Jump to content

spinning pierwszy zestaw

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, czy byłby ktoś tak miły i polecił mi zestaw dla początkującego spininngisty. Mam zamiar łowić na rzece jaką jest bug, wisła, prywatnych jeziorach oraz na wakacje udać się na mazury również z zamiarem połowu ryb. Głównie zależy mi na zestawie na szczupaka. Budżet jakim dysponuje na wędzisko i kołowrotek to 200-250 zł. Fajnie by było jakby ktoś polecił jeszcze jakąś tanią przynętę, żyłkę/plecionkę. Z góry dziękuję za pomoc :)

Budżet do 250 zł to trochę mało żeby skompletować przyzwoity zestaw. Nie napisałeś jakie ryby chciałbyś łowić, bo jednym zestawem nie obsłużysz okonia-szczupaka-sandacza-bolenia. Będziesz łowił z brzegu, czy z łódki?

Jeśli miałbym Ci wskazać w miarę tani, przyzwoity zestaw zbliżony do uniwersalnego (uniwersalnych nie ma) to:

- wędzisko KONGER TROKER SPIN ML 240cm

- kołowrotek Konger Ultris FD 1130

- plecionka DRAGON MAGNUM 4X rozmiar 0,08

- przypony 1X7 SURFSTRAND LIGHT DRAGON 5kg/30cm

- wahadłówki Polsping Alga ; Polsping Kalewa ; Polsping Perkoz

- obrotówki CatEye 8,5g; Mosquito 11,5g

Linki wyłącznie poglądowe!

Edited by hege
edycja linków

A co myślisz o wędzisku Robinson Maverick Pike Spin 240? Sam planuję powrót po latach do wędkowania. Wcześniej bawiłem się w spławik/grunt ale teraz chcę spróbować spinningu i szukam w miarę uniwersalnego sprzętu za przyzwoite pieniądze. Planowałem zakup Robinson Bluebird Zander Spin ale poza ofertą używki z lombardu nie idzie jej już dostać. Więc myślę o Mavericku lub o wcześniej wspomnianym Kongerze.

Nie mam "nabożeństwa" do Robinsona, a wymienione przez Ciebie wędziska są dalekie od miana "uniwersalnych".

Ostatnio są bardzo pozytywne opinie, a nawet pienia i zachwyty nad wędziskami JAXON Grey Sream, osobiście nie łowiłem nimi, bo "utonąłem" w castingu, ale miałem je w ręku "na sucho" i faktycznie sprawiają niezłe wrażenie zwłaszcza w konfrontacji z ceną, która oscyluje w granicach 100-150 PLN. Szczególnie Twoje potrzeby mogłoby spełnić wędzisko 4-17g/240 lub 265cm, albo nieco mocniejsze 5-23g/240 lub 265cm i ze względu na Twoje łowiska (Bug, Wisła) na to bym stawiał.

Pozostałe elementy zestawu takie same jak w poprzednim wpisie, a jeśli możesz wydać kilka zł więcej na plecionkę, polecam KAMATSU Techron Olive Green.

Ps

Tutaj masz 28 stron dyskusji i opinii o tych wędziskach http://jerkbait.pl/topic/105020-kije-jaxon-grey-stream/

Edited by Alexspin

• 3 weeks later...
W dniu 12.05.2019 o 00:22, marecki6 napisał:

A co myślisz o wędzisku Robinson Maverick Pike Spin 240? Sam planuję powrót po latach do wędkowania. Wcześniej bawiłem się w spławik/grunt ale teraz chcę spróbować spinningu i szukam w miarę uniwersalnego sprzętu za przyzwoite pieniądze. Planowałem zakup Robinson Bluebird Zander Spin ale poza ofertą używki z lombardu nie idzie jej już dostać. Więc myślę o Mavericku lub o wcześniej wspomnianym Kongerze.

Bluebird jest dostępny jeszcze choćby na allegro. Bluebirdy to solidne kije. Z resztą Maverick też świetny. Ja mam Trouta, w maju spotkałem na zawodach Kleń Nidy dwóch spinningistów z Maverickami i bardzo je chwalili.Osobiście ze wzgledu na parametry wybrałbym Mavericka ( mniejszy cw)