piottrr Posted July 14, 2019 Report Share Posted July 14, 2019 (edited) Witam, wróciłem do wędkowania po bardzo długim czasie. Jak zawsze stosuje haczyki z przyponem- gotowce. Po ostatnich dwóch połowach, zdarza mi się że haczyk zejdzie z węzła co mnie dość niepokoi( za dawnych czasów na gotowcach mi się to nie zdarzało.) Niby rozwiązanie jest proste - wiązać samemu ale jakoś nie ufam własnoręcznie wiązanemu haczykowi- Brak wprawy, długa przerwa itp itd. Dlatego zastanawiam się czy dla pewności nie potraktować takowego haczyka np cyjanoakrylem ale tu pojawia się kolejna porcja pytań: - Czy zrobienie tego chwile przed łowieniem nie spowoduje odstraszania ryb- niby cyjanoakryl wiąże szybko jest neutralny no ale.. ktoś tak robi i nie przeszkadza to ? - Kolejna sprawa to agresywność względem żyłki ? Może stosuje ktoś inne kleje ? Za wszelkie odpowiedzi z góry dzięki Pozdrawiam Edited July 14, 2019 by piottrr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 14, 2019 Report Share Posted July 14, 2019 (edited) Też łowię wyłącznie na gotowe przypony i jeszcze mi się nic takiego nie zdarzyło. Owszem, przed użyciem poprawiam wiązanie, by żyłka była na łopatce, a nie pod nią i samemu dociągam węzeł, ale też z czuciem. Stosuję przypony Owner, Kamatsu, Mustad, Browning i inne. Klej zniszczy żyłkę w oka mgnieniu! Wniknie w nią, usztywni i będzie kruchutka. Edited July 14, 2019 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 14, 2019 Report Share Posted July 14, 2019 Kup większy model, jakąś 6 albo 8 i żyłkę 0.16 mm Wiąż aż będziesz zadowolony z efektów Nie ufam kupnym i sam wiąże wszystkie przypony, węzeł zaciskam na mokro bo tak podobno lepiej trzyma. Bardzo rzadko zdarza się że puści na węźle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piottrr Posted July 14, 2019 Author Report Share Posted July 14, 2019 właśnie wczoraj zjechał mi owner, a poprzednim razem Kamatsu. Wiązanie mnie strasznie wpienia, zwłaszcza gdzieś na łowisku albo w nocy. Od 6 roku życia jak łowie stosowałem gotowce i nigdy nie miałem takiej sytuacji a tu wracam do wędkowania, 2 posiedzenia i 2 haczyki schodzą . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 14, 2019 Report Share Posted July 14, 2019 Żyłka nie pęka ale haczyk "wylata" z węzła. Wygląda na to że węzeł jest słabo zaciągnięty i trzeba poprawić. Jotes opisał swój sprawdzony sposób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piottrr Posted July 14, 2019 Author Report Share Posted July 14, 2019 Dziękuje Panowie, sprawdzę to o czym piszecie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 14, 2019 Report Share Posted July 14, 2019 Ja jeszcze każdy haczyk lekko skręcam w bok, by był bardziej czepliwy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
piottrr Posted July 14, 2019 Author Report Share Posted July 14, 2019 @Jotes rozumiem że odginasz "grot" w bok aby nie był liniowo z łopatką ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 14, 2019 Report Share Posted July 14, 2019 Tak i o tym właśnie napisałem wyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piottrr Posted July 14, 2019 Author Report Share Posted July 14, 2019 @Jotes rozumiem, mam w skrzynce właśnie odginane już haki. Sprawdzę te węzły, pozaciągam mocniej i zobaczę jak to się sprawdzi. Jak nie no to będzie trzeba wiązać mimo że nie lubie ;p Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 14, 2019 Report Share Posted July 14, 2019 Piottrr a myślałeś nad zmianą haków na te z oczkiem? Polecam ten, sam go stosuje do haków, krętlików i w ogóle wszystkiego z oczkiem. Zawiązanie to 30 sekund a wytrzymałość ok 96%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piottrr Posted July 14, 2019 Author Report Share Posted July 14, 2019 Co prawda przed pierwszą wyprawą na ryby która miała miejsce 2 tygodnie temu musiałem sobie przypomnieć jak się wiąże krętliki ale ku mojemu zaskoczeniu pamiętałem całkiem poprawnie- więc krętlik zawiązać umiem ( ta sama metoda co w linku). Haki z oczkiem to stosowałem tylko na węgorza, jednak widzę że jest pełna gama i rozmiarówka takowych. Jest to bardzo dobra myśl ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 14, 2019 Report Share Posted July 14, 2019 Godzinę temu, piottrr napisał: Haki z oczkiem to stosowałem tylko na węgorza, jednak widzę że jest pełna gama i rozmiarówka takowych. Jest to bardzo dobra myśl ! Wiele lat temu stwierdziłem, że "przeciągam" cieńsze żyłki wiążąc haki z łopatką. Przesiadłem się na te z oczkiem i tego węzła nigdy nie przeciągnąłem. A sam węzeł jest uniwersalny niemal do wszystkiego, nawet łódkę uwiązać, siatkę czy cokolwiek innego. Wystarczy jak przez pojedynczą pętlę przeciągnie się nie prosty koniec lecz złożony na pół. Łatwo rozwiązać, wystarczy pociągnąć za koniec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piottrr Posted July 14, 2019 Author Report Share Posted July 14, 2019 haki 8 10 4 z oczkiem zamówione Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 14, 2019 Report Share Posted July 14, 2019 Do haczyków wolę węzeł bez węzła, krętliki wiąże sposobem z linku. Pewnie dlatego że mocowanie bardziej mi przypomina wiązanie haczyków z łopatką których używam zdecydowanie więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts