michalgr Posted May 3, 2019 Report Share Posted May 3, 2019 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, czy byłby ktoś tak miły i polecił mi zestaw dla początkującego spininngisty. Mam zamiar łowić na rzece jaką jest bug, wisła, prywatnych jeziorach oraz na wakacje udać się na mazury również z zamiarem połowu ryb. Głównie zależy mi na zestawie na szczupaka. Budżet jakim dysponuje na wędzisko i kołowrotek to 200-250 zł. Fajnie by było jakby ktoś polecił jeszcze jakąś tanią przynętę, żyłkę/plecionkę. Z góry dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 6, 2019 Report Share Posted May 6, 2019 (edited) Budżet do 250 zł to trochę mało żeby skompletować przyzwoity zestaw. Nie napisałeś jakie ryby chciałbyś łowić, bo jednym zestawem nie obsłużysz okonia-szczupaka-sandacza-bolenia. Będziesz łowił z brzegu, czy z łódki? Jeśli miałbym Ci wskazać w miarę tani, przyzwoity zestaw zbliżony do uniwersalnego (uniwersalnych nie ma) to: - wędzisko KONGER TROKER SPIN ML 240cm - kołowrotek Konger Ultris FD 1130 - plecionka DRAGON MAGNUM 4X rozmiar 0,08 - przypony 1X7 SURFSTRAND LIGHT DRAGON 5kg/30cm - wahadłówki Polsping Alga ; Polsping Kalewa ; Polsping Perkoz - obrotówki CatEye 8,5g; Mosquito 11,5g Linki wyłącznie poglądowe! Edited May 6, 2019 by hege edycja linków 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki6 Posted May 11, 2019 Report Share Posted May 11, 2019 A co myślisz o wędzisku Robinson Maverick Pike Spin 240? Sam planuję powrót po latach do wędkowania. Wcześniej bawiłem się w spławik/grunt ale teraz chcę spróbować spinningu i szukam w miarę uniwersalnego sprzętu za przyzwoite pieniądze. Planowałem zakup Robinson Bluebird Zander Spin ale poza ofertą używki z lombardu nie idzie jej już dostać. Więc myślę o Mavericku lub o wcześniej wspomnianym Kongerze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 12, 2019 Report Share Posted May 12, 2019 (edited) Nie mam "nabożeństwa" do Robinsona, a wymienione przez Ciebie wędziska są dalekie od miana "uniwersalnych". Ostatnio są bardzo pozytywne opinie, a nawet pienia i zachwyty nad wędziskami JAXON Grey Sream, osobiście nie łowiłem nimi, bo "utonąłem" w castingu, ale miałem je w ręku "na sucho" i faktycznie sprawiają niezłe wrażenie zwłaszcza w konfrontacji z ceną, która oscyluje w granicach 100-150 PLN. Szczególnie Twoje potrzeby mogłoby spełnić wędzisko 4-17g/240 lub 265cm, albo nieco mocniejsze 5-23g/240 lub 265cm i ze względu na Twoje łowiska (Bug, Wisła) na to bym stawiał. Pozostałe elementy zestawu takie same jak w poprzednim wpisie, a jeśli możesz wydać kilka zł więcej na plecionkę, polecam KAMATSU Techron Olive Green. Ps Tutaj masz 28 stron dyskusji i opinii o tych wędziskach http://jerkbait.pl/topic/105020-kije-jaxon-grey-stream/ Edited May 12, 2019 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted May 29, 2019 Report Share Posted May 29, 2019 W dniu 12.05.2019 o 00:22, marecki6 napisał: A co myślisz o wędzisku Robinson Maverick Pike Spin 240? Sam planuję powrót po latach do wędkowania. Wcześniej bawiłem się w spławik/grunt ale teraz chcę spróbować spinningu i szukam w miarę uniwersalnego sprzętu za przyzwoite pieniądze. Planowałem zakup Robinson Bluebird Zander Spin ale poza ofertą używki z lombardu nie idzie jej już dostać. Więc myślę o Mavericku lub o wcześniej wspomnianym Kongerze. Bluebird jest dostępny jeszcze choćby na allegro. Bluebirdy to solidne kije. Z resztą Maverick też świetny. Ja mam Trouta, w maju spotkałem na zawodach Kleń Nidy dwóch spinningistów z Maverickami i bardzo je chwalili.Osobiście ze wzgledu na parametry wybrałbym Mavericka ( mniejszy cw) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts