MłodyKarp1993 Napisano 16 Września 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Witam Serdecznie Nazywam się Dawid i od 2 miesięcy zaczynam jak rybka przynętę skubać temat "Wędkarstwo" Interesuje mnie konkretna ryba którą jest Karp Pytanie do Doświadczonych Wędkarzy. Na sprzęt mam odłożone 6,5 tys złotych. Zaczynam od zera wiec nie mam nic. Chciałbym kupić 2 wędki, Namiot dobrej jakości, fotel oraz łózko- rzeczy potrzebne na zasiadki. Pytanie Moje brzmi: Jakie Wędki oraz kołowrotki Polecacie do 400zł? Może być wolny bieg w kołowrotkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JKarp Napisano 18 Września 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Kołowrotki i wędki ... Zacznij od porządnego podbieraka i maty. Jak już kupisz matę i podbierak pogadamy o wędkach i całej reszcie. Stary JKarp ;-) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyKarp1993 Napisano 18 Września 2017 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Panie JKarp Posiadam już podbierak i mate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungu Napisano 19 Września 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Dnia 16.09.2017 o 15:06, MłodyKarp1993 napisał: Zaczynam od zera wiec nie mam nic 10 godzin temu, MłodyKarp1993 napisał: Posiadam już podbierak i mate Trochę namieszałeś wypowiedziami ale pomijając to. Osobiście uważam że wędziska nie mają takiego znaczenia jak dobór kołowrotka, pewnie najlepszą opcją była by długość 3,6m o CW 30-60g, czy teleskop czy 2-3 składowa raczej nie ma znaczenia bo wędzisko nie pokazuje brań tylko sygnalizatory. Kup wędzisko do 150zł, a resztę przeznacz na dobry kołowrotek z wolnym biegiem i niezawodnym hamulcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyKarp1993 Napisano 19 Września 2017 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Jungu owszem dnia 16.09.2017 nie miałem nic Chwile potem zakupiłem swój podbierak i mate Jeżeli kupie wedke za 150 zl ktora bedzie miala powiedzmy wytrzymałość mniejsza niz kołowrotek to moze sie to zle skończyć po 2 Miski na ktore mam zamiar polowac maja więcej niz 2 kg a wedke za 150 zl juz miałem i połamała sie gdy tylko ryba znacznie większa siadła na zestawie. Mimo tego ze od 2 miesięcy podchodzę do tematu Wędkarstwa to wiem ze za 150 zl nie mozna dostac dobrego kija na tak duze karpie jakie sa w stawach gdzie chce wędkować. Czekam na dalsze porady bardziej praktyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungu Napisano 19 Września 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Wędka może się złamać nawet na rybie kilku kilowej, jeśli masz źle ustawiony hamulec kołowrotka , odpowiednio wytrzymałą żyłkę/plecionkę to i wędka za parę tyś zł nic nie da. Ja na wędce 30-80g zwykłej Jaxona za ok 100pln holuję sumy ponad 5kg na rzece i nie mam obaw że zaraz wędzisko nie wytrzyma. Uwierz mi że pakowanie kasy w sprzęt bez wystarczającej wiedzy i umiejętności nie da Ci 100% sukcesu. Ludzie kilkanaście/kilkadziesiąt lat temu łowili karpie czy sumy po 30kg na zwykłych kijach bambusowych, a teraz wszyscy myślą że jak kupią sprzęt za kilka tysi to będzie łowił za nich. Łowienie wiąże się z wypoczynkiem nad wodą, a łowienie karpi tym bardziej bo często tak bywa że kilka zasiadek pod rząd nie da Ci upragnionej ryby. Zainwestuj też w dobrą lodówkę turystyczną, kuchenkę, pokrowce, sprzęt do wywózki/nęcenia, sondę bo bez niej czasem wytypowanie odpowiedniej miejscówki jest bardzo trudne, bardzo ważną sprawą jest też dobra latarka, namiot, ubranie termo aktywne itp. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyKarp1993 Napisano 19 Września 2017 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Jungu o właśnie kołowrotek i Hamulec. To jak go dobrze ustawić zeby wedka nie została złamana? Masz sprawdzone metody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 19 Września 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Złóż zestaw i zaczep żyłkę o coś ciężkiego. Dokręć hamulec i napinaj wędkę tak jak byś ciągnął rybę, obserwuj jak zachowuje się wędka i hamulec ustaw tak żeby oddawał żyłkę kiedy wędka będzie porządnie napięta. Dokrecony zbyt mocno uszkodzi wędkę. Potrenuj na sucho i powinno pomóc. Reszta to praktyka nad wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi