Gustaw Morawski Posted August 23, 2019 Report Share Posted August 23, 2019 Czy probowal ktos uzywac kleju epoxy uniwersalnego Dragona jako koncowy lakier do wobka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 24, 2019 Report Share Posted August 24, 2019 Jeśli bierzesz się za "produkcję" woblerów, to już zapewne przeczytałeś sporo materiałów na ten temat? A znalazłeś gdzieś, żeby jakiś wykonawca stosował klej zamiast lakieru? Do lakierowania służy lakier. Raz tylko na szybko wkleiłem ster woblera klejem Poxipol 10 min i nie zabezpieczyłem lakierem. Już podczas pierwszego użycia klej napił się wody i ster wyleciał. Od tamtej pory już się nigdy nie spieszyłem. Wszystko wykończałem lakierem, dawałem 2-3 warstwy lakieru Domalux. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gustaw Morawski Posted August 24, 2019 Author Report Share Posted August 24, 2019 58 minutes ago, Jotes said: Jeśli bierzesz się za "produkcję" woblerów, to już zapewne przeczytałeś sporo materiałów na ten temat? A znalazłeś gdzieś, żeby jakiś wykonawca stosował klej zamiast lakieru? Do lakierowania służy lakier. Raz tylko na szybko wkleiłem ster woblera klejem Poxipol 10 min i nie zabezpieczyłem lakierem. Już podczas pierwszego użycia klej napił się wody i ster wyleciał. Od tamtej pory już się nigdy nie spieszyłem. Wszystko wykończałem lakierem, dawałem 2-3 warstwy lakieru Domalux. 90procent ludzi uzywa wlasnie zywicy zamiast lakieru bo jest mocniejsza niz lakier. Z tego co wiem to zywica po prostu nie trzyma polirutanu, dlatego ster wylecial. Ja sie zastanawiam czy klej epoksydowy to to samo co zywica epoksydowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 24, 2019 Report Share Posted August 24, 2019 (edited) Nie, klej i żywica to dwa różne wyroby o zupełnie innych właściwościach. Klej działa punktowo i ma za zadanie wypełnić pory materiałów łączonych zwiększając tym samym płaszczyznę połączenia wykorzystując właściwość przywierania do płaszczyzn. Nie gwarantuje za to płaszczyzny po nałożeniu na cokolwiek, nie ta gęstość, za to gwarantuje wytrzymałość na obciążenia mechaniczne. Żywica za to ma o wiele mniejszą gęstość, jest mocno lejąca, niemal się nie klei, gwarantuje gładkość powierzchni ale nie gwarantuje wytrzymałości. Dlatego żywice wykorzystuje się z materiałami nośnymi, które to tą wytrzymałość zapewniają. Klej aby zadziałał potrzebuje warstwy 0,05 mm. Żywica aby osiągnęła płaszczyznę potrzebuje minimum 2 mm. Modne od jakiegoś czasu wylewki podłogowe mają nawet 5 mm aby nie popękały od ciężaru ludzi. Często też są wylewane w kilku warstwach rozdzielonych dedykowaną folią dla wzmocnienia. Żywica na woblerze będzie zachowywać się jak na płaszczyźnie. Jak najbardziej będzie wzmacniać powierzchnię o ile będzie dedykowana do takich zadań. Żywic są dziesiątki lub setki rodzajów i są pogrupowane, nie każda do każdego działania się nadaje. Wątpię też aby nawet dedykowana przebiła Domalux, który wytrzymuje przesuwanie mebli bez jakiejkolwiek ochrony a nawet damskie szpilki z metalowymi flekami. Edited August 24, 2019 by Docio 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gustaw Morawski Posted August 24, 2019 Author Report Share Posted August 24, 2019 Dziekuje za info. Czy w takim razie da sie kupic ten lakier po taniosci? Za 10-20zl w malej ilosci? Nie chce za duzo inwestowac. W OBI jest lakier Dragona akryl-poli za 10zl i sam poli za 20zl. Czy taki bylby ok i by mi nie rozpuscil farby akrylowej na wobku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 24, 2019 Report Share Posted August 24, 2019 O konkretny lakier do woblerów musisz zapytać tutaj. No nie ma lekko, a ja na bieżąco już nie jestem. Już mnie robienie woblerów nie ciągnie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 24, 2019 Report Share Posted August 24, 2019 (edited) Nigdy nie lakierowałem gotowego spławika domaluxem, zawsze szedł jako rozcieńczony podkład dla zamknięcia porów w balsie. Wiem jednak, że dość sporo lakierów i emalii "żre się" w interakcji, choć wszystkie nazywane są emaliami. Obawiam się, że bez próby się nie obejdzie, gdyż przy lakierach jest podobnie. Główna grupa - składnik/klasyfikacja/przynależność mogą być te same ale już dodatki po kilka % w objętości, po spotkaniu mogą rozpocząć destrukcję. Mogę jedynie potwierdzić, że na Domalux bez problemu nakłada się emalie Humbroll i Revell oraz lakiery bezbarwne tych firm. P.S. Sprawdziłem z ciekawości ddrk-ę lakierów Dragona i wyraźnie piszą o konieczności zrobienia próby w kontakcie nie tylko z innymi pokryciami ale i przy lakierowaniu czystych tworzyw. To mi przypomina moje pierwsze pudełko na twistery, w którym przez zimę jeden całkowicie się rozpłynął. Edited August 24, 2019 by Docio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gustaw Morawski Posted August 25, 2019 Author Report Share Posted August 25, 2019 https://www.obi.pl/lakiery-przezroczyste/vidaro-lakier-akrylowy-do-drewna-400-ml/p/5540158 https://www.obi.pl/lakiery-przezroczyste/dragon-lakier-akrylowo-poliuretanowy-do-drewna-200-ml-metal/p/5141429 https://www.obi.pl/preparaty-do-gruntowania-drewna/luxdecor-lakierobejca-do-drewna-bezbarwny-200-ml/p/2709913 Czy ktos moglby sprawdzic, czy ktorys z nich by sie nadawal do koncowego lakierowania, zeby nie pogryzl farb akrylowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 25, 2019 Report Share Posted August 25, 2019 3 godziny temu, Gustaw Morawski napisał: Czy ktos moglby sprawdzic, czy ktorys z nich by sie nadawal do koncowego lakierowania, zeby nie pogryzl farb akrylowych? A można wiedzieć czemu chcesz się wyręczyć innymi? Dlaczego mamy poświęcać swój czas na coś, co już zostało raz napisane? W dodatku mielibyśmy sprawdzić lakierobejcę!? Czy w ogóle orientujesz się w temacie, którego chcesz się podjąć? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gustaw Morawski Posted August 25, 2019 Author Report Share Posted August 25, 2019 (edited) 3 hours ago, Docio said: A można wiedzieć czemu chcesz się wyręczyć innymi? Dlaczego mamy poświęcać swój czas na coś, co już zostało raz napisane? W dodatku mielibyśmy sprawdzić lakierobejcę!? Czy w ogóle orientujesz się w temacie, którego chcesz się podjąć? Wyreczam sie wiedza innych bo na tym polega idea forum, ba, na tym polega idea edukacji. Jakby te produkty byly juz opisane pod wzgledem robienia przynet to bym pewnie to znalazl i nie zajmowal czasu innym forowiczom. Nie jestem z zawodu cieślą, stolarzem czy chemikiem, a robienie przynet to dla mnie cos zupelnie nowego. Moze Pan potraktowac moje poprzednie pytanie jako skierowane do kogos kto tych produktow juz uzywal. Bede wdzieczny za pomoc. Edited August 25, 2019 by Gustaw Morawski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 25, 2019 Report Share Posted August 25, 2019 Nie mam nic przeciw dzieleniu się wiedzą, dlatego podjąłem głos. Mam za to zaciągnięte hamulce gdy ktoś pisze: "Czy ktos moglby sprawdzic..." i tu padło moje stwierdzenie o wyręczaniu się kimś innym w pracy jaką powinieneś sam wykonać. W dodatku o lakierach Dragona już pisałem a Ty wklejasz link do niego. Nie czytałeś? Nie wiem skąd pomysł na lakierobejcę, która zmieni kolor farb, bo od tego jest bejca, wsiąka i na stałe zmienia kolor. Woblery są już lakierowane i to ta warstwa powinna Cię interesować a nie farba. Jednak jeśli sugestia Jotesa jest właściwa, ta o własnej produkcji (nie potwierdziłeś i nie zaprzeczyłeś), to zacząłeś z falstartem nie gromadząc wszystkich składników. Ja nie będę tracił czasu, może ktoś poszuka o ile napiszesz jakich konkretnie farb użyłeś, bo to że akrylowa, to informacja niewiele znacząca. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts