szymonxx Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Witam Panowie, w czerwcowy długi weekend planuję dłuższy wypad. Mam zamiar spróbować łowić na ochotkę, lecz wcześniej tego nie robiłem. Problem polega na tym, że nie mam najmniejszego pojęcia jak się z nią obchodzić. Jak ją przechowywać itp. Drugi problem jest taki, że w poniedziałek przed weekendem wyjeżdżam na 3 dni, więc nie będę miał możliwości kupienia jej przed samym wyjazdem. Kupić mogę ją w ten czwartek i tu pytanie: W jaki sposób przechować ją do następnego tygodnia, żeby była w dobrej kondycji? Wszystkie rady cenne. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Do lodówki z tymi małymi śmiesznymi robaczkami Włóż na półkę, gdzie nikt nie zobaczy i nie będzie się darł, że to robaki. I nikt nie będzie nimi rzucał. W lodówce dobrze jak będzie +2-+4, przetrwają spokojnie sobie. U mnie tak radzą sobie spokojnie ponad tydzień, jeśli są świeże podczas zakupu. Co do trzymania na łowisku- tez lodówka, tylko turystyczna. Ewentualnie styropianowe pudełko i jakiś chłodzik....Piszę to, co mi się wydaje słuszne bo z ochotką do czynienia mam jedynie w zimie. Wiem jednak, że nie znosi ona za dobrze wysokich temperatur- zarówno plus jak i minus... Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted May 28, 2012 Author Report Share Posted May 28, 2012 A w czym je trzymać w lodówce? Czytałem, że dobrym sposobem jest trzymanie ich w butelce z wodą mineralną... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Odnośnie łowienia musisz używać małego haka, postaraj sie założyć ja tak, by utworzyła jakby literę U - tak będzie wyglądać dla ryb w wodzie bardziej naturalnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Czytałem, że dobrym sposobem jest trzymanie ich w butelce z wodą mineralną...Ja o tym nie słyszałem, ale coś może w tym jest- ze mnie żaden mistrzu spławika i mało jeszcze wiem. Ochotki w lodówce trzymam zawsze w tym opakowaniu, w którym je kupiłem. I dla mnie było spoko, trzymały się dobrze te małe wesołe robaczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Najlepszym sposobem przetrzymywania ochotki jest pudełko pojemności od 1l w zwyż o płaskim dnie z codziennie zmienianą wodą. Raz na dwa-trzy dni warto ochotkę przepuścić przez sito, aby wyeliminować martwę ochotki, od których zaczynają umierać następne. Pudełko w lodówce, a pokrętło w lodówce ustawić na nr. 1:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Jonasz7, po ile najtaniej można kupić kilogram jokersa? Nie musi to być jakiś super towar, bo tak sobie wymyśliłem żeby go wykorzystać jako główny składnik kulek proteinowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Hehe, w sumie nie wiem czy to dobry pomysł, bo najlepszy jok to żywy, perłowo czerwony, ruchliwy robak A w kulkach to raczej słabo z tym. Gdzieś widziałem suszonego za 1kg za około 40zł (chyba allegro) A żywy, w zależności od pory roku ale minimum 22zł. za połówkę, czyli litr 44zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 w sumie nie wiem czy to dobry pomysł, Mam pomysła jak go odpowiednio wykorzystać i interesuje mnie tylko żywy. Polecisz jakiegoś sprzedawcę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Hehe, tu nie ma za dużego wyboru-zostaje Czarek w Gdańsku, albo przez neta wysyłkowo, ale też spędzisz na szukaniu takiego kogoś trochę czasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 zostaje Czarek w Gdańsku A jakieś konkretne namiary, bo nie znam kolesia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 A jakieś konkretne namiary, bo nie znam kolesia? Gd- Wrzeszcz ul. Kościuszki, na samym dole, vis'a vis szkoły podstawowej. W razie czego dzwoń do mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 A jakieś konkretne namiary, bo nie znam kolesia? Sorki, z przyzwyczajenia tak napisałem-to taka znana postać Ale wind Ci pięknie wytłumaczył Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Gd- Wrzeszcz ul. Kościuszki, na samym dole, vis'a vis szkoły podstawowej. W razie czego dzwoń do mnie. W razie czego to zadzwonię, bo nic mi to nie mówi Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 A ja się podepnę pod tema ochotki i zapytam się Czy jest ktoś z poznania lub wie i powie mi gdzie w poznaniu kupię ochotkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Będąc z Rumii, to pierwsze swoje kroki skierowałbym do Pana Tomka Horemskiego. Sklep nazywa się Leszcz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
laxi75 Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Witam jak chodz o ochotkę oraz dżokersa to możma zamuwić w Centrum Wędkarstwa na ulicy Piątkowskiej 199 nowe orwarte 15 stycznia zamwiałem już na zawody mogę powiedzieć że rewelacja. numer tel.664 003 955.Pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Mam nadzieję, że w Poznaniu mają lepszego dostawcę niż w Gdańsku, u nas niestety jakość żywych przynęt zostawia wiele do życzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Mam nadzieję, że w Poznaniu mają lepszego dostawcę niż w Gdańsku, u nas niestety jakość żywych przynęt zostawia wiele do życzenia. oj niestety racja, cena z kosmosu, a jakość robactwa pozostawia wiele do życzenia. Nie wspominając o przeterminowanych ciastach wędkarskich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Witam jak chodz o ochotkę oraz dżokersa to możma zamuwić w Centrum Wędkarstwa na ulicy Piątkowskiej 199 nowe orwarte 15 stycznia zamwiałem już na zawody mogę powiedzieć że rewelacja. numer tel.664 003 955.Pozdrawiam . Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
laxi75 Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Ja płaciłem 48zł za litr, ochotka haczykowa 4,50 za opakowamie, pinka 6zł za średnie pudełko i wszystko świeżutkie.ale dopiero pierwszy raz zamawiałem zobaczymy jak będzie później mam nadzieje, że się nie popsuje .W tamtym roku zamawiałem dżokersa za pośrednictwem sklepu górek bo było wmiarę tanio 30zł za litr +przesyłka 18zł ale zamawiałem po 3 litry dla siebie i kolegów to się opłacało, a teraz coś się kontakt urwał . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts