Jump to content

Ochotka

szymonxx
 Share

Recommended Posts

Witam ;)

Panowie, w czerwcowy długi weekend planuję dłuższy wypad. Mam zamiar spróbować łowić na ochotkę, lecz wcześniej tego nie robiłem.

Problem polega na tym, że nie mam najmniejszego pojęcia jak się z nią obchodzić. Jak ją przechowywać itp.

Drugi problem jest taki, że w poniedziałek przed weekendem wyjeżdżam na 3 dni, więc nie będę miał możliwości kupienia jej przed samym wyjazdem. Kupić mogę ją w ten czwartek i tu pytanie:

W jaki sposób przechować ją do następnego tygodnia, żeby była w dobrej kondycji?

Wszystkie rady cenne.

Pozdrawiam ;)

Do lodówki z tymi małymi śmiesznymi robaczkami ;) Włóż na półkę, gdzie nikt nie zobaczy i nie będzie się darł, że to robaki. I nikt nie będzie nimi rzucał.

W lodówce dobrze jak będzie +2-+4, przetrwają spokojnie sobie. U mnie tak radzą sobie spokojnie ponad tydzień, jeśli są świeże podczas zakupu.

Co do trzymania na łowisku- tez lodówka, tylko turystyczna. Ewentualnie styropianowe pudełko i jakiś chłodzik....Piszę to, co mi się wydaje słuszne bo z ochotką do czynienia mam jedynie w zimie. Wiem jednak, że nie znosi ona za dobrze wysokich temperatur- zarówno plus jak i minus...

Pozdrawiam.

Odnośnie łowienia musisz używać małego haka, postaraj sie założyć ja tak, by utworzyła jakby literę U - tak będzie wyglądać dla ryb w wodzie bardziej naturalnie :)

Czytałem, że dobrym sposobem jest trzymanie ich w butelce z wodą mineralną...

Ja o tym nie słyszałem, ale coś może w tym jest- ze mnie żaden mistrzu spławika i mało jeszcze wiem.

Ochotki w lodówce trzymam zawsze w tym opakowaniu, w którym je kupiłem. I dla mnie było spoko, trzymały się dobrze te małe wesołe robaczki.

• 8 months later...

Najlepszym sposobem przetrzymywania ochotki jest pudełko pojemności od 1l w zwyż o płaskim dnie z codziennie zmienianą wodą. Raz na dwa-trzy dni warto ochotkę przepuścić przez sito, aby wyeliminować martwę ochotki, od których zaczynają umierać następne. Pudełko w lodówce, a pokrętło w lodówce ustawić na nr. 1:)

• 4 weeks later...

Jonasz7, po ile najtaniej można kupić kilogram jokersa? Nie musi to być jakiś super towar, bo tak sobie wymyśliłem żeby go wykorzystać jako główny składnik kulek proteinowych :)

Hehe, w sumie nie wiem czy to dobry pomysł, bo najlepszy jok to żywy, perłowo czerwony, ruchliwy robak :) A w kulkach to raczej słabo z tym.

Gdzieś widziałem suszonego za 1kg za około 40zł (chyba allegro) A żywy, w zależności od pory roku ale minimum 22zł. za połówkę, czyli litr 44zł.

• 2 years later...

Witam jak chodz o ochotkę oraz dżokersa to możma zamuwić w Centrum Wędkarstwa na ulicy Piątkowskiej 199 nowe orwarte 15 stycznia zamwiałem już na zawody mogę powiedzieć że rewelacja. numer tel.664 003 955.Pozdrawiam .

Mam nadzieję, że w Poznaniu mają lepszego dostawcę niż w Gdańsku, u nas niestety jakość żywych przynęt zostawia wiele do życzenia.

oj niestety racja, cena z kosmosu, a jakość robactwa pozostawia wiele do życzenia. Nie wspominając o przeterminowanych ciastach wędkarskich.

Witam jak chodz o ochotkę oraz dżokersa to możma zamuwić w Centrum Wędkarstwa na ulicy Piątkowskiej 199 nowe orwarte 15 stycznia zamwiałem już na zawody mogę powiedzieć że rewelacja. numer tel.664 003 955.Pozdrawiam .

Dzięki za pomoc :)

Ja płaciłem 48zł za litr, ochotka haczykowa 4,50 za opakowamie, pinka 6zł za średnie pudełko i wszystko świeżutkie.ale dopiero pierwszy raz zamawiałem zobaczymy jak będzie później mam nadzieje, że się nie popsuje .W tamtym roku zamawiałem dżokersa za pośrednictwem sklepu górek bo było wmiarę tanio 30zł za litr +przesyłka 18zł ale zamawiałem po 3 litry dla siebie i kolegów to się opłacało, a teraz coś się kontakt urwał .