Jump to content

Jak złowić karpia w stawie?

PanJarek
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry.

Łowisko znajduje się niedaleko mnie, w niedużej wiosce. Wędkarzy jest tam niewielu, głównie starsi panowie. Łowią przeważnie na kukurydzę. Bez żadnych dodatków i aromatów. Ryby są, lecz biorą raczej niechętnie ale jeśli już coś weźmie to coś 2kg+. Staw jest nieduży, około 15 arów, głębokość od 0,5m do 2,5 z wyspą porośniętą trzcinami.

Aktualnie dopadło mnie choróbsko i na ryby przygotowuję się tylko teoretycznie oraz kompletując sprzęt.

Miałem wybrać się na ryby ostatnio i kupiłem kukurydzę haczykową Traper waniliową oraz zanętę Traper zielony marcepan.

Będę łowił na metodę.

Przypon włosowy wraz z ziarnem sztucznej kukurydzy aby ładnie zaprezentować przynętę.

Takie połączenie będzie okej czy jednak przynęta powinna być podobnego smaku co zanęta?

Jeśli macie jakieś rady to bardzo chętnie skorzystam.

Od razu zaznaczę, że nie jestem karpiarzem ale na gruncie trochę się znam.

Moim, zdecydowanie subiektywnym zdaniem, postępowałbym nad tym stawem zdecydowanie przeciwnie niż tubylcy. Mity i legendy są fajne wieczorem przy ognisku ale nie spowodujesz przyciągnięcia uwagi ryb postępując tak samo jak reszta.

Zanęta moim zdaniem jest zbędna tak jak i kukurydza. Ja idąc na łowisko zahaczyłbym o spożywczak i kupił bułkę wrocławską lub jakąś inną dużą, albo kilka mniejszych. Miałbym w manelach kilka dipów np: waniliowy, truskawkowy, czosnkowy i jakiś wyjątkowy śmierdziuch rybny lub krabowy. Zestaw zmontowałbym jako lekki grunt z obciążeniem 10-30g w zależności od chęci uzyskania odległości a jak grunt pozwala i odległość nie jest zbyt duża to wręcz przystawka. Słusznej wielkości kawałek bułki zahaczam od miąższu za skórkę, maczam w pieruńskim dipie i do wody.

W rezerwie miałbym jeszcze pudełko czerwonych robaków i małej dendrobeny, bo jak staw jest dość mocno wyczyszczony przez karpie, to mogą mieć spore braki w diecie proteinowej i wtedy takiego kąska sobie nie odpuszczą.

Ale to moje podejście jako zebry w stadzie małp. :) 

• 3 weeks later...
  • 9 months later...