Marcinn Posted March 23, 2020 Report Share Posted March 23, 2020 (edited) Witam serdecznie wszystkich Może na początek napiszę kilka słów o sobie. Wędkarstwem interesuję się od 18 roku życia (obecnie mam 25 lat) jednak niestety szkoła, studia, praca i nie było czasu wcześniej porządnie zająć się tym pięknym sportem. W poprzednim roku zacząłem interesować się czymś więcej niż spławik . Wyrobiłem kartę wędkarską i zakupiłem jedną wędkę spinningową oraz jedną karpiówkę, jednak poprzedni rok głównie spędziłem na łowiskach komercyjnych i stawie u kolegi . W nadchodzącym sezonie będę przeplatał wypady karpiowe (głównie łowiska komercyjne na których chciałbym złowić jakieś większe ryby karpie/jesiotry 10kg+) z wypadami spinningowymi (głównie PZW szczupak /sandacz). Chciałbym was zapytać o radę jeżeli chodzi o dobór sprzętu. Odnośnie sprzętu karpiowego... Obecnie posiadam wędkę Daiwa Black Widow, 3lbs, dł.3,6m wraz z kołowrotkiem Okuma LS 6K - zestaw bardzo przypadł mi do gustu ale nie wiem czy warto kupować drugi taki sam, czy nie lepiej spróbować czegoś innego . Dodatkowo w tym roku planuje kilka zasiadek karpiowych na 3-4 dni wiec przydałyby się sygnalizatory z centralką oraz rotpod. Ogólnie chciałbym kupić drugi zestaw karpiowy wędka i kołowrotek stąd moje poniższe pytania (dodam że na całość sygnalizatory, rotpod, wędka, kołowrotek mam fundusz do 800-900zł) Jaką wędkę polecacie w rozsądnym przedziale cenowym (warto zostać przy Daiwie Black Widok i ewentualnie wybrać wędzisko o innej krzywej ugięcia np 2,75 czy może przetestować wędkę z innej firmy)?. Zazwyczaj łowię na ciężarki o gramaturze od 50g do 90g. Na kij chciałem wydać max 200zł Jeżeli chodzi o kołowrotek to chciałbym aby zmieścił ok. 300m żyłki 0.35 oraz aby miał w miarę dobry hamulec. Dodatkowo chciałbym żeby kołowrotek miał wolny bieg ponieważ bardzo podoba mi się idea działania wolnego biegu. Macie może jakieś propozycje? Na kołowrotek chciałem wydać ok 300 zł Rot pod - na tym kompletnie się nie znam i nie wiem czy warto wydawać na niego większe pieniądze. Chce kupić rodpoda ponieważ łatwo ustawia się go w terenie oraz jest dość uniwersalny (pomost, woda, grunt). Myślałem nad tym rotpodem : https://www.ceneo.pl/53397455 . Co sądzicie? Sygnalizatory - na tym również się nie znam myślałem nad zestawem 3 sygnalizatorów firmy DAM https://max-fish.pl/product-pol-17216-65938-DAM-ZESTAW-SYGNALIZATOROW-TF-BITE-ALARM-3-1.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gclid=CjwKCAjwvOHzBRBoEiwA48i6AtyZXhIKyYTYCSsSFaO_keO1I4S1TWcxh-WGkdE1UxB56GOWoDESxBoCxkMQAvD_BwE . Co o nich sądzicie, może macie jakieś inne propozycje. Ostatnim elementem jest żyłka (nie wliczałem jej do ceny 800-900zł) jaką polecacie na większe ryby, tak jak wspomniałem powyżej 10kg? Odnośnie sprzętu spinningowego... Tutaj mam dużo mniejsze doświadczenie, ogólnie chciałbym przeznaczyć na wędkę z kołowrotkiem ok 500zł. Będę używał przynęt do max 50-60g więc i taki cw powinna mieć wędka. Dodam że będę najczęściej łowił na wodzie płynącej (Warta). Obecnie posiadam kij o cw 5-21g. Jeżeli chodzi o kołowrotek to na obecnym spiningu mam Daiwe ninja match LT 3000-C (kołowrotek ogólnie bardzo fajny, ale teraz chciałbym przetestować coś innego). Macie jakieś propozycje ? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam Edited March 23, 2020 by Marcinn Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted March 24, 2020 Report Share Posted March 24, 2020 Wedzisko i kołowrotek. Uważam że to dobry zestaw w kwocie jaka dysponujesz. Bardzo dobry, mocny i trwały kij. Wytrzymały kołowrotek z dobrym przełożeniem. Jeśli chodzi o sprzęt karpiowy nic nie napiszę dlatego że to nie moja bajka. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 24, 2020 Report Share Posted March 24, 2020 (edited) 7 godzin temu, Marcinn napisał: (…) Będę używał przynęt do max 50-60g więc i taki cw powinna mieć wędka. Dodam że będę najczęściej łowił na wodzie płynącej (Warta). Obecnie posiadam kij o cw 5-21g. Jeżeli chodzi o kołowrotek to na obecnym spiningu mam Daiwe ninja match LT 3000-C (kołowrotek ogólnie bardzo fajny, ale teraz chciałbym przetestować coś innego). Macie jakieś propozycje ? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam Proszę o pytanie dodatkowe, albo sam je zadam - będziesz łowił "submarine"? Bo w Warcie TAAAKICH ryb nie ma. Jeśli masz wędzisko 5-21g, to używaj przynęt w tym zakresie, w zupełności wystarczą na ryby występujące w tej rzece. Kołowrotek, który posiadasz też w zupełności wystarczy. Jeśli Twoja wędka nie jest bazarowym badziewiem (nie napisałeś jaki to kijek), to takim zestawem spokojnie wyholujesz metrowego szczupaka (życzę szczerze), a jeśli chcesz polować na sumy, to wędzisko 60g może nie wystarczyć gdy trafisz na przyzwoitego podrostka. Na marginesie, w ubiegłym roku byłem świadkiem wyholowania 1,5m suma wędziskiem 12-28g. Edited March 24, 2020 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted March 24, 2020 Report Share Posted March 24, 2020 1. Zostań przy Daiwie 360/3 lb. W tym przedziale cenowym wędki w zasadzie się nie różnią. 2. Proponuję coś z DAM Lub bardziej budżetowo YORKA . DAM Quick SLS 570 FS lub YORK BlackFish 9000 FR 3. Mikado jak najbradziej, zbiera dobre opinie. Ale jeśli jest miękko zdecydownie polecam podpórki. 4. Sygnałki zdecydowanie polecam MonsterFishing. Serwis w razie co bardzo szybki. Np takie Zestaw MF-219C 2+1 5. Żyłki - każda z prwadziwym opisem. Osobiście używam JetFish Senzor Line 0,35. JKarp 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLONU Posted April 29, 2020 Report Share Posted April 29, 2020 (edited) No i konkretne odpowiedzi Edited May 2, 2020 by GLONU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts