Robs Posted December 5, 2019 Report Share Posted December 5, 2019 (edited) Dzień dobry. Jestem bardzo początkujaca osoba w dziedzinie wędkarstwa, wiele muszę się nauczyć. Chciałbym prosić o poradę dotyczącą zakupu wędki spławikowej. Chciałbym kupić na początek coś takiego: wędka typu Match, składana, (polparaboliczna?), Miękka ale nie "klucha". Wyrzut od 10 do 40g. Włókno węglowe? Rączka najlepiej z tworzywa bo czytałem że korek pleśnieje. Wędka ma służyć do połowu ryb spokojnego zeru (bialoryb). Mam zamiar wędkować na wolno płynących rzekach, stawach, jeziorkach. Do tego kołowrotek: plytka, szeroka szpula ( long casting) , najlepiej z dwiema szpulami, tylko nie wiem jaki hamulec będzie lepszy z tyłu czy z przodu? Co sądzicie o takich parametrach, będzie dobra dla początkującego czy coś skorygować? Najlepiej gdyby ktoś podał nazwy konkretnych modeli. Co do ceny: nie za droga ale żeby też ten sprzęt sprawiał frajdę a nie irytował i za chwilę trzeba by kupować coś innego. Z góry dziękuję. Edited December 5, 2019 by wind Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted December 6, 2019 Report Share Posted December 6, 2019 Jeśli to nie ma być klucha to tylko włókno węglowe.Aktualnie jak co roku są wyprzedaże wędzisk i kij który kosztował kilka miesięcy temu można znaleźć w cenie poniżej 200 zł. Niestety nie znam osobiście takiego o cw 10-40 g. Trochę dużo jak na kij match jak dla mnie. Jeśli chodzi o kołowrotek to tylko z przednim hamulcem. Piszesz że ogólnie nie chcesz przepłacać więc szukałbym coś z kołowrotków Ryobi. Już te w niższej cenie są dobrej jakości. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robs Posted December 6, 2019 Author Report Share Posted December 6, 2019 Dzięki za podpowiedź. To może cw się zredukuje, już wiem czego się trzymać:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted December 6, 2019 Report Share Posted December 6, 2019 Zawsze możesz zapytać jak coś znajdziesz. Pierwsze pytanie było dość ogólne. Trudno zgadywać niektóre rzeczy. Pisząc przykładowo o cenie sprzętu dobrze jest ja w przybliżeniu określić. Rozrzut cen wędzisk jest dziś ogromny a to co dla kogoś jest tanio dla drugiej osoby może być pułapem nie do przeskoczenia. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robs Posted December 6, 2019 Author Report Share Posted December 6, 2019 Ok, teraz pora na szukanie jak znajde coś konkretnego to tu pokaże. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 6, 2019 Report Share Posted December 6, 2019 Wyrzut do 20g w zupełności wystarczy na Twoje plany. Lepiej żeby zaczynał się od 5g coby było łatwiej opanować lekkie zestawy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robs Posted December 6, 2019 Author Report Share Posted December 6, 2019 Dzięki zwykły michal za podpowiedź, zacznę od 5 g. Co do kołowrotka z Ryobi to wpadł mi w oko Oasys Match 4500. Coś już się zaczyna precyzować:) Zresztą ten kołowrotek był też tu na forum polecany:) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted December 6, 2019 Report Share Posted December 6, 2019 Jeśli chodzi o kije to popatrz tu. Zwróć uwagę na różnicę cen. Te kije jeszcze niedawno kosztowały 400 zł i więcej. Dziś widzę tam model 3,9 m cw 25 g za 189,99 zł. Więc cena jest dobra a kije to już wysoka półka. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 6, 2019 Report Share Posted December 6, 2019 2 hours ago, Robs said: Dzięki zwykły michal za podpowiedź, zacznę od 5 g. Co do kołowrotka z Ryobi to wpadł mi w oko Oasys Match 4500. Coś już się zaczyna precyzować:) Zresztą ten kołowrotek był też tu na forum polecany:) Moim skromnym zdaniem rozmiar kołowrotka jest za duży do takiej wędki. Wybrałbym coś co pomieści 150 do 200 m żyłki 0.18 mm Taka średnica żyłki będzie w miarę uniwersalna do łowienia z wagglerem i spokojnie pogodzisz przyłowy kilkukilogramowych sztuk. Mniejsza szpula to mniej podkładu albo wcale. Kołowrotek będzie lżejszy ale różnica będzie raczej trudno zauważalna. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 7, 2019 Report Share Posted December 7, 2019 Dosłownie kilka dni temu poleciłem koledze ten kołowrotek. Przedwczoraj go odebrał i przyjechał się pochwalić nim. Kołowrotek jest zgrabny, dobrze wykonany, ma płynną mięciutką pracę i precyzyjny hamulec. Ogólnie wszystko na plus. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robs Posted December 10, 2019 Author Report Share Posted December 10, 2019 Ciężko się zdecydować, jak coś wybiorę dla siebie to się " pochwale";) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robs Posted December 13, 2019 Author Report Share Posted December 13, 2019 (edited) Może zdecyduje się na jakiś kij Browning Black Magick a co do kołowrotka to jak będą w sklepie to wybiorę jakiś z tu polecanych albo zapytam sprzedawcę bo im więcej czytam tym mniej wiem:). Stanęło na tym że kupiłem kij Daiwa-Cormoran 390 cw10-35 i kołowrotek Ryobi Ecusima GX 3000 Edited December 14, 2019 by Robs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts