Jump to content

Spinning Szczupaki/Sandacze

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam łowić szczupaki do 60.70cm. U mnie nie ma dużych ryb.

Poszukuje wędki która właśnie poradzi sobie ze szczupakami do 70cm. Myślałem nad zakupem Mikado Inazuma Flash Perch ale nie wiem czy będzie się ona nadawała, ponieważ jest dedykowana do połowu okoni i ma wklejaną szczytówkę. Na stawie na którym będę łowił występują także sandacze, więc muszę liczyć się z tym, że wędka sobie z nimi poradzi. Budżet na wędkę to 200zł.

Proszę o pomoc w wyborze sprzętu.

Pozdrawiam !

3 godziny temu, mvjkel_2689 napisał:

Okej. Czyli Mikado Inazumy 19g nie opłaca się?

18*

Opłaca się bo jest naprawdę dobrym kijem szczupakowym. Na okonie jest za sztywna, a złowiłem na nią już kilkanaście szczupaków i kilka sandaczy. Branie okonia czuć jeśli ma on powyżej 30cm. Delikatnych skubnięć niestety już nie. Poza tym jest lekka i ma krótki dolnik.

Ferox poradzi sobie z każdą z tych rybek. Z mojego doświadczenia jest to wędzisko, które zasługuje na miano "uniwersalnego". Jeśli ktoś chce ograniczyć swój arsenał do jednego wędziska, to Ferox będzie najlepszym wyborem.

Wczoraj wieczorkiem spinningowałem Inazumą gnomem 2 i jak mi coś ok 20.45 przywaliło w blachę przy opadzie to jak by mnie prąd trzasnął - czułem branie od łokcia do ramienia. Niestety zacięcie spóźnione,  to pewnie sandaczysko.

7 godzin temu, jungu napisał:

Wczoraj wieczorkiem spinningowałem Inazumą gnomem 2 i jak mi coś ok 20.45 przywaliło w blachę przy opadzie to jak by mnie prąd trzasnął - czułem branie od łokcia do ramienia. Niestety zacięcie spóźnione,  to pewnie sandaczysko.

Okej. Ale jeśli chce łowić Cannibalami 10cm które maja 9g i na 3-metrową wodę dam glówke 7g to nie będzie kłopotów? Wiem, że jest opisano do 18g. Ale mam obawy. Widzę na filmikach, że jest wędką ze sporym zapasem mocy.

Teraz, mvjkel_2689 napisał:

Okej. Ale jeśli chce łowić Cannibalami 10cm które maja 9g i na 3-metrową wodę dam glówke 7g to nie będzie kłopotów? Wiem, że jest opisano do 18g. Ale mam obawy. Widzę na filmikach, że jest wędką ze sporym zapasem mocy. Mam po prostu obawy o wklejaną szczytówkę.

Ja zakładam główki do 15g przy 10cm gumie i jest ok. Jakoś nie czuję aby wędzisko pracowało na granicy wytrzymałości. Gorzej już jak założę główkę 12g do gumy 17cm wtedy nie macham z pełną mocą bo czuję że przy wyrzutach już występuje silne ugięcie.