G3nesis Posted July 27, 2019 Report Share Posted July 27, 2019 Witam. Podczas prac konserwacyjnych przy kołowrotku wypadła mi sprężyna od mechanizmu kabłąka wraz z pozostałymi drobnymi elementami. Próbowałem znaleźć zdjęcie ilustrujące jego budowę, ale niestety nie znalazłem. Dodam, że sprężyna nagle wystrzeliła podczas odkręcania obudowy, a nigdy wcześniej tak się nie stało. Nie miałem niestety możliwości przypatrzeć się dokładniej budowie i nie wiem jak to na nowo poskładać. Nie ma tam klasycznej sprężyny, jest za to bardzo podobna jak w długopisie Czy ma ktoś może kołowrotek z tej serii i mógłby wykonać zdjęcie mechanizmu? Pozdrawiam serdecznie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 27, 2019 Report Share Posted July 27, 2019 Może tutaj coś znajdziesz 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 28, 2019 Report Share Posted July 28, 2019 10 godzin temu, G3nesis napisał: Podczas prac konserwacyjnych przy kołowrotku wypadła mi sprężyna od mechanizmu kabłąka wraz z pozostałymi drobnymi elementami. Na przyszłość: Jak będziesz smarował kiedykolwiek kołowrotek (każdy!), to wiedz, że tej strony kabłąka się nie rozkręca, bo nie ma po co. Robisz to dopiero, gdy kabłąk nie odbija. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G3nesis Posted July 28, 2019 Author Report Share Posted July 28, 2019 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 28, 2019 Report Share Posted July 28, 2019 Złożyłeś? Działa? 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G3nesis Posted July 28, 2019 Author Report Share Posted July 28, 2019 Kolejną próbę podejmę wieczorem, zdjęcia wrzuciłem jako podgląd bo być może ktoś składał coś podobnego i mógłby mnie jakoś nakierować. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 28, 2019 Report Share Posted July 28, 2019 (edited) Jesteś o krok od sukcesu... 1. Tak jak już złożyłeś - w plastikowym dekielku jest drugie wgłębienie nr 2. 3. Tym końcem włóż w sprężynę 4. Na tę końcówkę musi być otwór (może być podłużny) w zawiasie kabłąka (ta część od kabłąka, której tu nie pokazałeś). *Zastrzegam, że nie widziałem tego, a próbuję jedynie pomóc zdalnie na podstawie własnego doświadczenia! Daj cynk, czy dobrze myślę, czy trafiłem? Edited July 28, 2019 by Jotes 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G3nesis Posted July 28, 2019 Author Report Share Posted July 28, 2019 Pacjent żyje, dziękuję bardzo za wskazówki. Zrobiłem wszystko według Pana opisu i udało się. Oby kołowrotek przeżył kolejne 7 lat. Jeszcze raz bardzo dziękuję. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 28, 2019 Report Share Posted July 28, 2019 Na zdrowie! Witaj wśród zapaleńców! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 2, 2019 Report Share Posted August 2, 2019 O wszelki duch Pana Boga chwali. Ktoś coś przekonserwował włąsnorecznie kołowrotek zamiast kląć na producenta i sam głosem rozsądku kierowany postanowił przedłużyć życie nawijaka. Aktywność dziś niespotykana 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 3, 2019 Report Share Posted August 3, 2019 G3nesis Nie jesteś sam. Dziś wlutowywałem sprężynę /dorabianą/ do malutkiego centerpina produkcji nieoficjalnej z lat 70 i zmieniałem sprężynę kabłąka w cardinalu C3. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 3, 2019 Report Share Posted August 3, 2019 Skoro inni mogą to ja też spróbuję Rozkręcilem odkurzacz żeby oczyścić w środku. Tego co widziałem nie da się odzobaczyć 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted August 7, 2019 Report Share Posted August 7, 2019 Michał czy odkurzacz zyje czy tez uznałeś ze taniej prościej i wygodniej kupić drugi? Uparłem sie naprawić poloneza, pisać nie będe szczegółow bo dla ludzi z wiedzą techniczną coś z pogranicza horroru 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 7, 2019 Report Share Posted August 7, 2019 Żyje i odkurza Specjalnie dla niego kupiłem zestaw gwiazdek w mini rozmiarze. Polonez to mój pierwszy samochód. Na nim uczyłem się drobnych napraw i teraz sąsiedzi patrzą na mnie jak na świra kiedy coś robię na podjeździe. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts