jump0ncash Napisano 25 Marca 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 (edytowane) Witam, Mam dwa stawy, w jednym kilka szczupaków w drugim setki karasi, do dziś myślałem że tylko karasi bo oto co co dziś złapałem na podrywkę. Na drugim zdjęciu w garnku widzicie małą karaskę którą ta ryba wypluła po 2 godzinach od złapania... Znaczy się drapieżnik.... Mam pewnego typa co do tej ryby ale nie chcę podpowiadać, kiedyś takie coś łapałem, ale nie tej wielkości... Może mi ktoś napisać co to za ryba?? Edytowane 26 Marca 2017 przez jump0ncash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 25 Marca 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Bass. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 26 Marca 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Kolejna inwazyjna rybka "importowana" od naszego nowego Wielkiego Brata. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jump0ncash Napisano 26 Marca 2017 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Ten bass ogon ma troche inny, a może to trawianka https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Trawianka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 26 Marca 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 To też możliwe, ale niestety nie pokazałeś wszystkiego na zdjęciu, a każdy detal jest ważny dla prawidłowego rozpoznania. Zwłaszcza przy takim podobieństwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 26 Marca 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) W rozróżnieniu pomógłby układ i kształt płetw grzbietowych i ogonowej, które różnią się dość znacznie: bass trawianka Edytowane 26 Marca 2017 przez Alexspin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 26 Marca 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Można też policzyć ilość promieni w pletwie grzbietowej albo ilość łusek na linii nabocznej. Bardzo istotne cechy stosowane do określania gatunku. Moim zdaniem warto czytać o rybach (i nie tylko), o tym jak odróżnić poszczególne gatunki, jakie mają środowisko życia i zwyczaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi