Pieter Posted September 1, 2019 Report Share Posted September 1, 2019 Witam. Mam pytanie. Mieszkam na Podkarpaciu Ale jestem zameldowany w Małopolsce czy moge wyrobić kartę wędkarską na Podkarpaciu?. Mam 16 lat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 1, 2019 Report Share Posted September 1, 2019 Możesz. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted September 1, 2019 Author Report Share Posted September 1, 2019 Dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted September 1, 2019 Author Report Share Posted September 1, 2019 Bo kartę wyrobiłem rok temu jak miałem 15 lat. I pan który wyrabial mówił żebym dalej mógł łowić to muszę być zameldowany na Podkarpaciu. Czy to prawda ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 1, 2019 Report Share Posted September 1, 2019 (edited) Wierutna bzdura! Jeśli masz już kartę, to nie musisz wyrabiać nowej. Karta wędkarska jest ważna na terenie całego Kraju. Zapisz się do koła najbliższego Twojego miejsca zamieszkania, wnieś opłaty i będziesz mógł łowić w Twoim okręgu, a jeśli ma porozumienia, to również w okręgach, z którymi Twój podpisał takowe. Mieszkam w Łodzi, gdzie wyrabiałem kartę, a wędkuję w okręgach Piotrków, Sieradz, Częstochowa i Skierniewice, a kilka lat wstecz w okręgach Nadnoteckim i Wielkopolskim. Zameldowanie nic do tego nie ma, ja na przykład nie jestem nigdzie zameldowany. Edited September 1, 2019 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted September 1, 2019 Author Report Share Posted September 1, 2019 (edited) Wielkie dzięki. Teraz już wiem wszystko Edited September 1, 2019 by Pieter 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 1, 2019 Report Share Posted September 1, 2019 53 minuty temu, Alexspin napisał: Mieszkam w Łodzi, gdzie wyrabiałem kartę, a wędkuję w okręgach Piotrków, Sieradz, Częstochowa i Skierniewice, a kilka lat wstecz w okręgach Nadnoteckim i Wielkopolskim. Zameldowanie nic do tego nie ma, ja na przykład nie jestem nigdzie zameldowany. Jesteś obywatelem Polski - miejsce zameldowania - Polska. W moim przypadku żadnych porozumień nie było, mieszkam w Warszawie i tu jestem zameldowany (całkowity przypadek), a robiłem opłaty okręgowe a nie okresowe w Okręgach Gdańskim i Piotrkowskim, bo wynosiły mnie taniej niż opłaty okresowe. Przynależność do Koła i Okręgu nie wymusza robienia opłat, płacisz tam gdzie chcesz a najlepiej tam, gdzie łowisz najwięcej. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted September 7, 2019 Author Report Share Posted September 7, 2019 A jeśli mam legitymację wędkarską sprawa wygląda tak samo ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 7, 2019 Report Share Posted September 7, 2019 Składki członkowskie zawsze przechodzą przez Koło do którego należysz. Należy odróżniać składkę członkowską w związku z przynależnością do stowarzyszenia PZW a opłatą licencyjną, czyli opłatą za połów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sady Posted September 9, 2019 Report Share Posted September 9, 2019 Pieter-tak naprawdę musiałbyś zrobić to w miejscu gdzie mieszkasz. Adres zameldowania i zamieszkania to dwa odrębne pojęcia. Jeden ma charakter faktyczny, drugi jedynie ewidencyjny. Między zameldowaniem a zamieszkaniem istnieją istotne różnice. O ile miejsce zamieszkania wskazuje zawsze na rzeczywiste miejsce pobytu osoby, o tyle miejsce zameldowania już nie zawsze. Niemniej jednak oba te miejsca powinny być w zasadzie takie same. Rozbieżności między miejscem zameldowania a miejscem zamieszkania mogą powodować kłopoty. Wniosek o wydanie karty (przynajmniej tam gdzie wyrabiałem wtórnik) ma informację o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań (do 5 lat:-). Mieszkam w Łodzi a wtórnik wyrobiłem w innym województwie lekko naginając rzeczywistość. Prawo jest dziurawe i nikomu nie zależy na jego zmianie na lepsze. Prawo nie nadąża za zmianami cywilizacyjnymi.. Np. pracujesz w innym mieście a wynajmujący Ci mieszkanie nie chce Cię zameldować..ot co. Także miej na uwadze, że złamiesz tam co nieco, ale Państwo niech same zajmie się sobą, a my sobie też poradzimy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 10, 2019 Report Share Posted September 10, 2019 (edited) 10 godzin temu, sady napisał: (…) Niemniej jednak oba te miejsca powinny być w zasadzie takie same. Rozbieżności między miejscem zameldowania a miejscem zamieszkania mogą powodować kłopoty. (…) Nie pisz herezji szanowny Kolego. Fałszywe zeznanie złożysz wówczas gdy jesteś zameldowany w Pcimiu, mieszkasz w Pacanowie, a zeznasz że mieszkasz w Pcimiu. Zameldowanie ma tyle do miejsca zamieszkania co g**o do czekolady. Poczytaj sobie przepisy prawa cywilnego, karnego, podatkowego - ważne jest miejsce zamieszkania/pobytu/adres do doręczeń. Napisałeś słusznie, że meldunek to jedynie statystyka, więc mnie w statystyce nie ma, nie lubię być "statystyczny", jestem "nietuzinkowy" i dla tego wszędzie w urzędach znany jest mój adres zamieszkania/do doręczeń i tam można mnie znaleźć. Najlepszy dowód - w nowych dowodach osobistych nie ma miejsca zameldowania, ja co prawda mam jeszcze stary, sprzed 5-ciu lat, ale też miejsce na adres zameldowania jest puste i nie mam żadnych kłopotów... Edited September 10, 2019 by Alexspin 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted September 11, 2019 Author Report Share Posted September 11, 2019 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zamykam temat. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts