Norbas Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 Witam. Jak mogę ustalić do kogo należy konkretny zbiornik wodny i jakie są zasady łowienia na nim? Wczoraj przejeżdżając widziałem wędkarzy ale nie było czasu się zatrzymać. Na mapach googla nie jest opisany. https://goo.gl/maps/Py9LuTe95fw8GE9R9 Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 (edited) Od dwóch lat, czyli powstania spółki Wody Polskie, nie jest to łatwe. Najlepiej uderzyć do wydziału środowiska w gminie, lub samemu szperać w Google po dokładnej nazwie zbiornika. Można też szukać nazw w wykazie wód poszczególnych Okręgów PZW ale jak pisałem wcześniej, dowiedziałbyś się o tym przed egzaminem. I zapomniałem. Rozmowy nad wodą z innymi wędkarzami to kopalnia wiedzy. Edited July 19, 2019 by Docio skleroza ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 Najbardziej oczywistym krokiem wydaje mi się telefon na plebanie Aczkolwiek po 1945 roku staw mogł być znacjonalizowany czy wrocił do klasztoru czy jest gminy albo jeszcze kogoś Bóg i partia wiedzą. Miłej zabawy. PS popatrz na posty Dorcia i moje w podobnych tematach zasaga poszukiwań sie nie zmienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbas Posted July 19, 2019 Author Report Share Posted July 19, 2019 Zbiornik jak i drugi jaki znalazłem 7km dalej nie mają nazw. Zatrzymałem się dziś na jednym i drugim. Na jednym kaczuchy i trochę wędkarzy, z których jedne oprócz pogawedki o sprzęcie powiedział mi, że karta musi być a za łowienie w nim opłatę roczną 100zł wnosi się u pana który mieszka w domu przy stawie. Drugi staw którego namiary podałem w pierwszym poście tylko jeden wędkarz, chyba ciut podpity na przeciwległym brzegu więc z dziećmi nie robiliśmy do niego wycieczki. Natomiast na tablicy był opis że korzystać mogą pracownicy wyszczególnionych pobliskich fabryk i opłata roczna 100zł jest wnoszona do Gospodarstwa Rybackiego Łyszkowice. Ale czy to tylko ci pracownicy mogą korzystać czy też oni gratis a inni za opłatą to już nie bardzo mogłem z regulaminu wywnioskować. Postaram się o namiar telefoniczny i wyjaśnię al chyba czysto z ciekawości bo skoro wędkujących prawie brak to i pewnie podobnie z rybką. Zabronione łowienie na przynętę z żywych i martwych ryb. Ani słowa o karcie wędkarskiej w regulaminie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 18 minut temu, Norbas napisał: Ani słowa o karcie wędkarskiej w regulaminie... Nie musi być. Połów na wszelkich ogólnodostępnych wodach dozwolony jest wyłącznie posiadaczom Kart Wędkarskich. Są wyjątki ale teren jest ogrodzony, otabliczkowany i wątpliwości nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbas Posted July 19, 2019 Author Report Share Posted July 19, 2019 (edited) Rozumiem. Muszę się udać w poniedziałek po materiały dotyczące karty wędkarskiej oraz dopytać o licencję i jej koszty w moim rejonie. Obawiam się tylko jak szybko będę w stanie się nauczyć do egzaminu skoro na razie większości ryb nie odróżniam :-) Ten wędkarz wspomniał mi że np wykupuje licencję na mazowieckie i mogę łowić w mazowieckim na wszystkich wodach PZW oraz że PZW ma umowy np z mazurami , pomorzem że w jakichś tam okresach z moją licencją mogę też łowić na mazurach przykładowo w sezonie wakacyjnym chyba że go coś źle zrozumiałem. Bo płacić za jeden zbiornik 100zł kiedy w okolicy Zalew Żyrardowski, Rzeka i pewnie sporo sporo więcej to chyba średni interes skoro musiał bym dojeżdżać ponad 20km czy tu czy tu? Edited July 19, 2019 by Norbas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 Oj, Norbas. W innym wątku jesteś już niemal zdecydowany na wykup licencji za 100,- i dobranie zestawu do wody. Tu zastanawiasz się ekonomicznie nad licencjami. Tam na większe ryby złożyłbym karpiówkę i coś lekkiego na spławik. Na zalew i Bzurę zdecydowanie feederer i zestaw do przepływanki. I o tym cały czas piszę. Na razie miotasz się. Goni Cię to tu, to tam. Ja rozumiem co znaczy chęć łowienia ale wszystkiego pogodzić się nie da. Co do budżetu, kurde już sam nie wiem gdzie co mam pisać, zrezygnuj z trzeciego wędziska. W tych kosztach nie da rady złożyć nic sensownego ani tym bardziej dobrego w dodatku na wyrost. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbas Posted July 19, 2019 Author Report Share Posted July 19, 2019 Myślałem, że zalew Żyrardowski to bardzo podobny akwen. Przynajmniej z perspektywy jak jeżdżę tam z dziećmi się popluskać tak mi to wyglądało że spławików sporo widziałem... :-( Na spławik da się tam na pewno coś złowić :-) Co do kwestii ekonomicznej chodzi mi po prostu o fakt, że na wspomnianym stawie 100zł uprawnia mnie do łowienia tylko tam. Na wody PZW musiałbym dodatkową licencję a zapewne w okolicy mam sporo innych podobnych zbiorników o podobnej rybie należących do PZW :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbas Posted July 21, 2019 Author Report Share Posted July 21, 2019 (edited) Kolejne pytanie o własność wód... Dziś się okazało, że w mojej okolicy w Kampinowskim Parku Narodowym są zbiorniki wodne gdzie ludzie chodzą na szczupaki. Zbiorniki które dla mnie do tej pory kojarzyły się jedynie z bagnami i widywałem je podczas wycieczek rowerowych. Do kogo należą te zbiorniki skoro są na terenie parku narodowego? Edited July 21, 2019 by Norbas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 21, 2019 Report Share Posted July 21, 2019 Do Dyrektora Parku Narodowego, w tym przypadku Kampinowskiego. Zakaz połowu, połów wyłącznie za zgodą Dyrektora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbas Posted July 21, 2019 Author Report Share Posted July 21, 2019 (edited) Dzięki za informację :-) Trzeba do samej góry uderzać czy można z leśniczym zagadnąć? Edited July 21, 2019 by Norbas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 21, 2019 Report Share Posted July 21, 2019 Trzymajta mnie bo odstrzelę. Jak masz sprawę do Dyrektora zakładu to rozmawiasz z portierem? Po napisaniu odpowiedzi wpisałem frazę w Google, nie bolało. punkt 11 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbas Posted July 21, 2019 Author Report Share Posted July 21, 2019 Nie strzelaj, nie mam broni Cytat 11. Dopuszcza się rekreacyjny połów ryb na warunkach uzgodnionych z dyrektorem parku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts