kolorów paproszków. Trzy kolory już mam jeszcze trzy zieleń, czerwień i fiolet wszystkie z brokatem. Dziękuję za Twoje uwagi skorzystam z nich przy kupnie główek.

Edited by stawny

Wiesz z moim lekkim spinem 2.25 2-12 g bocznego nie widzę jakoś

Dlaczego? Przecież to idealny kij do zboka. Nie chodzi o namawianie. Tylko nie rozumiem tej argumentacji. 5-25 to już ciężka artyleria. Której ja nie widzę do bocznego na wodach stojących.

Mówisz idealny? a ja myślałem, że 2.70 to minimum długość na trok, a nie moje 2.25. Teraz to mnie zaciekawiłeś! Potrzebuje więc tylko haki na troka i pałeczki. Numerację haków znam 4 6 8 - mikado ma tanie po 10 szt. A ciężarki to gorsze. Pudełkojuż mam na te paprochy 5x8 cm. Zasadę łowienia na troka znam, z "szarpakowania" rosówkami na falochronie z gruntu. Prawie to samo tylko na jeden hak a nie na dwa.

post-318-0-09000600-1481570470.jpg

Edited by stawny

Mówisz idealny? a ja myślałem, że 2.70 to minimum długość na trok, a nie moje 2.25. Teraz to mnie zaciekawiłeś! Potrzebuje więc tylko haki na troka i pałeczki. Numerację haków znam 4 6 8 - mikado ma tanie po 10 szt. A ciężarki to gorsze. Zasadę łowienia na troka znam, z "szarpakowania" rosówkami na falochronie z gruntu. Prawie to samo tylko na jeden hak a nie na dwa.

Ja mam 2,7, chyba 3-13. I niestety z brzegu ta długość często przeszkadza. Szczególnie tam, gdzie rosną drzewa. Zaraz przyjdzie Jarek i mnie zruga, że durnoty wypisuję. ;)

Edited by quartz

Wiesz z moim lekkim spinem 2.25 2-12 g bocznego nie widzę jakoś.

Mój "flagowy" kijek do bocznego troka, to w tej chwili 2,20 m i do 10 g, ale już od nowego sezonu będzie to 2,20 m i do 7-8 g wyrzutu. Najcięższy kijek do troka mam 3-18 g, ale stosuję go tylko na szczupaka i sandacza. Te pałeczki tyrolskie, to jeden wielki szajs. Ja stosuję wydłużoną łezkę - o wiele dłuższe rzuty, nie koziołkuje w locie jak pałeczka i mniejsze straty ponoszę. ;)

To mnie zdziwiliście, bo "" znawcy bocznego np. Taki Lucio łowca z kanału youtube mówi o 270 długości, a gazety dodatkowo wędkarskie, to by 270 potwierdzały.

Edited by stawny

2.70 na boczny z małym wyrzutem to tak. Mój kijek za krótki, bo jak masz 2.25 a zrobisz metrowy trok np. To 1.25 zostaje brakuje tych 45 cm jeszcze a były by potrzebne dla lepszego rzutu. Tak mniemam, a może i nie?

Ale kto Ci powiedział, że trok ma mieć aż metr? Albo najlepiej opisz jak Ty byś to wiązał.

2.70 na boczny z małym wyrzutem to tak. Mój kijek za krótki, bo jak masz 2.25 a zrobisz metrowy trok np. To 1.25 zostaje brakuje tych 45 cm jeszcze a były by potrzebne dla lepszego rzutu. Tak mniemam, a może i nie?

Ja do kijka 2,20 (zresztą do każdego!) robię trok długości 1,20 m i świetnie sobie radzę. Ale, jak to mawiali starożytni rosjanie - "złej baletnicy...". ;)

Wiążę pętle i przecinam ją 3/4 albo 1,3 teraz nie pamiętam. Długi wąs na haczyk, a krótki na obciążenie. Pfuuu, ale ok. jak przy 2.25 da rade boczny, to spróbuję.

Tylko haczyki kupie do troka jakieś dla początkujących hiiiii

Edited by wind

Ok. Wiadomo quartz , a i tak boczny to kiler na okonia. Mam pomysł: Zrobię boczny trok z główką i upiekę dwie pieczenie na ogniu (żart)! Kupie Jotes kupie. Mikado też ma jak by co :)

Czerwone Kamatsu nr 6... ;)

One mają oczko, czy łopatkę bo na foto tego nie stwierdzam na fish24.pl

Znacie gościa o pseudonimie dziadek? Prowadzi bloga i tam łowi na paprochy: Dariusz Ciechański chyba.

Edited by wind

One mają oczko, czy łopatkę

Czy podejrzewasz mnie o polecanie komuś jakichś idiotyzmów, bez pojmowania tematu? Pytałeś o tanie haczyki do bocznego troka, ja poleciłem Ci takie, których używam awaryjnie (ale b. dobrze sprawdzone w boju!), gdyby mi brakło Gamakatsu lub Mustadów (a różnie to bywa nad wodą).