quest001 Napisano 11 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 11 Lipca 2017 witam byłem dziś na rybach nad wisłoką łowiłem z gruntu na białego robaka i złowiłem taką rybę i nie wiem co to za ryba a miała co koło 30cm długości
zwykły michał Napisano 11 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 11 Lipca 2017 Ryba ze zdjęcia ma otwór gębowy przystosowany do żerowania przy dnie. Z całą pewnością klenie żerują w innych partiach wody. Gorąco polecam lekturę czegokolwiek o biologii ryb, wikipedia będzie dobra na początek. Dla mnie wygląda jak świnka. 1
ArturOOO Napisano 11 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 11 Lipca 2017 a jakiego koloru była płetwa dolna ??? panie biologu 1
zwykły michał Napisano 12 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 12 Lipca 2017 Napiszę Ci to samo jeszcze raz. Poczytaj sobie zanim zaczniesz pouczać innych, oglądaj zdjęcia i wyciągaj wnioski. Dowiesz się jakie ryby mają płetwy. W jaki sposób oznacza się gatunki zwierząt (ryba to zwierze). Kolejny raz pokazujesz że masz jeszcze bardzo dużo do odkrycia. Powodzenia 1
Docio Napisano 12 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 12 Lipca 2017 To ja z innej beczki. Z oficjalnych dokumentów IRŚ wynika iż jedynie ok 12% populacji ryb karpiowatych żyjących w naszych wodach jest czysta genetycznie. Kolor płetw, tęczówki a nawet ogólna budowa nie może już być wyznacznikiem gatunkowym. Ostatnim elementem do szybkiego rozpoznania pozostała ilość łusek w linii bocznej. Niektóre bastardy, gdyż tak nazywają te mieszanki ichtiologowie, zajmują całe akweny lub ich większość. Od lat znane są tzw "krasnopiórki", które są swoistą mieszanką płoci, wzdręgi i karasia. Rybki piękne, kolorowe, waleczne ale nie ujęte gatunkowo. Podobnie jest wśród pstrągów, gdzie od dekady ichtiologowie na próżno próbują schwytać czystego gatunkowo pstrąga żródlanego. Wszystkie łowione są w mniejszym lub większym stopniu powiązane z pstrągiem tęczowym. Wracając jednak do aktualnego problemu nie sposób określić w pełni co kolega trzyma w rękach. Pisałem o tym w innym poście, sposób prezentacji jest kluczowy i w tej chwili mogę jedynie zgodzić się z Michałem. To wygląda jak świnka i w żaden sposób nie wygląda jak kleń. 1
quest001 Napisano 12 Lipca 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 12 Lipca 2017 Właśnie wiem przepraszam za to że dałem tak słabe zdjęcie ale gdy chciałem zrobić inne to kuzyn w tym czasie wypuścił już ją do wody 2
zwykły michał Napisano 12 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 12 Lipca 2017 Jeśli kogoś interesuje co złowił a ma wątpliwości warto policzyć ilość łusek w linii nabocznej, promieni w pletwach, zrobić zdjęcie głowy w dużym zbliżeniu z widocznym otworem gebowym i pokrywami skrzelowymi. Taka ilość informacji powinna wystarczyć do identyfikacji. Wszystkie informacje można znaleźć w internecie. Jeśli czegoś brakuje mogę sprawdzić w domowej bibliotece. Zdaje sobie sprawę z tego że to tylko dla pasjonatów głodnych wiedzy. Może komuś się przyda. 1
Docio Napisano 13 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 2017 16 godzin temu, quest001 napisał: Właśnie wiem przepraszam za to że dałem tak słabe zdjęcie ale gdy chciałem zrobić inne to kuzyn w tym czasie wypuścił już ją do wody Skoro nie zamierzaliście jej zabierać to bardzo słusznie zrobił. Już lubię kuzyna. 1
quest001 Napisano 13 Lipca 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 2017 Wie Pan ja z kuzynem wypuszczamy 99,9% ryb które złowimy naprawdę żadko zabieramy ryby do domu bo dla mnie liczy się relaks i te emocje przy holowaniu ryby bo ja tam wolę mieć rybę na zdjęciu niż ma patelni ☺️ 2
Alexspin Napisano 22 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 22 Lipca 2017 Dnia 13.07.2017 o 08:06, quest001 napisał: Wie Pan ja z kuzynem wypuszczamy 99,9% ryb które złowimy naprawdę rzadko zabieramy ryby do domu bo dla mnie liczy się relaks i te emocje przy holowaniu ryby bo ja tam wolę mieć rybę na zdjęciu niż ma patelni ☺️ 1
Rekomendowane odpowiedzi