Nicco Puccini Posted September 16, 2011 Report Share Posted September 16, 2011 Słyszał ktoś może o nowej lince od firmy Berkley? Ja dzisiaj czytałem artykuł o tej lince. Ni to plecionka, ni to zwykła żyłka. Produkowana z włókien dynema. Włókna te jednak nie są splatane jak w przypadku zwykłych plecionek, ale spajane ze sobą na poziomie molekularnym. Dzięki temu linka jest bardzo gładka, w sumie tak śliska jak mokra żyłka(podobno). Pierwsze wersje mają kolor biały/szary, coś jak babie lato. Najciekawszą chyba cechą tego nowego produktu jest wytrzymałość- linka o średnicy 0.02mm ma według producenta 1.46kg wytrzymałości...A przecież taka średnica jest ledwo widoczna dla większości z nas. Nie bywałe.Szkoda, że nie podali ani cen(chociaż w euro) ani żadnej daty, kiedy to będzie wprowadzone na rynek. Mogła by wejść w zimę, to w przyszłym sezonie można by było testować, ponieważ zapowiada się naprawdę rewelacyjnie... Co o tym myślicie? Sprawdzi się? Cena pewnie będzie wysoka, ale wszystko wskazuje na to, że opłaci się to kupić.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ebola Zair Posted September 19, 2011 Report Share Posted September 19, 2011 Jeśli to prawda, to Nanofil podbije rynek. Przecież to bedzie ogromny hicior. Linka, która jest bardzo cienka i wytrzymalsza od plecionek? Jest miękka, nie ma pamięci do zniekształceń...Nie no, jeśli wejdzie na rynek Europejski to ja sobie ściągnę zza granicy nawet, mam ogromną chęć to przetestować. A tak btw to gdzie Nikoś czytałeś ten artykuł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted September 22, 2011 Author Report Share Posted September 22, 2011 Dzisiaj znalazłem na jednej z ang. stron test przeprowadzony przez wędkarza. Miał on szpulkę nanoFilu o wytrzymałości 8 funtów, a w jego testach wytrzymała ona 16....To chyba mówi samo za siebie. Wszystko wydaje się świetnie, ale nanoFil ma dwie wady- jest bardzo śliski, przez co trudno wiązać na nim węzły. Na stronie http://www.berkley-f...om/line/nanofil można odszukać schematy specjalnych węzłów(jest to strona producenta). Można tam też chyba zamówić tą nowość. Drugą wadą jest...cena. Szpula 150m kosztuje około 20$, więc u nas jeśli wejdzie to pewnie będzie koło stówki(wiem, że dolar taniej jest, ale to tylko moje podejrzenia:P) Pozdrawiam, Nikoś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted November 5, 2011 Author Report Share Posted November 5, 2011 No i stało się....Ja już mam, i sprawdzam:) Ogólnie to...No po prostu coś fajnego. Do kleni będzie chyba nie zastąpione. Miękkie jak żyłka, wytrzymałe jak plecionka...Doskonale się rzuca lekkimi przynętami, nie plącze się, przynęty o wadze ok 3gr pracują na tym świetnie i można je prezentować naturalnie, co na plecionce jest bardzo trudne. Dodatkowy atut to stosunek mocy do średnicy, który jest naprawdę dobry. Według mnie to będzie hit następnego sezonu. Moja opinia- wielki pozytyw, naprawdę opłaca się wydać trochę grosza. to inny wymiar łowienia. O wiele więcej finezji. Do zdobycia póki co chyba tylko na popularnym serwisie aukcyjnym, nie wiem jak w sklepach, osobiście jeszcze nie widziałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karpiu/wedkarz18 Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 No no i ja będę musiał sobie chyba fundnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Witam szanowne grono Ja ją mam też i wcale nie jestem nią zachwycony. Plusem jest to iż można nią dalej miotać lekkimi przynętami na które lubię łowić. I właściwie z tego powodu w nią się zaopatrzyłem. Ale nie jest prawdą że nie ma pamięci. Kręci spirale jak żyłka. A do tego dochodzi wytrzymałość na węźle cały czas szukam wytrzymałego węzła który by wytrzymał szarpnięcia przywiązanego krętlika. Po kilku szarpnięciach pęka jak nitka. Węzły polecane na stronie o kant d.... rozbić. Tak że koledzy wypróbujcie wytrzymałość na węźle i to kilka krotnie aby nie było niespodzianek, a nie są to tylko moje spostrzeżenia. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 24, 2012 Author Report Share Posted January 24, 2012 Od tamtej chwili kiedy się do niej dobrałem minęło już trochę czasu...Z tymi węzłami to sporo racji. Pierwsze wrażenia miałem świetne, byłem w niebie. Potem już nieco gorzej się zrobiło, na mrozie albo blisko zera robi się słabo. Ja poza węzłami od nich ze strony też nie znalazłem lepszego nic, ten jako jedyny w miarę względnie wytrzymuje. Co do pamięci to z moją nie jest jakoś mocno źle, ma pamięć trochę mniejsza niż żyłka. Może to też kwestia tego, skąd się kupowało to albo jaką szpulkę się dostało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 (edited) Ja kupowałem tutaj http://www.kogutoman...102-k10352.html A jaki węzeł stosujesz Edited January 24, 2012 by okno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 25, 2012 Author Report Share Posted January 25, 2012 JA stosuję węzeł producenta, nano fil knot tzw. Innych próbowałem, ale nie było nic a nic lepiej. Ja swoją szpulkę dopadłem na allegro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Nie wytrzymuje więcej niż kilka szarpnięć. A może ja mam jakąś zleżałą czy podróbę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 25, 2012 Author Report Share Posted January 25, 2012 Może właśnie podróbę jakąś masz...U mnie względnie dobrze się trzyma, ale bez rewelki, zapowiadali coś lepszego. Wiem, że były już od początku lewe wersje jakieś dostępne gdzieś, które robili nie w USA chyba...Ale wiesz sam, że trudno to określić jest. To samo było z plećkami power pro- masa podróbek i mało oryginałów z USA... Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Napiszę do tej Kogutomani Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 26, 2012 Author Report Share Posted January 26, 2012 Napiszę do tej KogutomaniJak możesz, to daj znać czego się dowiesz. Z tym nano filem była by piękna sprawa, gdyby naprawdę był by on tak wspaniały jak zapowiadał producent. I jeśli to tylko wadliwe szpule dostały się w ręce nasze i innych ludzi( bo nie my jedni mieliśmy problemy z tym), to warto będzie poszukać lepszego dojścia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Taką wysłałem Witam Zakupiłem u was dwie szpulki nanofil. Reklama świetna, ale produkt do d......y, żaden węzeł nawet polecany nie wytrzymuje kilku szarpnięć, linka na węźle rwie się jak nitka. Nie prawdą jest też iż nie ma pamięci. skręca się w spirale jak żyłka. Pozdrawiam A taką odpowiedź otrzymałem: Witam! Przykro mi lecz jest to odosobniona opinia. Nanofil ma bardzo dobrą opinię....... Pozdrawiam Marta Polak Kogutomania.pl Sp z o.o. www.kogutomania.pl tel. 33 497 56 84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Witam Tu jest ciekawy opis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ms80 Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Taką wysłałem Witam Zakupiłem u was dwie szpulki nanofil. Reklama świetna, ale produkt do d......y, żaden węzeł nawet polecany nie wytrzymuje kilku szarpnięć, linka na węźle rwie się jak nitka. Nie prawdą jest też iż nie ma pamięci. skręca się w spirale jak żyłka. Pozdrawiam A taką odpowiedź otrzymałem: Witam! Przykro mi lecz jest to odosobniona opinia. Nanofil ma bardzo dobrą opinię....... Pozdrawiam Marta Polak Kogutomania.pl Sp z o.o. www.kogutomania.pl tel. 33 497 56 84 Jakiej grubości kupiłes te plecionki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 0,06 i 0,10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 (edited) O link nie wszedł http://www.jerkbait.pl/?p=1321 Edited January 27, 2012 by okno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 28, 2012 Author Report Share Posted January 28, 2012 Odpowiedź od nich widzę piękną otrzymałeś.... A pod linkiem fajny art. że też nikt z nas nie wpadł na pomysł takiego rozwiązania problemu węzła...Przecież znany jest ten, który zastosował tam autor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts